Er is heel wat te doen om de impact die de productie van mode heeft. Steeds meer winkelketens verduurzamen daarom de productie. En Zeeman speelt hierop in. Zeeman verkoopt voortaan tweedehands kleding
Inhoud
Zeeman van verfoeid in de jaren ’90 tot geliefde textielgigant
Iedereen kent Zeeman wel. In de jaren ’90 had deze winkel niet alleen een stoffig imago, door de lage prijzen kochten alleen mensen met een minima budget hun kleding daar. Kwam je op school met kleding van Zeeman dan werd je steevast gepest (spreek uit eigen ervaring). Nee, de jaren ’90 waren voor Zeeman geen groot succes.
Inmiddels zijn we heel wat jaren verder en is het een geliefde textielwinkel voor jong en oud. Zo geliefd zelfs dat de limited edition eigen merk items altijd heel snel uitverkocht zijn. Vooral onder jongeren zijn deze items bijzonder populair. Verder vindt je er winkelend publiek uit alle lagen van de bevolking: van rijk tot arm. Moeders, vaders, jongeren, ouderen, iedereen koopt wel eens wat bij Zeeman.
Preowned fashion als duurzaam alternatief
De productie van kleding heeft grote gevolgen voor het milieu en de mensen die werken aan de kleding. Om de kosten zo laag mogelijk te houden wordt de productie vaak uitbesteed naar lage loonlanden. In de loop der jaren zijn heel wat misstanden boven water gekomen. Kledingwinkels die hun kleding in India of Bangladesh door kinderen liet maken, werkers die onder erbarmelijke omstandigheden voor een hongerloon aan de slag moeten om ons te voorzien van trendy kleding.
Gelukkig worden modeketens zich steeds meer bewust van hun verantwoordelijkheid en wordt gekeken naar alternatieven. Steeds meer ketens kiezen daarom voor de verkoop van zogenaamde preowned fashion. Je kunt er tweedehands kleding inleveren in ruil voor bijvoorbeeld korting. Hier vind je een uitgebreid artikel over de verschillende winkelketens die meedoen en hoe dat precies gaat.
Zeeman verkoopt voortaan tweedehands kleding
Na grote ketens als H&M, C&A, Zalando en Tommy Hilfiger sluit Zeeman zich nu in het rijtje aan met de verkoop van tweedehands kleding. Onder de naam Zeeman RESALE kun je voortaan in verschillende filialen niet alleen nieuwe, maar ook tweedehands kleding kopen. Er is een proef gedaan in Amsterdam-Osdorp en het viel op dat vooral jongeren dit concept omarmen.
Inmiddels heeft Zeeman besloten om uit te breiden. Vanaf nu kun je dus in vijf fillialen van Zeeman terecht voor zogenaamde preowned fashion.
Hoe verwerkt Zeeman tweedehands kleding?
Het is de bedoeling dat je tweedehands kleding inlevert bij Zeeman. De ingeleverde kleding wordt doorgestuurd naar Het Goed. Dit is een sociale onderneming met 28 kringloophuizen en 5 textielcentra. Daar wordt de kleding gecontroleerd en nagekeken. Alle kleding die voldoet aan de kwaliteitseisen wordt aan Zeeman terug geleverd voor verkoop.
Kledingstukken die niet voldoen aan de gestelde eisen worden via lokale recyclingsbedrijven op een andere manier verwerkt. Op die manier gaat zo min mogelijk verloren en wordt de impact op het milieu een stuk kleiner gemaakt.
Welke fillialen van Zeeman doen mee aan Zeeman RESALE?
Momenteel doen vijf filialen mee aan de verkoop van tweedehands kleding. Hieronder vind je de adressen:
Sint Jacobslaan 137 te Nijmegen
Markt 40 city Plaza te Nieuwegein
Osdorpplein 383 te Amsterdam
Baronie 18 te Alphen
Vlamingstraat 24 te Den Haag
Markt 11-13 te Maastricht
Mocht je naar een Zeeman RESALE zijn geweest, deel dan gerust hieronder je ervaring!