boek je vakantie bij de ANWB

Op 18 september 2021 was het World Clean up day. Een dag waarop gezamelijk de handen uit de mouwen gestoken worden om de wereld een klein beetje schoner te maken. Wereldwijd worden allerlei activiteiten georganiseerd in het kader van World Clean Up Day.

 

Inhoud

Wat is World Clean Up Day?

Zoals al aangegeven is dit een speciale dag waarop stilgestaan wordt bij het feit dat de aarde inmiddels behoorlijk vervuild is en de planeet door middel van een wereldwijde opruimactie weer een beetje schoner gemaakt wordt. Ruim 180 landen nemen deel aan deze dag, waarbij zowel grote als kleine initiatieven in het leven geroepen worden om de omgeving vrij te maken van zwerfafval.

Ook in Nederland worden er tal van activteiten ondernomen om buurten schoner te maken. Natuurlijk hoef je niet te wachten tot World Clean Up Day, je kunt er zelf dagelijks voor zorgen dat je geen afval in de natuur gooit. Ook kun je het hele jaar door zwerfafval opruimen. Vergeet niet: alle kleine beetjes helpen, zelfs als je het in je eentje doet!

 

World Clean Up Day in Amsterdam

Op dinsdag 21 september ben ik in verband met mijn blog en World Clean Up Day in Amsterdam geweest. Hier heb ik deelgenomen aan een rondvaart van Starboard boats georganiseerd door mijn collega blogger Marstyle. Op de boot werden de leukste producten gepresenteerd, waaronder Derma zonnebrandcrème van Purenordic. Super goede crème die snel geabsorbeerd wordt, vrij is van parfum en kleurstoffen. De verpakking is gemaakt van recycled plastic.

World Clean Up Day maak de wereld een klein beetje schoner hyundai rugzak zonnebrandcreme

Daarnaast was ook een vertegenwoordiger van Sodastream aan boord. Met een Sodastream verminder je de hoeveelheid plastic die in het huishouden gebruikt worden drastisch. Je maakt immers je eigen frisdrank en bruisend water. Hierdoor hoef je geen plastic flesjes meer te kopen in de supermarkt en verklein je de impact op het milieu.

Nu denk je misschien wat World Clean Up Day te maken heeft met een rondvaart door de grachten van Amsterdam. Heel simpel: de grachten van Amsterdam staan erom bekend dat deze niet bepaald schoon zijn (understatement). Helaas belandt er nog dagelijks allerlei zwerfafval in de grachten. De Amsterdamse grachten zijn niet alleen een uithangbord voor de stad, maar ook een thuis voor diverse dieren zoals eenden, zwanen enz.

 

World Clean Up Day maak de wereld een klein beetje schoner blogboot

Zwerfafval dat in de grachten terechtkomt vormt hierbij een gevaar voor de dieren. Maar ook rondvaartboten ervaren last van ronddrijvend plastic. Gelukkig zijn ook hier bedrijven die zich sterk maken voor een beter milieu, waaronder Starboards Boats die de boottocht in Amsterdam organiseerden. Zij zien het als een plicht om duurzaam te zijn en de impact op het milieu te beperken.

World Clean Up Day maak de wereld een klein beetje schoner starboard boot

Dit doet het bedrijf onder andere door het eigen bedrijfsafval te beperken en zo veel als mogelijk te recyclen. Daarnaast worden er maandelijks visevenementen gehouden. Daarbij wordt niet gevist naar vis, maar naar zwerfafval in de grachten. Tijdens onze rondvaart en aan het einde van de presentaties gingen we met z’n allen zwerfafval uit de grachten vissen met schepnetjes. Op die manier hebben wij als bloggers en aanwezige bedrijven onze verantwoordelijk genomen om de wereld een klein beetje schoner te maken.

Daarnaast waren de aanwezige bedrijven en producten ook allemaal gerelateerd aan deze dag. Of het nu was omdat ze zelf de impact beperken of dat ze juist meehelpen om de omgeving net wat schoner te maken en te houden. Gardena heeft bijvoorbeeld heel handig tuingereedschap. Dit is zodanig ontwikkeld dat je maar één combinatiesysteem steel nodig hebt en de voorzetstukken kunt verwisselen.

Er is een opzetstuk van een bezem, hark, sneeuwschuiver en een tegelkrabber. Je hebt dus maar één steel nodig (ideaal als je ruimte tekort komt in de schuur). Het tuingereedschap is kwalitatief zo goed dat je er maar liefst 25 jaar garantie op krijgt.

World Clean Up Day maak de wereld een klein beetje schoner gardena tegelkrabber

Hyundai was ook vertegenwoordigd en dit bedrijf richt zich op een schoner milieu door het ontwikkelen van nieuwe elektrische auto’s. Overigens zijn niet alleen de auto’s een stuk milieuvriendelijker, dat geldt ook voor de goodies die het bedrijf uitdeelt. Wij kregen bijvoorbeeld een tegen diefstal beveiligde rugzak die gemaakt is van 21 gerecyclede petflessen. Dit levert een totale waterbesparing op van 12 liter.

World Clean Up Day maak de wereld een klein beetje schoner hyundai rugzak

Elke dag World Clean Up Day

Natuurlijk is het leuk dat er een speciale dag in het leven geroepen om de wereld schoner te maken. Aan de andere kant is het ook triest dat dit überhaupt nodig is. Als iedereen gewoon zijn vuilnis in de prullenbak zou gooien in plaats van op straat of het strand, dan zou een speciale schoonmaakdag helemaal niet nodig zijn.

Mocht je zelf op straat lopen en ergens zwerfafval tegenkomen? Neem het dan mee en deponeer het in de eerste de beste prullenbak. Of loop eens per week door je straat om alle zwerfafval op te ruimen. Wacht niet tot een ander dit gaat doen, maar geef zelf het goede voorbeeld. En spreek mensen ook aan als ze iets op straat gooien.

Alleen samen kunnen we de wereld iets mooier en schoner maken.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in