boek je vakantie bij de ANWB

Juist met het warme weer zoeken veel mensen de verkoeling van water op. Zwemmen in natuurwater: pas op voor de blauwalg. Controleer vooraf of het water wel veilig en gezond is, zowel voor jezelf als je hond.

 

Inhoud

Heerlijk afkoelen in het water

Het is zomervakantie, de komende dagen wordt het heet en veel mensen blijven dit jaar in eigen land. Niet zo gek dus dat veel mensen bij mooi weer richting water trekken. Dat kan zowel de zee zijn als meren en plassen. Het water betekend is niet alleen heerlijk voor mensen, maar ook lekker voor honden om af te koelen. Helaas moet je rekening houden met de blauwalg voordat je het water induikt. Want blauwalg is soms giftig en schadelijk voor de gezondheid van jou en je hond.

Zwemmen in natuurwater pas op voor de blauwalg zwemmer

Zwemmen in natuurwater: pas op voor de blauwalg

Vooral in de warme zomermaanden kunnen plassen en meren last krijgen van blauwalg. De blauwalg is een microscopisch klein organisme dat je overal in zoet water vindt. De naam dankt de alg aan het feit dat er een blauwe verkleuring optreedt op het moment dat de cellen kapot gaan. In de warme zomermaanden stijgt de watertemperatuur vaak boven de 20 graden. Dit gecombineerd met weinig wind vormt de perfecte omstandigheden voor de blauwalg om overdadig te groeien. Vooral als er ook nog eens weinig planten in het water zijn.

 

Hoe herken je blauwalg?

In principe is blauwalg niet te zien. Pas als er sprake is van overmatige groei, dan kun je deze zien. Zodra er drijflagen ontstaan, die herkenbaar zijn aan de groene kleur weet je dat er sprake is van blauwalg. Deze kan variëren van een beginnen drijflaag tot een dikke laag schuim (wit of blauw) die op het water drijft.

 

Is de blauwalg giftig?

Helaas is hierop het antwoord ja. Veel blauwalgen zijn giftig en daardoor schadelijk voor mens en dier. Voor mensen omdat het via de mond en huid het lichaam binnendringt. Voor honden en andere dieren als ze van het water drinken of de vacht schoonlikken. Om te voorkomen dat je in water zwemt dat een gevaar voor je gezondheid is, moet je de officiële website van zwemwater.nl bezoeken. Hierop vind je alle locaties waar je veilig kunt zwemmen en je hond zorgeloos in het water kan springen.

Zwemmen in natuurwater pas op voor de blauwalg hond

Wat zijn de symptomen van blauwalg vergiftiging?

Heb je toch in water gezwommen waar blauwalg voorkomt? Dan kun je onder andere last krijgen van:

  • Huiduitslag
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Diarree
  • Koorts
  • Pijn in de keel of rode keel
  • Geïrriteerde ogen
  • Gezwollen lip
  • Oorpijn
  • Loopneus

 

Meestal treden deze symptomen 12 uur na het zwemmen op. Vooral met kinderen is het extra opletten geblazen, aangezien zij vaak onbewust veel blauwalg naar binnen krijgen. Zijn de symptomen heel erg, raadpleeg dan in elk geval een dokter.

 

Let hierop voordat je in natuurwater gaat zwemmen

  • Check of het water veilig is en volg eventuele aanwijzingen op
  • Zie je ergens blauwalg op het water drijven? Blijf dan in elk geval uit de buurt
  • Hou je hond uit het water als je ziet dat er sprake is van blauwalg

 

Controle van zwemwater

Het zwemseizoen duurt van 1 mei tot 1 oktober. In die periode wordt het zwemwater door Rijkswaterstaat gecontroleerd. Het is de verantwoordelijkheid van de provincies zelf om te zorgen voor voorlichting naar het publiek toe.

 

Zwemmen in rivieren: doe dit liever niet

De waterkwaliteit in de rivieren is inmiddels sterk verbeterd. Echter is het water door alle lozingen niet geschikt om te zwemmen. Omdat rivierwater niet tot zwemwater gerekend wordt, wordt hier ook niet gecontroleerd. Je kunt door de aanwezige bacteriën en eventueel blauwalg goed ziek worden. Blijf dus weg van rivieren, ook al lijkt het water nog zo aantrekkelijk.

 

Zwemmen in open water brengt risico’s met zich mee. Volg dus de plaatselijke aanwijzingen goed en zorg dat je altijd in veiligheid bent. Wat is jouw favoriete stekje om te gaan zwemmen in natuurwater?

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in