boek je vakantie bij de ANWB

Ben je op zoek naar een manier om tijd te besparen met koken? Maar wil je wel gezond eten? Dan is mealpreppen iets voor jou. In dit artikel staan een aantal tips voor mealpreppen op een rijtje. Zo kun je een goede start maken met mealpreppen.

Inhoud

Voordelen van mealpreppen

Mealpreppen betekent dat je in één keer meerdere maaltijden voor meerdere dagen bereid. Hierdoor kun je niet alleen tijd besparen, maar ook geld. Grotere verpakkingen van voeding zijn namelijk vaak voordeliger. Ook maak je door mealpreppen minder gebruik van water, elektriciteit en/of gas. Bovendien is het hierdoor makkelijker om gezonder te eten.

Als je elke dag moet koken moet je steeds de discipline opbrengen om gezond te gaan koken in plaats van te kiezen voor een kant-en-klare maaltijd of afhaalmaaltijd. Door van tevoren al een maaltijd klaar te hebben is de kans minder groot dat je impulsief voor iets ongezonds kiest. Het is bovendien zonde om de gekookte maaltijd weg te gooien. Dit kan een extra drempel zijn om toch iets ongezonds te kiezen.

Voordat je het weet zit je weer goed in je vel en wordt het misschien wel tijd voor een nieuw badpak of bikini voor dames!

Maak een boodschappenlijstje

Bedenk welke maaltijden je wilt gaan koken en maak vervolgens een boodschappenlijstje. Bij het bepalen van de maaltijden moet je nadenken of je de maaltijden in de koelkast of vriezer gaat bewaren. Groenten met veel vocht zijn minder geschikt om te bewaren in de vriezer, omdat ze na het ontdooien veel vocht verliezen. Hierdoor smaakt het minder lekker. De gekookte maaltijden kun je circa twee dagen bewaren in de koelkast. Maaltijden met vlees of vis kun je circa drie maanden bewaren in de vriezer.

Zorg voor een opgeruimde keuken

Voordat je echt aan de slag kunt gaan is het belangrijk om een opgeruimde keuken te hebben. Het is je vast weleens gebeurd dat je per ongeluk de verkeerde kruiden bij een gerecht doet. De kans op zulke foutjes is een stuk kleiner als je keuken netjes is. Zet ook zo veel mogelijk de spullen klaar die je nodig hebt.

Plan een dag in

Plan van tevoren een dag in wanneer je gaat mealpreppen. Zorg dat dit een dag is dat je voldoende tijd hebt. Gehaast koken is namelijk niet fijn en hierdoor is de kans groter dat je fouten maakt tijdens het koken. Veel mensen doen mealpreppen op zondag, maar kies een dag die je zelf prettig vindt.

Doe het samen

Houd je niet zo van koken? Dan kun je het leuker maken door samen met iemand te koken. Samen is alles leuker! Je kunt dan bovendien veel van elkaar leren. Misschien heeft diegene wel allemaal goede tips die je nog niet kent.

 

Heb je meteen zin om aan de slag te gaan? Prik dan een datum en start met het maken van een boodschappenlijstje.

Dokteronline.com
Vorig artikelZo bouw je een goede website
Volgend artikel3 Praktische tips om moeiteloos geld te besparen
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in