boek je vakantie bij de ANWB

Fastfood, vooral voor jongeren een ware uitkomst, maar ook onder gezinnen zijn er genoeg liefhebbers van fastfood. Waar de ene steevast kiest voor een fastfood maaltje van McDonald’s, daar gaat een ander liever het hoekje om en naar de Burger King. Fastfoodgigant Mc Donald versus fastfoodketen Burger King, welke is beter?

Beide fastfoodketens hebben vaste klanten en mensen die er zo nu en dan komen. Tot welke groep je ook behoort, iedereen heeft zo zijn eigen voorkeur. Zeker als het om  de keuze tussen de MC en BK gaat.

 

Inhoud

Fastfoodgigant Mc Donald

Alhoewel het amper nog voor te stellen is: de MC is eens heel klein en bescheiden begonnen. Het eerste McDonald’s-restaurant werd geopend in 1940 in San Bernardino (Californië) door de broers Dick en Mac McDonald, zonen van Ierse immigranten. Het McDonald’s-restaurant werd bekender na 1948, toen de broers hun innovatieve “Speedee Service System” ontwikkelden, een ‘lopende band’ productiesysteem voor hamburgers, zonder bediening aan tafel.

Een handelsreiziger en verkoper van milkshakemachines Ray Kroc opperde het idee meer zaken te openen. Hieruit is het McDonald’s-concern ontstaan. Vandaag de dag heeft McDonald’s vestigingen in 117 landen. 32.000 restaurants verkopen hamburgers en andere producten aan 47 miljoen klanten per dag. (Bron: Wikipedia)

Helaas zit er veel meer achter het verhaal van het ontstaan van McDonald’s. Je kunt het verhaal (beknopt) hierboven vinden of je bekijkt de film: The Founder.

Fastfoodketen Burger King

Een stevige concurrent voor de eerder genoemde McDonald’s is natuurlijk Burger King. Deze keten is eveneens klein en bescheiden begonnen. De eerste Burger King werd geopend op 4 december 1954 in Miami, Florida, Verenigde Staten door twee studenten (Jim McLamore en David Edgerton) van de Cornell University School of Hotel Administration. McLamore had een hamburgerverkooppunt van Dick en Mac McDonald bezocht in San Bernardino te Californië, en het potentieel ingezien van een productie-achtige hamburger outlet. Vanaf die dag ontwikkelden zij een eigen concept en groeide de Burger King langzaam uit tot de fastfoodketen die we vandaag de dag kennen. Wereldwijd zijn er 11.550 vestigingen in 65 landen. Het overgrote deel van de vestigingen (ongeveer 8000) is in de Verenigde Staten. (Bron: wikipedia)

Fastfoodgigant Mc Donald versus fastfoodketen Burger King 1

McDonald versus Burger King

Natuurlijk is het nog maar de vraag of je de McDonald’s met de Burger King mag vergelijken. De enige overeenkomst is namelijk dat het in beide gevallen om een fastfood restaurant gaat. Feit is dat McDonald’s wereldwijd een waar icoon is geworden voor fastfood. Waar je ook bent, zodra je McDonald’s zegt zul je in alle talen begrepen worden.

McDonald’s heeft is een ware hype en cult geworden en dat hoeft zeker niet aan het fastfood te liggen. Burger King staat daarbij vergeleken in de schaduw en kan qua liefhebbers niet tippen aan de aantallen die McDonald’s heeft. Dat de invoering van het happy meal bij de grote gele M een grote rol gespeeld heeft is duidelijk. Als je een kinderhart voor je wint, dan heb je al een grote voorsprong. Inmiddels is de Mac een duurzame kant opgegaan en krijgen kinderen in Nederland de keuze tussen een leuk boekje of een speeltje gemaakt van gerecycled plastic.

Burger King heeft inmiddels ook geprobeerd kinderen te overtuigen en met een tegenhanger te komen. Toch zijn deze speeltjes een stuk minder populair dan de speeltjes van de Mac. De Mac speeltjes hebben in sommige gevallen zelfs waarde voor verzamelaars!

Dit alles lijkt in het voordeel voor Mc Donald te werken. Helaas moet hierbij wel een grote kanttekening gezet worden. Het maakt niet uit of het om een fastfoodketen of een restaurant gaat. Elk restaurant behoort beoordeelt te worden op het eten en drinken dat je er kunt kopen. En juist op dat vlak zijn er grote verschillen.

 

 

McDonald’s menu versus Burger King menu

Vaste prik bij de Mac zijn en blijven de hamburger menu’s. Echter zijn deze menu’s nauwelijks geschikt om iemands holle kies te vullen. De grootte van een hamburger is miniem te noemen, bovendien stelt het kale broodje niets voor. De patat zijn zo vaak gebakken dat ze bij nader onderzoek in een gesloten glazen pot maanden na aankoop nog steeds vers zijn. Dit in tegenstelling tot patat van andere fastfoodketens, die al binnen een week verrotten (meer info hierover vind je in de film: ‘Supersize me’).

Door alle tumult rondom gezond eten probeert McDonald’s nu ook een duit in de zak te doen onder het mom dat zelfs fastfood gezond kan zijn, echter is dit niets meer dan misleiding van de consument om het eigen geweten te sussen. Een slablaadje rechts of links of een partje appel zal de hoeveelheid calorieën en schadelijke vetten niet verminderen of compenseren. Overigens: als je echt honger hebt doe je er sowieso goed aan de grote gele M te passeren, tenzij je heel wat fastood achterover wil slaan.

Het eten bij de Burger King is van een heel ander kaliber. Daar zal de trek ruimschoots gestild worden en als minder grote eter kun je een menu zelfs met z’n tweeën delen. De burgers van de Burger King vallen ook meteen op door hun bereidingswijze: vers van de grill. Tel hierbij sla, tomaat, uien en diverse sauzen bij op en je hebt een burger die vol en rijk aan smaak is. De patat wordt vers bereid en de kans dat je een portie krijgt die reeds 3x eerder verwarmd is, is een stuk kleiner.

Eerder genoemde verschillen vallen vooral in Europa op: wie in Amerika een McDonald’s bezoekt krijgt een heel ander beeld,  want daar zijn de porties een heel stuk groter. Dit geldt overigens ook voor de porties van de Burger King. De prijzen van beide fastfoodketens liggen in Amerika een stuk lager dan in Europa. McDonal’s speelt handig in op Amerikanen die dol lijken te zijn op leuke aanbiedingen onder $1. Want zelfs voor dit luttele bedrag kun je in een Amerikaanse Mac terecht, voor een echt McDonald’s item!

Alleen de Mc Donald telt als je erbij wilt horen!

Wat de werkelijke aantrekkingskracht van de McDonald’s is zal altijd wel een geheim van het concern blijven. Opvallend is echter dat de voorkeur van de jeugd uitgaat naar de Mac. Sterker nog, wil je erbij horen dan moet je McDonald’s wel kunnen waarderen. Of het nu gaat om de Mc Flurry of een menu, McDonald’s  is het helemaal!

En nee, het is not done als je zegt dat je Mc Donald toch echt niet zo lekker vind en je voorkeur uitgaat naar een ander fastfood restaurant. Wedden dat iedereen je dan verbaasd aankijkt! Wil je erbij horen? Dan telt alleen de McDonald’s! De McDonald’s als maatstaf of je wel normaal bent. Voor ander fastfood wordt steevast de neus opgehaald, want dat kan bij lange na niet tippen aan het eten van de Mac!

 

Fastfood: af en toe mag het wel, maar niet te vaak!

Of je nu voor de McDonalds kiest of toch liever een bezoekje brengt aan de Burger King, feit is dat het in beide gevallen om fastfood gaat. Fastfood dat bereidt wordt in vet, met teveel aan zout en een overdosis suikers in de frisdranken. Ongeacht de eigen voorkeur is het aan te raden fastfood alleen af en toe te eten.

Er zijn (vooral in Amerika) genoeg mensen die haast dagelijks een bezoek brengen aan een fastfood restaurant. Dat kun je bij veel mensen helaas ook zien (omvang). Maar ook onzichtbaar is er veel leed, aangezien vaak fastfood eten funest is voor de gezondheid.

Als je toch een keertje wil genieten dan kun je er ook voor kiezen zelf een lekker namaak menu te maken. Met een beetje fantasie is een hamburgermenu snel in elkaar geflanst. Thuis is het niet alleen lekkerder, maar vooral ook gezonder!

Fastfoodgigant Mc Donald versus fastfoodketen Burger King 3
Homemade is veel lekkerder

Ben jij een echte McDonald’s fan of mag het ook iets anders zijn? 

 

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

  1. Wij gingen altijd naar McDonalds tot er een Burger King in de buurt kwam. Sinds dan gaan we altijd naar Burger King omdat we het daar verser vinden. We vinden het ook een pluspunt dat we frisdrank à volanté mogen bijtanken. Een keer betalen en je drinkt zoveel je wilt. Er is maar een reden waarom we nog naar McDonalds gaan en dat is de McFlurry, haha. Sinds kort hebben ze er eentje met Côte d’Or, zooo lekker. Die met M&M’s blijft ook een favoriet. Maar goed, bij de Burger King vinden we de desserts niet zo bijzonder. Ze hebben dus beide voor- en nadelen.

  2. In navolging van McDonalds bereidt de Burger King ook hun eten niet vers meer. Zoals Vanessa hierboven al schrijft was het eten bij de Burger King altijd verser, dit kwam omdat het eten bij de Burger King altijd pas bereidt werd op het moment dat je het bestelde. Niet meer, net als bij McDonalds krijg je nu een lauwe of koude burger. (Overigens maakt McDonalds tegenwoordig reclame waarin zij zeggen dat je eten vers bereidt wordt als je het besteld-de burger gaat pas op het broodje nadat je het besteld hebt erc-wat ze er echter niet bij zeggen is dat die burger al 20 minuten of meer lauw ligt te worden voordat ze em na jouw bestelling op een broodje kwakken)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in