boek je vakantie bij de ANWB

Zomer, zon en waterpret – ook voor honden. Maar wist je dat zwemmen met je hond ernstige risico’s met zich mee kan brengen als je niet goed oplet? Deze veelgemaakte fouten kunnen zelfs levensbedreigend zijn voor je hond. In dit artikel lees je waar je op moet letten om jouw hond veilig van het water te laten genieten.

 

Inhoud

Waarom zwemmen gevaarlijk kan zijn voor honden

Voor veel honden is zwemmen het ultieme zomerplezier. Het biedt verkoeling, beweging én plezier. Toch zijn er situaties waarin water juist gevaarlijk wordt. Elk jaar weer overlijden honden door nalatigheid of onwetendheid van hun baasje. Dat klinkt heftig, maar met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je dit heel makkelijk voorkomen.

1. Je hond zonder toezicht laten zwemmen

Laat je hond nooit alleen zwemmen, ook niet als hij goed kan zwemmen. Sterke stroming, vermoeidheid of onverwachte situaties zoals een kramp of een val in diep water kunnen fataal zijn. Houd je hond altijd in het oog.

Tip: gebruik eventueel een hondenzwemvest met handvat om je hond snel uit het water te kunnen halen.

 

2. Zwemmen in stilstaand water

Stilstaand water, zoals vijvers of meren, kan gevaarlijk zijn. In de zomer kunnen zich hier schadelijke algen (blauwalgen) vormen die giftig zijn voor honden. Een slokje water is al genoeg voor ernstige vergiftiging, met symptomen als braken, diarree, sloomheid of zelfs de dood tot gevolg.

Let op: check altijd de actuele waarschuwingen voor blauwalgen bij meren en recreatieplassen in jouw omgeving.

 

3. Je hond laten zwemmen in te koud water

Na een hete dag meteen een duik nemen in koud water kan bij mensen al zorgen voor hartritmestoornissen en dat geldt ook voor honden. De plotselinge temperatuurshock kan tot circulatieproblemen leiden.

Advies: laat je hond eerst even met de poten in het water spelen zodat zijn lichaam kan wennen aan het temperatuurverschil.

 

4. Te lange zwemsessies

Honden raken sneller uitgeput dan je denkt. Zeker als ze zich constant afzetten tegen golven of de stroming. Oververmoeidheid kan ertoe leiden dat een hond plots zinkt en verdrinkt.

Check: laat je hond maximaal 10 tot 15 minuten achter elkaar zwemmen en geef voldoende pauzes.

 

5. Je hond water laten drinken uit rivieren of meren

Ook als er geen blauwalgen zijn, kunnen bacteriën zoals leptospiren of giardia in het water voorkomen. Deze micro-organismen kunnen bij honden ernstige ziekten veroorzaken.

Alternatief: neem altijd een flesje vers water mee voor je hond, zodat hij geen behoefte heeft om uit het meer of de rivier te drinken.

 

6. Geen rekening houden met stroming of getijden

Bij de zee, rivieren of stromende beekjes kan het water verraderlijk zijn. Zelfs een sterke hond kan worden meegesleurd door stroming of een onderstroom.

Veiligheid eerst: laat je hond alleen zwemmen op plekken zonder stroming en vermijd zwemmen tijdens vloed of sterke getijwisselingen.

 

7. Hitte onderschatten

Na het zwemmen blijven honden vaak nat en op warme dagen kan dit leiden tot oververhitting. Een natte vacht droogt namelijk niet zo snel bij hoge luchtvochtigheid en zon, waardoor je hond zijn warmte niet goed kwijt kan.

Let goed op: zorg voor schaduw, vers water en een plek om af te koelen na het zwemmen.

 

Veelgestelde vragen over zwemmen met je hond

  1. Mag elke hond zwemmen?
    Niet elke hond is geschikt om te zwemmen. Kortharige rassen met weinig lichaamsvet of honden met ademhalingsproblemen (zoals mopshonden of bulldogs) kunnen sneller onderkoelen of verdrinken.
  2. Wat moet ik doen als mijn hond water heeft gedronken uit een meer?
    Let goed op symptomen zoals braken, diarree of sloomheid. Neem bij twijfel direct contact op met de dierenarts.
  3. Zijn zwemvesten voor honden echt nodig?
    Voor honden die niet goed kunnen zwemmen of in open water (zoals zee of grote rivieren) is een zwemvest sterk aan te raden.
  4. Hoe herken ik oververhitting bij mijn hond na het zwemmen?
    Symptomen zijn: hijgen, kwijlen, sloomheid, warme oren, trillen of braken. Breng je hond naar een koele plek en raadpleeg de dierenarts als het niet snel beter wordt.
  5. Zijn er speciale zwemplekken voor honden?
    Ja, in veel gemeenten zijn speciale hondenstranden of losloopgebieden met zwemgelegenheid. Kijk op de website van je gemeente of gebruik een hondenapp zoals Doggydating of Hondenuitlaatservice om locaties te vinden.

 

 

Tot slot: zwemmen met je hond is leuk, maar neem je verantwoordelijkheid

Als baasje ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid van je hond. Wees alert, bereid je goed voor en kies alleen veilige zwemplekken. Met een beetje oplettendheid wordt een dagje aan het water een feestje voor jullie allebei.

 

*Uitgelichte afbeelding: ID 21151979 | Dog Swimming © Yulia | Dreamstime.com

Dokteronline.com
Vorig artikelDuurzame verzorgingsproducten: kies bewust voor jezelf én de planeet
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in