boek je vakantie bij de ANWB

Winter, je kan mij niet gelukkiger krijgen. Het kan mij dan ook niet snel koud genoeg zijn en vind ik het buiten te koud dan kruip ik met een goed boek, dikke sokken, een kop thee en een blokje hout op het vuur op de bank.
Ook de echte winterkost kan mijn buikje wel waarderen, van goed gevulde soepen tot heerlijke stamppotten ik vind het allemaal even lekker. Het is dan ook niet voor niks dat ik in het voorjaar druk ben in de sportschool om dat wintervetje er weer vanaf te krijgen.

 

Inhoud

1. Erwtensoep

Bij de winter hoort natuurlijk erwtensoep. Ik kan mij nog goed herinneren dat ik vroeger altijd met vriendinnen ging schaatsen op een rivier die dwars door ons dorp liep. Om de kilometer vond je een koek en zopie kraam, bij de ene kon je heerlijke erwtensoep krijgen, bij weer een ander warme chocomelk, bij een volgende warme wafels enz. Wij ging dan ook van kraam naar kraam en snoepte zoveel mogelijk lekkers naar binnen.

De erwtensoep kwam uit blik en de chocolademelk uit een pak, maar toch smaakte het allemaal even lekker en ging we met een goed gevulde buik weer op huis aan.

Toch kan deze erwtensoep niet tippen aan de erwtensoep van mijn moeder. Dagen was zij hier mee bezig in de meest grote pan die ik ooit had gezien. Ze maakte dan ook niet alleen erwtensoep voor ons gezin, maar de hele familie kreeg een grote bak erwtensoep, ook vrienden en zelfs de buren kregen een grote bak erwtensoep van mijn moeder.
Toen mijn moeder ziek werd en in een hospice terecht kwam, was het eerste wat mijn neefje vroeg, oma kunt u nu nooit meer erwtensoep voor ons maken. Dat was het besef dat mijn moeder nooit meer thuis zou komen…pijnlijk.

Nu heb ik de traditie van mijn moeder overgenomen en dus sta ik elk jaar in een grote pan erwtensoep te roeren, komen mijn broer, zus, neefjes en nichtjes bij ons erwtensoep eten en deel ik veel uit aan vrienden en onze buren.

5 heerlijke winterse gerechten snert

 

 

2. Boerenkool

Mijn vader gruwelde ervan, maar mijn moeder en ik vonden het heerlijk. Mijn broer had een moestuin waar veel boerenkool groeide, te veel voor hem en zijn gezin en dus ging veel van deze boerenkool naar ons toe.

Uren was mijn moeder bezig met het ‘ritsen’ van de boerenkool en het koken.Daarna verdween het in de vriezer en hadden we zelfs in de zomer nog bakjes met boerenkool.Nu wij zelf een moestuin hebben was 1 ding zeker, er moest boerenkool komen. Dus in mei en in juni zijn wij druk met het inzaaien van boerenkool. Door in deze 2 maanden iedere week een beetje te zaaien heb je ook in de herfst en de winter verspreid boerenkool.

Dit scheelt dagen lang boerenkool koken en invriezen en kunnen we het uit de tuin halen wanneer we zin hebben in de boerenkool. Wel jammer dat de slakken ook zo gek zijn op boerenkool, het eerste jaar hielden we niks over en is alles voer voor de slakken geweest. Nu hebben we allerlei biologische bestrijdingsmiddelen en gaat het een stuk beter. Af en toe verdwijnt er nog een stonk naar de slakken, maar het meeste kunnen we inmiddels oogsten en eten.

5 heerlijke winterse gerechten boerenkool

 

 

3. Balkenbrij

Niet iedereen vindt dit lekker, maar echt goede balkenbrij is echt om te smullen.
Tot 3 jaar geleden haalde ik het bij een goede slager, maar eigenlijk is het zelf ook niet moeilijk om te maken. Bij de slager waar ik voorheen kant en klare balkenbrij haalde haal ik nu al het vlees en ga ik in een grote pan zelf aan de slag. Dit doe ik wel buiten het gasstel van de camping, want balkenbrij is niet echt een pretje voor je neus haha.

5 heerlijke winterse gerechten balkenbrij

 

Wat is balkenbrij?

Balkenbrij is gekruid vlees wat uiteindelijk weer opgebakken wordt en daarna op een boterham wordt gegeten.

Het vlees bestaat uit slachtafval en daarom is het ook een typisch wintergerecht. November is van oudsher slachtmaand en van vroeger uit maakte ze van het slachtafval balkenbrij. Om een lekkere Balkenbrij te maken heb je een goede bouillon nodig, gekookt slachtafval, meestal van het varken en boekweitmeel. Hier werden dan nog speciale kruiden, zoals rommelkruid, aan toegevoegd.

 

4. Stoofschotels

Hachee, pompoen, kip, vis je kan het zo gek niet bedenken of er is wel een stoofschotel van te maken.
Mag ik kiezen, dan kies is voor een heerlijke hachee met rode kool of met hutspot. Hiervoor gebruik ik maar al te graag mijn slowcooker. ’s Morgens alles erin en ’s avonds heerlijk smullen. Ook de stamppotten maak ik graag in de slowcooker, maar als daar al hachee in zit wordt dat wel lastig. Hier heb ik wat op gevonden.

Wij hebben sinds september een houtkachel en nu het buiten zo koud is, brand hier binnen lekker de kachel. Maar waarom deze warmte niet gebruiken om een gerecht klaar te maken? Dus verdween een paar dagen terug de hachee in een pan en deze heb ik de hele dag op de houtkachel gezet, ’s avonds hadden we een heerlijk pannetje hachee en in de slowcooker zat heerlijke zoete rode kool.

Als alternatief kun je gebruik maken van een moderne hooimadam: de Ecostoof.

5 heerlijke winterse gerechten stoofschotel

 

5. Kaasfondue

Oké dit is misschien niet een typisch wintergerecht, maar het doet mij altijd denken aan de winters van vroeger.

Eerste kerstdag gingen wij thuis altijd gourmetten, ik ben een tijdje vegetarisch geweest en daarom maakte mijn moeder voor mij een heerlijke pan met kaasfondue, brood en groente.
Niks kwam uit een pakje, dus stond mijn moeder (met mijn hulp) te raspen en te snijden. De ene keer kreeg ik een fondue met Zwitserse kazen, dan weer met Fransen of Nederlandse kazen, het maakte mij niet uit ik vond het allemaal even lekker. Heerlijk dippen met het brood en de groeten en ik vond het net zo gezellig als stukjes vlees bakken op de gourmet.
Vegetarisch ben ik niet meer, al eet ik hooguit 2x per week vlees en dan alleen vlees wat rechtstreeks van de boerderij afkomt.

 

Ik wens jullie fijne kerstdagen toe en een goed, gezond en gelukkig 2023!

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in