boek je vakantie bij de ANWB

Soms kom je mensen tegen met wel heel bijzondere beroepen. In een nieuwe serie vertellen lezers welke bijzondere en unieke beroepen zij hebben. Vandaag in een bijzonder beroep: maatje voor eenzame jongeren in Brabant.

Inhoud

Kiezen van een beroep dat bij je past

Soms weten mensen als van kinds af aan wat ze willen, anderen ontdekken het pas op latere leeftijd. Daarnaast zijn er ook heel wat mensen die van hun passie of hobby hun werk kunnen maken. En dan heb je nog de groep mensen die per ongeluk tegen iets aan loopt en daar hun beroep van maakt.

Welk beroep je ook kiest: zorg dat je het naar je zin hebt en dat je met plezier je werk kunt doen. Alleen dan is werken geen last meer. En heb je nog niet gevonden wat je graag zou willen doen, blijf zoeken: er komt een dag dat je het beroep dat echt bij je past gevonden hebt.

Vorige week kon je al lezen over Esther die ZorgClown is. Deze week is het de beurt aan Bryan, die oprichter en voorzitter is van een stichting die activiteiten organiseert voor eenzame jongeren.

 

Over Bryan

Hoi, ik ben Bryan, ik ben 30 jaar oud en ik woon in Tilburg. Ik ben oprichter en voorzitter van Stichting Brabant Maatjes, waar we activiteiten organiseren voor jongeren die nieuwe contacten zoeken via www.brabantmaatjes.nl.

 

Mijn oproep als eenzame jongere

In 2019 begon ik met een oproep op Twitter: “Hoi, ik ben Bryan, ik woon in Tilburg en ik ben 26 jaar oud. Ik voel me elke dag alleen. Ik zou graag iemand willen hebben om leuke dingen mee te doen. Ik vind het moeilijk om verbinding te maken met mensen om me heen, omdat ik het gevoel heb dat er te veel van me verwacht wordt voor mijn gevoel. #maatjegezocht #eenzamejongeren”.

 

Van succes oproep naar bijzonder beroep: maatje voor eenzame jongeren in Brabant

De oproep had veel succes. Ik kreeg veel respons van jongeren die zich net zo eenzaam voelden. Nu organiseren we bijna wekelijks een activiteit in heel Noord-Brabant, waaronder Eindhoven, Tilburg, Den Bosch, Breda en Roosendaal. Mijn taken bestaan vooral uit het opzetten van activiteiten voor en met deelnemers. We doen dit door brainstormavonden, bellen, mailen, social media etc. Bij ons staan ‘de maatjes’ centraal.

Ik zie mezelf niet als hulpverlener, maar als ‘maatje’. Ik weet hoe het is om je eenzaam te voelen en geen aansluiting te vinden bij bestaande groepen. Daarnaast ben ik voorzitter en regel ik operationele taken en ben ik ‘het gezicht van Stichting Brabant Maatjes’. Ik ben er inmiddels ruim 30 uur per week mee bezig, maar ik vind het leuk. Het voelt goed om iets te doen dat energie geeft en waar ik me nuttig voel. Wat deze werkzaamheden zo uniek maakt, is dat het vrijblijvend is en bijna niet voorkomt.

Type activiteiten van Stichting Brabant Maatjes zijn de dingen die ik eigenlijk zelf altijd wilde doen en nooit kon als ‘eenzame jongere’, door gebrek aan vrienden en veel gamen tot in de late uurtjes. Denk aan bowlen, Bossche bollen-workshops en gaming-events bezoeken. Inmiddels zijn we al ruim 3,5 jaar bezig met Stichting Brabant Maatjes, hebben we ruim 80 bijeenkomsten georganiseerd met de maatjes, meerdere malen op scholen gesproken om het daar ook onder de aandacht te brengen en vooral het taboe bespreekbaar gemaakt met ons team.

 

Eenzaamheid onder jongeren

Eenzaamheid onder jongeren is een groot probleem in de maatschappij, waar een groot taboe op rust. Daarom wil ik door middel van activiteiten en als gastspreker op scholen en bijeenkomsten dat taboe doorbreken.

 

Zelfvertrouwen

Het is niet alleen het stukje ‘maatjes vinden’, maar ook persoonlijke groei. Dit is prachtig om mee te maken, het vergroot hun zelfvertrouwen! Het is een ‘kwetsbare’ doelgroep. Wat inhoudt dat we soms ook wel eens tegenaan lopen dat we geen hulpverleners zijn. We kunnen psychische problemen niet oplossen, maar we kunnen er wel voor zorgen dat jongeren elkaar kunnen ontmoeten in onze Facebook-groep ‘Brabant Maatjes #maatjegezocht’ en de wekelijkse activiteiten. En dit gebeurt ook!

 

Eigen groei Bryan

Door mijn eigen groei heb ik ook de moed en de drive om mezelf in te zetten voor andere jongeren. Niet meer de gedachten ‘Ik kan het niet’ en ‘Ik doe er niet toe’ Maar nu ik deel mijn verhaal om te inspireren, dat ondanks een duistere periode van eenzaamheid en depressies, vooruitgang mogelijk is!

Ik wil jongeren laten zien dat het leven meer is dan alleen wat je denkt. Je moet gaan zien wat er allemaal mogelijk is en hier ook naar handelen. Door jezelf te laten groeien kom je steeds dichter bij wat je werkelijk wilt worden en wat je kunt bereiken. Wees de person die je voor ogen heb en werk voor je dromen.

 

Toekomstdromen voor maatjes in Brabant

Wij zijn pas net een stichting en wij zijn momenteel hard bezig om onze plannen en dromen uit te laten komen. Persoonlijk wil ik al heel lang een eigen jeugdhonk opzetten en wie weet als het zo goed blijft gaan, uitbreiden naar andere provincies buiten Noord-Brabant.

 

Bijzondere anekdotes

Pas geleden ging er een deelnemer mee die zei dat hij een activiteit als cadeau had gekregen voor zijn verjaardag van zijn ouders om nieuwe mensen te ontmoeten. Ik zag hem tijdens de activiteit nummers uitwisselen en hij heeft zich zelfs al aangemeld voor andere activiteiten! Wat ook altijd heel bijzonder is en blijft: wanneer nieuwe deelnemers binnenkomen als heel verlegen en zij uiteindelijk steeds meer kletsen opener worden tijdens vervolgactiviteiten.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in