boek je vakantie bij de ANWB

In een nieuwe reeks vertelt Lindsey over haar avonturen als stewardess. Je maakt nogal eens wat mee tijdens een vlucht van hilarisch tot ernstig. Van passagiers die je nooit meer vergeet tot situaties die je liever niet mee had willen maken. Vandaag vertelt Lindsey over haar reis naar Sri Lanka.

Inhoud

Wie is Lindsey?

Ik ben Lindsey (37) en reeds 15 jaar in een relatie met Geert (44) Samen hebben we 3 leuke kinderen van 5-7-9 jaar. We hebben elkaar leren kennen in Gent en in 2008 zeiden we België vaarwel om aan een nieuw avontuur te beginnen met een nieuwe job in de luchtvaart als steward en stewardess. We hebben samen in Zweden en Sicilië gewoond en ondertussen wonen we met ons gezin al 10 jaar in Tenerife. Na 13 jaar in de luchtvaart hebben we een collectie aan leuke, grappige en gekke verhalen vergaard. Zelf houden we van avontuurlijke reizen met onze 3 wereld kinderen en delen we graag leuke tips over reizen.

 

Avonturen van een stewardess: onze reis naar Sri Lanka

Als stewardess kom je nogal eens ergens. Maar dat is natuurlijk alleen voor korte periodes. Dus vakanties worden echt ingepland om volop te genieten van een land. Meestal wordt buiten het seizoen geboekt vanwege ons werk. Dit keer neem ik jullie mee op onze reis naar Sri Lanka.

Waarheen: Sri Lanka

Wanneer: Maart

Aantal kinderen: 3 (1,5 jaar-3jaar- 5jaar)

Tijdsduur: 16 dagen (vluchten inbegrepen )

Bagage : 2 rugzakken van 50+ 10L (ongeveer 12 kg elk ) een 2 gewone rugzakken als handbagage/day bag. De oudste zoon heeft een rugzak mee met snacks en spelletjes voor op het vliegtuig.

Daar gaan we dan onze eerste keer Sri Lanka. Onze vlucht naar Colombo is ongeveer 14 uur in totaal met een stop in Qatar, waardoor de trip in 2 delen van telkens ongeveer 7 uur is. Voor de eerste nacht hebben we een guesthouse geboekt in Negombo een stad op ongeveer 10km van de luchthaven. We komen aan in de late namiddag en we hebben afgesproken met de host dat hij ons komt ophalen aan de luchthaven.

Negombo ligt aan de westkust van Sri Lanka in een lagune met uitgestrekte mangrovebossen en is bezaaid met kokospalmen. We zijn de enige gasten omdat we buiten het seizoen reizen.

Na een goede nachtrust en heerlijk ontbijt gaan we de stad effe verkennen en regelen we vervoer om ons naar de volgende bestemming te brengen. We slaan wat producten in die we niet (of maar in kleine aantallen ) meegenomen hebben van thuis zoals shampoo, douchegel en luiers voor de jongste.

Vandaag willen we naar Galle reizen. In de 17e en 18e eeuw was Galle de belangrijkste havenstad van Sri Lanka en er valt nog veel te zien van de Nederlandse overheersing toen. Voor vertrek boeken we een huisje aan de rand van de stad en vragen de bestuurder van het minibusje ons die kant op te brengen. We delen de kosten van het busje met nog een paar rugzak toeristen die ook die kant op gaan.

Avonturen van een stewardess onze reis naar Sri Lanka Galle

 

De oude stad is prachtig en bijna volledig omringd door fort muren gebouwd in 1663. Door een doolhof van straatjes komen we in prachtige koloniale gebouwen met tropische binnentuinen waar we lekker kunnen lunchen. De kinderen willen er graag het maritiem museum bezoeken en daarna afkoelen met een duik in de zee. We nemen nog iets mee om te eten en sluiten de dag af op ons terras aan het huisje.

Avonturen van een stewardess onze reis naar Sri Lanka Galle 1

 

De volgende dag na het ontbijt pakken we in en gaan we nog wat inkopen doen op de lokale markt. We hebben de avond ervoor beslist door te reizen naar Udawalawe National Park en hebben er een kamer in een pension gehuurd met een mooie binnentuin waar de kinderen veilig kunnen spelen. De trip met het openbaar vervoer (bus ) duurt ongeveer 3 uur. Bij aankomst in het pension gaan de kinderen wat spelen en kunnen we nog wat eten.

Die avond moet iedereen vroeg naar bed want de de volgende ochtend gaan we op Safari in het nationaal park. We hopen er olifanten te spotten, maar die zijn vooral actief bij zonsopgang en dus moeten we om 5 uur ‘s morgens aanzetten om de zon voor te zijn. En ja hoor we hebben geluk, we spotten de ene kudde olifanten na de andere.

Avonturen van een stewardess onze reis naar Sri Lanka Udawalawe National Park

 

Tegen de middag zijn we terug en na een middagdutje gaan we het dorp in de buurt verkennen en wat eten. ‘s Avonds maken we plannen voor de volgende dag, want we reizen door naar Ella. Opnieuw delen we een minibus met enkele van de andere gasten in het pension. De rit duurt ongeveer 2 uur.

Ella ligt hoger de bergen in en als we daar aankomen is het mistig en frisser dan we verwacht hadden. We verblijven in een hostel dichtbij het station, we denken eraan om Little Adams Peak te gaan beklimmen. Maar door het weer doen we het niet en verkennen we het dorp waar we iets gaan eten. De volgende dag moeten we de trein op.

De treinreis wordt normaal door veel toeristen in omgekeerde richting gedaan (van Kandy naar Ella) en die rit kan dus ook heel druk zijn. Wil je eerste of 2e klasse reizen dan moet je op voorhand boeken. Zo niet kan je 2e klasse zonder aangewezen zitplaats nemen of 3e klasse zonder aangewezen zitplaats. Omdat wij van Ella naar Kandy reizen is de trein zo goed als leeg. We nemen 3e klasse en hebben bijna de hele wagon voor onszelf.

Avonturen van een stewardess onze reis naar Sri Lanka treinreis

 

De rit duurt ongeveer 7 á 8 uur en brengt je langs de prachtigste views van Sri Lanka, theevelden zo ver als je kan kijken. De trein stopt in Haputale, Nuwara Eliaya en Adam’s Peak alvoor je aankomt in Kandy. Omwille van het weer en 3 kleine kinderen beslisten we niet te stoppen, maar door te reizen naar Kandy waar we een huisje gehuurd hadden voor 1 nacht. Om 20:00 kwamen we aan in Kandy en namen een taxi naar het huisje. Door onrust in de stad was er een avondklok ingesteld en mochten we enkel nog buiten om te eten. De taxi nam on naar het enige restaurant die open was, een Kentucky Fried Chicken. Niet het beste eten van Sri Lanka maar goed genoeg om onze honger te stillen.

‘s Ochtends namen we de bus naar de heilige stad en het centrum van Kandy waar we de tempel van de Tand bezochten. In het bijhorend museum wordt het verhaal over de hoektand van Boeddha verteld en in de tempel wordt de tand bewaard. 1 maal per jaar (in juli of augustus) wordt de hoektand op een olifant door de stad vervoerd in een parade. De tand zelf hebben we niet gezien, maar de tempel is prachtig.

Avonturen van een stewardess onze reis naar Sri Lanka Tempel van de tand

 

Avonturen van een stewardess onze reis naar Sri Lanka Tempel van de tand 1
Tempel van de gouden tand

 

Na het bezoek gaan we wat eten en onze rugzakken ophalen. We moeten beslissen waar we vervolgens naartoe gaan. Op de markt voor de tempel is er een hotel in een prachtig koloniaals gebouw. We nemen er iets te eten en maken plannen om door te reizen naar Dambulla. Dit is een plaatsje in Sri Lanka, die bekend is omwille van “De gouden tempel van Dambulla”, die op de Werelderfgoedlijst staat. Het ligt ook in de buurt van Sigiriya en die willen we gaan beklimmen. Verder kan je in Dambula ook nog de boeddhistische grottencomplexen van Raja Maha Vihara bezichtigen, ideaal over de middag aangezien het in de grotten lekker koel is. Zo gezegd zo gedaan.

Er is zo veel te zien en doen dat we beslissen er 2 nachten te blijven in een guesthouse. De kinderen vinden de grotten en tempel prachtig en het feit dat ze op blote voeten mogen rondlopen maakt het nog leuker. De klim naar de top van Sigiriya (ook wel leven rots genoemd) wordt een avontuur. Stijle trappen brengen ons tot op het plateau op een hoogte van 200 meter. We beslissen de 2 kleinste kinderen in een draagzak op onze rug de trap op te dragen daar die zo nauw en steil is. Onze oudste zoon van 5 loopt tussen ons in helemaal zelf de trap op. Het uitzicht is prachtig en we spenderen de middag boven op de rots tussen de restanten van het 17e eeuwse citadel en paleizen complex.

 

Avonturen van een stewardess onze reis

 

Onze volgende stop op de kaart wordt Polonnaruwa ancient city. We huren een minibus voor ons alleen deze keer, want we willen daarna doorreizen naar Trincomalee. Polonnaruwa’s oude stad met ruïnes van paleizen en tempels wordt omschreven als het paradijs voor iedereen die zich eens als Indiana Jones wil voelen. Jammer genoeg is maart het einde van de Monsoon en viel er die middag een pak regen uit de lucht. De grond was modderig en de stenen glad. Na 1 uur tussen de ruïnes en helemaal nat te zijn van de regen beslisten we door te rijden naar Trincomalee, een trip van ongeveer 2 uur waar we een huisje huurden dicht tegen de zee. Hier zouden we 3 nachten blijven en het wat rustiger aan doen.

Avonturen van een stewardess zo reizen wij zelf regenseizoen
Polonnaruwa

 

Genieten van een dagje strand, een bezoek aan de Koneswaram temple, Fort Fredrick, een boottrip naar een eilandje voor de kust waar je heerlijk kan snorkelen. En rusten van de avonturen de voorgaande dagen. Op de laatste dag in Trincomalee gingen we boodschappen inslaan in de stad en kozen de kinderen fruit op de lokale markt. In de avond namen we de trein die ons zou terugbrengen naar Colombo. We hebben een wagon geboekt met stapelbedden. De reis duurt ongeveer 8 uur en je komt aan om 6:00 ‘s morgens in Colombo. De kinderen hebben heerlijk geslapen in hun bedjes, de trein wiegde heen en weer en na nog een kleine picknick in de wagon viel iedereen gemakkelijk in slaap.

Avonturen van een stewardess onze reis naar Sri Lanka Trincomalee

Aangekomen in Colombo gaan we naar een hostel, we hadden geen internet tijdens de treinreis en hebben dus pas bij aankomst in Colombo een verblijf geboekt. Normaal boeken we voor de laatste 2 nachten een meer luxueus hotel. We laten er alle kleding wassen en proberen nog zoveel mogelijk te rusten voor de vlucht terug. Maar jammer genoeg boekten we te laat en kwamen we in een hostel terecht. Gelukkig hadden ze nog een familiekamer voor ons 5 met eigen badkamer. Ik liet daar onze kleding wassen en maakte daarna 4 pakjes met kleding die weg mochten. Ik sorteerde per maat en nam ze mee de stad in om uit te delen.

Avonturen van een stewardess onze reis naar Sri Lanka Colombo hostel
Hostel Colombo

 

Colombo is de hoofdstad en de grootste stad van Sri Lanka, het is tevens ook een multiculturele stad en de verschillende invloeden van Portugese, Nederlandse en Britse colonies is nog goed terug t en het Galle Face Green Park met avondmarkt. Of je bezoekt het Viharamahadevi Park waar je ‘s avonds vleermuizen kunt spotten, souveniertjes scoren en postkaarten versturen naar het thuisfront.

Jammer genoeg zat er na 14 dagen rondreizen in Sri Lanka onze tijd op en moesten we terug huiswaarts keren.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in