Van friendcations tot slow reizen, dit zijn de reistrends 2022. Een nieuw jaar met nieuwe kansen. Veel mensen kijken er reikhalzend naar uit om de wereld (opnieuw) te ontdekken in 2022. Dit jaar staat veel in het teken van reizen buiten de gebaande paden, zicht op lokale impact en duurzaamheid.
Inhoud
Reizen in Coronatijd
Al twee jaar is de wereld in de ban van Covid en alles wat dit met zich meebrengt. Reizen staat daarom bij veel mensen op een laag pitje. Niet in de laatste plaats omdat maatregelen constant veranderen. Toch zijn er nog genoeg mensen die het vliegtuig pakken of in de auto stappen om op reis te gaan. Ikzelf ben bijvoorbeeld in de zomer 2020 nog naar Kos gevlogen en in Luxemburg geweest voor vakantie.
Dit zijn de reistrends van 2022
Juist het feit dat mensen twee jaar lang weinig konden reizen doet de hoop op een jaar waarin dit wel weer mag en kan stijgen. Of dit inderdaad het geval gaat zijn moet de toekomst uitwijzen. In elk geval kijkt iedereen uit naar een jaar waarin reizen weer kan en mag.
1. Volmondig ‘ja’ tegen elke droomreis
Door de coronacrisis is onze kijk op het leven veranderd. Volgens een recent onderzoek van Booking.com hebben reizigers behoefte aan meer positiviteit en spontaniteit. We beseffen veel meer wat we kunnen missen en hechten meer waarde aan elke vakantiemogelijkheid die op ons pad komt. De meerderheid van de Nederlandse reizigers zou daarom nu tegen elke vakantie binnen hun budget volmondig ‘ja’ zeggen.
Uit onderzoek van Amadeus blijkt dat reizigers meer dan ooit open staan voor reizen. Mensen beseffen dat ze meer in het nu moeten leven, en die once in a lifetime-reis willen boeken zodra het weer kan. Wachten is geen optie meer.
2. Family- and friendcations
Reizigers zijn er de afgelopen tijd achter gekomen wat nou Ă©cht belangrijk is. Voor de pandemie werd reizen gedomineerd door zakenreizigers. Nu is dat echter niet meer zo. Mensen gaan veel vaker op vakantie met familie en vrienden. Uit onderzoek van Airbnb blijkt dat 42% van de respondenten een op familie gerichte reiziger is. Dit percentage is hoger dan elk ander type reiziger.
Ook volgens het onderzoek van Amadeus zijn sterke relaties belangrijker dan ooit en gaan mensen hierom graag met vrienden op vakantie. Mensen zien de optie om, aan het einde van de pandemie, eindelijk weer een real-life reĂ¼nie te houden met hun geliefden en de aantal boekingen voor friendcations op boekingsplatformen schieten door het dak.
3. Workations zijn hot
‘Digital nomads’ en ‘workations’, deze woorden zijn al een aantal jaren bekend in Nederland, maar mede dankzij de opkomst van Zoom, Teams, en Skype meetings hebben ze een hele andere dimensie gekregen. Thuiswerken is normaler dan ooit, waardoor het voor veel werknemers makkelijker is om vanaf een andere plek te werken. Of dit in Nederland of in het buitenland is, maakt vaak niet veel meer uit. Bedrijven zijn flexibeler geworden en er is online heel veel mogelijk.
Volgens Airbnb is het dankzij deze ontwikkeling veel makkelijker om langere tijd in het buitenland te blijven of hier te gaan wonen. UNWTO heeft zelfs het begrip ed-ventures geĂ¯ntroduceerd, waarbij vakantie en educatie gecombineerd wordt. Hierdoor kunnen studenten online of op locatie les krijgen terwijl ouders aan het telewerken zijn.
4. Duurzaam en slow reizen
We raken ons steeds meer bewust van de realiteit waarin we leven en zo ook van klimaatverandering. Twee derde van de respondenten in het onderzoek van Amadeus gaf aan dat zij duurzame reizen prioriteit geven. Ook UNWTO merkt hier een verschil in vergeleken met vorige jaren.
Reizigers kiezen er vaker voor om op een duurzame en slow manier te reizen. Zo boeken we vaker een wat langer verblijf en kiezen we ervoor om tijdens de vakantie het rustiger aan te doen, met meer focus op wellness activiteiten. Op vakantie letten we meer op onze ecologische voetafdruk door bij duurzame bedrijven te boeken en producten en eten te kopen bij lokale ondernemingen. Ook is het opvallend dat we vaker een vakantie in eigen land boeken om het even wat rustiger aan te doen.
5. Flexibeler in het kiezen van vakantieoord
Door de pandemie zijn mensen veel flexibeler geworden in waar ze precies heen willen. Dit merkte Airbnb vooral in het zoekgedrag van reizigers. Veel potentiële vakantiegangers zochten naar accommodaties zonder een specifieke locatie in te vullen. Verder kiezen mensen er nu vaker voor om naar plekken te reizen die ver weg zijn van het massatoerisme.
Geen drukke steden of beroemde toeristische trekpleisters meer, maar juist onbekende plekken ontdekken. Ook Lonely Planet is druk bezig geweest met een onderzoek naar de wensen van reizigers, waar meerdere (nog relatief) onontdekte bestemmingen uit zijn gekomen. Zo staan onder andere Belize, Slovenië en Anguilla op de 2022 Best in Travel List.
Interessant om te lezen. Ik zie het momenteel nog niet zitten om met mijn dochter op het vliegtuig te stappen. Een vakantiehuisje in eigen land of in Nederland zou ik wel leuk vinden, maar aangezien de indoor speeltuinen gesloten zijn en binnenactiviteiten niet doorgaan, spreekt dat me nu ook niet zo aan. Wellicht op een later moment!