boek je vakantie bij de ANWB

Als er één stad is die je bezocht moet hebben is het Istanbul. Een stad rijk aan historie en cultuur. Bovendien ligt de stad deels in Europa en deels in Azië. Als je er bent, vergeet dan niet deze bezienswaardigheden in Istanbul die je gezien moet hebben.

 

Inhoud

Istanbul: Europa en Azië in één stad

Het is heel gek, maar als je naar Istanbul gaat dan kun je zomaar vanuit Europa naar Azië reizen, zonder dat je daarvoor het vliegtuig hoeft te pakken. Een deel van de immens grote stad ligt namelijk in Europa, het oudere gedeelte in Azië. Beide hebben hun charmes en zijn het bezoeken meer dan waard. Helaas wordt vaak het Aziatische gedeelte overgeslagen door toeristen, terwijl het hier juist rustiger is. Bovendien vind je juist in dit gedeelte van de stad veel oude bouwwerken.

 

Deze bezienswaardigheden in Istanbul moet je gezien hebben

In welk gedeelte je je ook bevind, in deze Turkse stad hoef je je geen moment te vervelen. En voor het geld hoef je het niet te laten, want een budget vakantie in Istanboel is heel goed mogelijk. Sommige bezienswaardigheden hoef je niet per se van binnen te zien, maar zijn ook al mooi om van de buitenkant te bewonderen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de vele moskeeën. Daar is het altijd heel druk en hiervoor moet je dus echt tijd uittrekken wil je er naar binnen kunnen gaan. In elk geval moet je onderstaande bezienswaardigheden niet vergeten als je in de grootste stad van Turkije bent.

Bezienswaardigheden Istanbul

 

Sultanahmed wijk in Istanbul

De wijk Sultanahmed is niet alleen het oudste gedeelte van de stad, maar ook het meest toeristisch. Niet zo gek dus dat je hier de meeste bezienswaardigheden vindt. Naast de bekende bezienswaardigheden zoals diverse moskeeën kun je hier langs de mooiste gebouwen slenteren. Van een heuse obelisk tot historische en architectonische gebouwen, waaronder de boys high school en nog veel meer. Juist omdat dit het toeristische gedeelte is vind je hier tal van restaurants en hotels.

Bezienswaardigheden istanbul obelisk

Bezienswaardigheden istanbul gebouw 1

Bezienswaardigheden istanbul gebouw

Bezienswaardigheden istanbul stadsmuur
Stadsmuur restanten

Extra tip

Op verschillende plekken in de wijk kun je foto’s laten maken in ‘historische’ kleding. Voel je een rijke prins of prinses op weg naar de volgende overwinning in je koninkrijk. De foto’s krijg je digitaal en je kunt 1 foto laten printen. Ook hier geldt: onderhandel vooral over de voorwaarden en de prijs! Dat kan zomaar flink wat geld schelen.

Bezienswaardigheden istanbul foto

 

Diverse mokeeën

Vooral in het district Sultanahmet vind je verschillende grote moskeeën, waaronder de Blauwe Moskee die ook wel bekend staat als de Sultan Ahmed moskee. Daarnaast heb je er ook de Süleymaniye-moskee, Sokollu Pasamoskee, Eyüp Sultan-moskee, Nieuwe moskee, Fatih-moskee. Verschillende moskeeën in diverse delen van de stad.

Bezienswaardigheden istanbul moskee 2

Sommige zijn open voor bezoekers, andere niet. Houd er wel rekening mee dat je bij een bezoek aan de moskee moet voldoen aan de kledingvoorschriften (dus geen korte kleding zoals short, rok of T-shirt en in de meeste gevallen ook haarbedekking).

Bezienswaardigheden istanbul moskee

Bezienswaardigheden istanbul moskee 1

 

Haga Sophia  van kerk, naar museum naar moskee

Vergeet vooral niet de Haga Sophia te bezoeken. Aan de buitenkant lijkt het één van de vele moskeeën van de stad te zijn. Het gebouw is echter oorspronkelijk gebouwd als een kerk. Jarenlang heeft het gebouw dienst gedaan als museum. Sinds 2020 is de Haga Sophia echter in gebruik als een moskee.

 

Grote Bazaar (Kapali Carsi) en kruidenbazaar in Istanboel

Als je denkt dat je er alleen moskeeën kunt bezoeken, dan heb je het mis, want de Turkse stad Istanbul heeft zoveel meer te bieden. Tijdens je wandelingen door de stad hoef je overigens niet bang te zijn dat je ook maar iets tekort komt. Op alle hoeken vind je de meest heerlijke (en budgetvriendelijke) restaurants, waar ze ontzettend lekkere Turkse gerechten serveren. Wil je liever genieten van fastfood? Ook dan kom je hier helemaal aan je trekken (niets voor mij, ik heb even overgeslagen en genoten van vers Turks eten).

Bezienswaardigheden istanbul grote bazaar 1

De Grote Bazaar is een absolute must see als je in Turkije bent. Het is één van de eerste en grootste overdekte winkelcentra ter wereld. Je kijkt er je ogen uit aan alles wat je hier kunt kopen. Je kunt het werkelijk zo gek niet bedenken of je vindt het er. Van allerlei snuisterijen tot huishoudelijke producten. Van kleding tot (gouden) sieraden en alles er tussen in.

Bezienswaardigheden istanbul grote bazaar goud

Overigens moet je dit niet vergelijken met de standaard Nederlandse markt. Want er zijn maar liefst 61 straten en 3.000 – 4.000 winkels. Als shop liefhebber kun je hier je hart ophalen! Let op: de markt is niet altijd open en vooral niet tot heel laat. Wil je (een deel) zien en meemaken? Dan moet je er zo vroeg als mogelijk bij zijn.

Ben je op zoek naar lekkere verse thee? Geen standaard zoals je die hier in de winkels tegenkomt? Of zoek je bepaalde verse kruiden? Vergeet dan vooral niet om langs de kruidenbazaar te gaan. Deze ligt in het verlengde van de Grote Bazaar. Een wandeling langs de verschillende winkeltjes is een zinnenprikkelend voor je ogen, neus en mond. Inderdaad ook de mond, want je mag geregeld dingen ruiken en vooral ook proeven. Ideaal als je door de bomen het bos niet meer ziet en geen keuze kunt maken tussen alle lekkere theesoorten.

Bezienswaardigheden istanbul grote bazaar lekkernijen

Toen ik er was nam ik verschillende theesoorten en wat kruiden mee. Als het niet al te veel is levert dit geen problemen op met de douane. Laat het wel goed en duidelijk verpakken.

Bezienswaardigheden istanbul grote bazaar

Kleine tip: wil je iets kopen? Vergeet dan vooral niet af te dingen. Dat hoort bij de cultuur en de prijzen zijn flexibel.

 

Galatatoren

Als je prachtig uitzicht op zowel het Europese als Aziatische gedeelte van de stad wil hebben, dan moet je de Galatatoren bezoeken. Helaas was het op het moment dat wij er waren zo ontzettend druk, dat we besloten om verder te gaan. Maar alleen al de trip ernaar toe en de toren zelf zijn de moeite meer dan waard. Omdat het op een heuvel ligt heb je ook al een mooi uitzicht over delen van de stad. Om er te komen moet je de Galata brug over. Dit is lopend prima te doen. Op de brug staan allemaal mensen te vissen, wat eveneens leuk is om te zien.

Bezienswaardigheden istanbul galatatoren

 

Prinseneilanden

Als je even behoefte hebt aan rust, pak dan de boot naar de Prinseneilanden. Dit zijn negen kleine eilanden in de Zee van Marmara, waarvan slechts vier echt bewoond zijn. Met de ferry is het vooral leuk om het eiland Büyükada te bezoeken. Een groen en autovrij eiland waar je heerlijk kunt wandelen en genieten van lekker eten en drinken. Vooral liefhebbers van vis komen hier gegarandeerd aan hun trekken.

Bezienswaardigheden istanbul prinseneilanden koets

Omdat het eiland autovrij is verplaatsen veel mensen zich met paard en wagen. Overal kom je deze tegen. Helaas laat de verzorging vaak veel te wensen over en zijn de dieren graatmager en uitgeput. Wil je dit geweldige eiland verkennen en vind je wandelen net iets te veel van het goede? Je kunt hier ook fietsen huren. Er is een heuvel en diverse parken waar je volop kunt genieten van natuur en een prachtig uitzicht.

Bezienswaardigheden istanbul prinseneilanden uitzicht

Bezienswaardigheden istanbul prinseneilanden gebouw 1

Bezienswaardigheden istanbul prinseneilanden gebouw

Bezienswaardigheden istanbul prinseneilanden plein

Wandelen langs het water van de Kennedy Cd

Wil je even bijkomen of genieten van een geweldig mooie zonsondergang? Maak dan eens een wandeling langs het water. Hier kom je vissers tegen, vissersboten en andere mensen die genieten van een heerlijke wandeling. Zo nu en dan zie je er wat groen of een klein parkje waar het ook met kinderen goed toeven is.

Bezienswaardigheden Istanbul kade langs water

Bezienswaardigheden Istanbul kade vuurtoren

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in