boek je vakantie bij de ANWB

Als je aan centrale verwarming denkt, dan denk je al gauw aan de standaard versie met radiatoren die je in bijna elk huis vindt. Maar wist je dat er verschillende soorten cv bestaan? Ontdek nu welke cv bij jou past, zodat je de juiste cv aan kunt schaffen.

 

Inhoud

Wat is een cv?

Cv staat voor centrale verwarming en daar valt het complete systeem onder dat nodig is voor het verwarmen van alle vertrekken van een gebouw. Centraal betekend dat de warmte op één plek opgewekt wordt en dan verdeeld wordt over de verschillende kamers. Dat opwekken van warmte kan door middel van gas, stoom, stookolie en lucht.

 

Welke soorten centrale verwarming zijn er?

Had je pakweg 25 jaar geleden vooral gaskachels in de woonkamer en keuken, tegenwoordig beschikt bijna elke woning over centrale verwarming aangesloten op een cv-ketel. De ontwikkelingen op het gebied van verwarmen staan niet stil en daarom is het niet gek dat er steeds meer verbeteringen komen. Vaak houden de verbeteringen rekening met meer duurzaamheid en optimaal besparen. Vooral dat laatste is noodzakelijk met de almaar stijgende gasprijzen. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende soorten cv met voor- en nadelen.

 

Kiezen voor juiste brandstof

Om te beginnen moet je een keuze maken voor welke brandstof je gaat. Dat kan aardgas zijn, maar ook andere vormen van brandstof zoals stookolie (mazout), pellets en elektriciteit. Voor welke vorm je kiest is afhankelijk van de beschikbaarheid/toegang tot de gewenste brandstof en je eigen wensen en voorkeuren. De meeste woningen zijn voorzien van aardgasaansluiting in combinatie met een cv-ketel en radiatoren.

 

Kiezen van een passende cv-ketel

Heb je eenmaal de keuze gemaakt voor een bepaalde brandstof, dan is het tijd om verder te gaan met kiezen. Je moet nu op zoek naar een passende cv-ketel. De keuze hierin is reuze en het is altijd goed om een specialist te betrekken bij de keuze. Bij Cvkoopjes.nl vind je heel veel verschillende cv onderdelen, waarin diverse ketels. Je kunt kiezen voor een conventionele cv-ketel of een hoogrendementsketel. Daarnaast bestaan er condensatieketels en pelletketels. Afhankelijk van de gekozen brandstof.

 

Kiezen van de verwarmingstoestellen

Je hebt er natuurlijk helemaal niets aan als de warmte beperkt blijft tot één ruimte. Daarom heb je verwarmingstoestellen nodig die de warmte van het centrale punt verdelen over de rest van de woning. De meest gekozen optie is nog steeds de bekende radiator. Deze werken op opgewarmd water uit de cv-ketel. Dit water wordt via de cv-buizen verspreid door het gebouw en zorgt ervoor dat elke ruimte een aangename en vooral constante temperatuur heeft. Voor regulatie van de temperatuur is gebruik van een thermostaat noodzakelijk. Helaas kan er bij deze manier van verwarmen warmte verloren gaan. Zeker als de verwarming (deels) achter meubels staat) of tegen de muur van een slecht geïsoleerde gevel.

Een redelijk nieuwe vorm van verwarmingstoestellen zijn vloerverwarmingen. De vloerverwarming werkt eigenlijk op dezelfde manier als een gewone radiator met warm water uit een ketel. Voordeel hiervan is echter dat er geen zichtbare radiatoren in een ruimte geplaatst moeten worden en de warmte zich beter kan verdelen. Een warme vloer voelt bovendien prettig en zorgt voor een minder koud lichaam (warme voeten zorgen voor een meer behaaglijk gevoel van warmte).

Tot slot heb je ook nog luchtverwarming en convector verwarming. Een luchtverwarming maakt geen gebruik van verwarmd water, maar van verwarmde lucht die via luchtkokers verdeeld worden over een ruimte. Deze kan gebruikt worden in combinatie met airco. Voor een convector geldt dat warmte verplaatst wordt door middel van convectie (denk daarbij aan gas of een vloeistof). Voor een convector verwarming heb je minder ruimte nodig dan een radiator en deze kun je bovendien mooi wegwerken in vloer of muur.

 

Met bovenstaande tips wordt het kiezen van een juiste cv hopelijk een stuk makkelijker.

 

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in