boek je vakantie bij de ANWB

Is je huid verbrand? Te lang in de zon gezeten? Last van zonnebrand? Probeer het eens met deze huismiddeltjes. Als je geen after sun lotion in huis hebt kun je gewoon gebruik maken van huis-tuin-keuken middeltjes. Gezonde en natuurlijke middelen die de pijn en jeuk van zonnebrand verlichten.

 

Inhoud

Wat is zonnebrand?

Onze huid is het grootste orgaan en juist omdat het overal aan de buitenkant ligt is het extra gevoelig. Als je te lang blootgesteld wordt aan veel Uv-licht (zon) dan kun je zonnebrand oplopen. Als reactie op de straling ontstaan er ontstekingen. Hierdoor neemt de doorbloeding van de huid op de aangedane plekken toe. Dit heeft als gevolg dat je huid rood wordt, dikker wordt en warm aanvoelt. Het is dus een reactie van je huid op de hoeveelheid Uv-straling.

 

Zonnebrand: extra risico voor bepaalde mensen

Sommige mensen lopen extra risico om snel te verbranden. Dat geldt vooral voor mensen met een hele lichte huid en baby’s en kleine kinderen. Hoe vaker je verbrandt hoe slechter dit is voor je huid, omdat je huid dan sneller veroudert. Bovendien lijkt het erop dat de kans op het ontwikkelen van huidkanker toeneemt als je vaker verbrandt.

Leestip: Zonnebrand, zonnesteek, warmte-uitslag bij kinderen

Eerste hulp bij zonnebrand

Zelfs als je gebruik hebt gemaakt van natuurlijke zonnebrandcrème kan het gebeuren dat je verbrand. Belangrijk is dat je bij de eerste tekenen van een zonnebrand direct uit de zon gaat. En dan bij voorkeur echt naar binnen, want ook in de schaduw kun je uiteindelijk verbranden. Als je uit de zon bent is het belangrijk om de huid direct te koelen.

Dat kun je het beste doen door een doek te nemen en in koud water te dompelen. Dep hiermee voorzichtig de huid. Ga in geen geval over de huid wrijven! Daarmee maak je het alleen maar erger. Kun je de zon niet vermijden? Zorg dan dat je in elk geval luchtige kleding draagt die zo min mogelijk op de huid ligt om je huid rust te geven. Omdat je huid veel te verduren heeft is de behoefte aan vocht veel groter. Zorg daarom dat je minimaal 2,5 liter water drinkt. Let op met dranken die de huid juist vocht onttrekken, want dat wil je er nu niet bij hebben.

 

Zonnebrand? Probeer het eens met deze huismiddeltjes

Een zonnebrand kan behoorlijk pijnlijk zijn. En van die pijn wil je natuurlijk zo snel als mogelijk af. Je kunt naar de drogist gaan om after sun te halen, maar vaak hoef je niet verder te gaan dan je eigen koelkast of de keukenkasten. Onderstaande huismiddeltjes helpen tegen zonnebrand:

 

1. Aloë Vera tegen zonnebrand

Als je een aloë vera plant in huis hebt dan kun je hier een blad vanaf snijden. Snijd dit in de lengte doormidden en ga met het binnenste (de gel) over de verbrande huid. Als er nog gel over is kun je het doormidden gesneden blad in de koelkast zetten en later nog eens gebruiken. De gel is verkoelend en zorgt voor een sneller herstel van de huid.

 

2. Omslag van yoghurt en kwark tegen zonnebrand

Het klinkt misschien niet zo smakelijk, maar zowel kwark als yoghurt zijn de perfecte huismiddeltjes bij zonnebrand. Beide werken namelijk net als aloë vera verkoelend op de huid. Om kwark of yoghurt optimaal te gebruiken neem je een schone theedoek. Hierop smeer je een laag yoghurt of kwark. Vervolgens leg je de doek op de aangedane huid. Je merkt direct verkoeling en kalmering van de huid.

 

3. Thee tegen zonnebrand

Twee andere huismiddeltjes tegen zonnebrand zijn zwarte thee en kamillethee. Beide theesoorten staan erom bekend dat ze ontstekingsremmend zijn. Daarnaast zijn het natuurlijke verzorgingsproducten voor een geïrriteerde huid. Je kunt hiervoor gewoon gebruikte theezakjes gebruiken die je eerst in de koelkast legt. Leg de koele theezakjes op de aangedane huid, totdat deze warm worden. Dan is het tijd om te wisselen.

 

4. (Groene) Klei tegen zonnebrand

Hoe gek het ook klinkt: (groene) klei is een adequaat middel bij zonnebrand. Maak van het kleipoeder een papje en breng dit aan op de huid. De klei droogt uit, waarna je deze van de huid kunt verwijderen. Even naspoelen met koud water en bij voorkeur aan de lucht laten drogen. Omdat klei onder andere magnesium, ijzer, silicum en andere stoffen bevat bevordert klei een snelle genezing van de ontstoken (verbrande) huid.

 

5. Arnikagel

Een ander goed werkend huismiddel bij zonnebrand is arnikagel. Grote kans dat je geen arnika in de tuin hebt om zelf zalf of olie te maken, maar gelukkig kun je deze gewoon bij de apotheek en drogist halen. De gel werkt niet alleen verkoelend, maar ook ontstekingsremmend.

 

6. Honing

Je kunt ook je keukenkast opentrekken en honing op de aangedane huid smeren. Honing is ontstekingsremmend en zorgt ervoor dat de huid snel herstelt.

 

Let op met appelazijn als huismiddel tegen zonnebrand

Op veel websites wordt appelazijn als een goed werkend huismiddel tegen zonnebrand aanbevolen. Toch moet je bij het gebruik hiervan voorzichtig zijn. Appelazijn kan voor irritatie van de huid zorgen en dat is het laatste dat je wil bij een al aangetaste huid.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in