boek je vakantie bij de ANWB

We hebben allemaal weleens een bloemperk gezien. We zien vaak kleinere bloemperken rondom bomen. Deze worden gebruikt om de stam van deze bomen te bedekken. Grotere bloemperken worden gebruikt om de omgeving fleurig te laten lijken of om bloemen in een bepaald deel van de tuin te houden.

Bloemperken kunnen je tuin een heel ander aanzien en gevoel geven. In plaats van een kale ruimte kun je kiezen voor prachtige bloemen die een leuk uitzicht bieden. De bloemperken kun je inrichten zoals jij zelf wilt en zoals het beste bij je eigen stijl past.

Het komt ook weleens voor dat je een huis koopt waarbij er bestaande bloemperken zijn, die helemaal niet passen binnen wat jij wilt. Zo kunnen deze te groot zijn of hebben ze misschien helemaal niet de vorm die jij wilt!

Gelukkig kun je deze bloemperken herinrichten, zodat ze precies passen bij jou. Om dit te doen zijn er enkele dingen waar jij op moet letten.

Inhoud

Gazonranden

Om een duidelijk onderscheid te maken tussen jouw gazon en je bloemperk is het handig om een gazonrand te plaatsen. Deze omheind het gazon en oogt vaak netter. Ook zou je kunnen kiezen een borderrand te installeren, waarbij je niet het gazon omheind, maar juist de bloemperk. Dit zorgt voor meer structuur.

Gazonranden komen in verschillende materialen, zoals metaal, plastic, en kunststof. Aan de hangt van het budget en het doel kies je er een.

De meest budgetvriendelijke is het afzetlint van kunststof, dat duurzaam en robuust is. Verder is het afzetlint de meest flexibele optie. Hierdoor is hij makkelijk op de juiste afmeting te knippen en makkelijk te installeren, ook als je dit zelf wilt doen!

Indien je liever geen afzetlint gebruikt kun je kiezen voor een plastic gazonrand. Deze plastic randen zijn licht stretchbaar en hebben een perfecte randafwerking waardoor ze makkelijk te installeren zijn. Ook hebben deze een ingebouwde meetschaal waardoor je ze gegarandeerd recht installeert. Een ander voordeel is dat deze temperatuurbestendig is, waardoor hij niet kan smelten, zelfs bij super hoge temperaturen!

Een andere optie is een gazonrand van metaal. Je kunt kiezen tussen een afzetlint van metaal of een gazonrand met aansluiting. Beide opties zijn duurzaam, roestbestendig, en redelijk makkelijk aan te brengen zonder speciale gereedschappen.

Elk type borderrand voegt structuur toe in jouw tuin. Het zorgt voor duidelijk overzicht tussen gazon en bloemperk, zodat je precies weet hoever je jouw bloemperk kan uitbreiden en voegt een chique element toe aan de tuin. Als je jouw bloemperk helemaal wilt omtoveren, zijn er nog enkele andere stappen die je kan nemen. Een van deze stappen is het ontruimen van de grond, zodat jij vervolgens het bloemperk helemaal kan veranderen.

Bloemperken herinrichten nuances, kenmerken, tips border

 

De grond ontruimen

Het ontruimen van de grond is een belangrijk onderdeel van het herinrichten van jouw bloemenperk. Ook is het hierbij belangrijk dat je ook alle wortels van oude planten meeneemt, zodat je een schoon oppervlakte en losse grond heb om opnieuw in te planten.

De eerste stap voor het ontruimen van jouw grond is om alle planten terug te snoeien. Het is namelijk veel makkelijker de planten uit de grond te trekken als deze wat kleiner zijn. Wees bij het snoeien van planten voorzichtig – er kunnen namelijk doornen aan zitten of bladeren die jeuk veroorzaken.

Nadat de planten kort gesnoeid zijn is het het handigst om eerst alle afval op te ruimen uit het bloemperk, zodat je een goed overzicht krijgt. Kies de planten uit die je eventueel wilt bewaren en haal die er voorzichtig uit met een schop. Graaf hierbij ruim om de wortels heen, zodat je deze niet beschadigt. Deze planten kun je daarna overplanten.
Hierna is het tijd om alle planten en onkruid die je niet wilt bewaren weg te halen. Dit kun je doen met een schop, een krabber of soms gewoon met je handen!

Na het verwijderen van alle planten en het ontruimen van de grond heb jij een blank canvas en kun je jouw bloemperk helemaal opnieuw gaan inrichten.

 

Nieuwe bloemperk vorm en -grootte

De allerlaatste stap is het opnieuw vormen van jouw bloemperk. Hierbij kun je deze ook groter of kleiner maken. Doordat je eerst jouw gazon hebt afgebakend, weet je precies wat je wel en niet kunt doen met je bloemperk.

Om het bloemperk een andere vorm te geven is het handig eerst met afwasbare verf een uitlijning te maken. Hierdoor kun je de vorm blijven aanpassen tot hij goed is. Ook kun je de grootte beter bepalen.

Je kunt kiezen voor een recht bloemperk, waarbij de tuin iets zakelijker oogt of juist voor een bloemperk met bolle randen. Ook kun je kiezen tussen een bloemperk aan een rand van je tuin of een bloemeneiland midden in de tuin.

Wanneer je weet welke vorm en grootte jouw bloemperk krijgt moet je deze van een border voorzien. Daar gebruik je een speciale rand voor.

Aan de hand van het type bloemperk dat je kiest kun je de planten uitkiezen. Hierbij kun je kiezen tussen een groep van dezelfde planten, kleine bomen, struiken, grondbedekkers en nog veel meer. Het type planten hangen af van je stijl, smaak en onderhoudswensen.

Het herinrichten van jouw bloemperk hoeft niet heel lang te duren, maar heeft zeker wel enkele stappen die je niet kan overslaan. Het belangrijkste is natuurlijk dat je uiteindelijk een bloemperk hebt die precies bij jou past, niet te veel plek inneemt en waar jij van kunt genieten!

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in