boek je vakantie bij de ANWB

De doggybag verovert Nederland. Langzaam maar zeker zien restaurants in dat de onnodige voedsel verspilling een halt toegeroepen kan worden. De doggybag is in opmars: als je je eten niet meer op kunt in het restaurant, dan wordt dit niet meer weggegooid, maar mag je het eten netjes mee naar huis nemen.

 

Inhoud

Wat is de doggybag

Wees maar gerust: alhoewel het om een doggybag (letterlijk: hondentas gaat), is deze niet per se voor een hond bedoelt.  De doggybas is een tas waarin je de resten van een overgebleven maaltijd van een restaurant mee kunt nemen. Wat je vervolgens met het meegenomen eten doet is aan jou: aan de hond geven of zelf eten de volgende dag. Op deze manier wordt veel minder voedsel verspild.

 

doggybag restaurant

Nederlandse warenwet en restaurants

Inmiddels is er heel wat veranderd voor de Nederlandse warenwet en hoeven restaurants  overgebleven voedsel niet meer weg te gooien. Dat betekent dat je overgebleven voedsel gewoon mee naar huis mag nemen als je hierom vraagt. Dit voorkomt voedselverspilling.

Leestip: De leukste tips tegen voedselverspilling

 

doggybag eten restaurant

 

Tas Toe komt met mindshift

In 2014 is de organisatie Tas Toe  ontstaan vanuit het gedachtegoed dat er een halt toegeroepen moet worden aan de 51 ton voedsel die alleen al in de horeca per jaar in Nederland weggegooid wordt. Vanuit het gedachtegoed ‘Verbeter de wereld’ is een begin gemaakt om restaurants aan te sporen een intentieverklaring te ondertekenen. Hierin geven restaurants hun klanten de mogelijkheid om overgebleven eten mee naar huis te nemen in een zogenaamde doggybag.

Het lijkt erop dat de organisatie niet meer bestaat, maar dat neemt niet weg dat er ooit een begin is gemaakt met het tegengaan van voedselverspilling. Misschien wordt het tijd dat de overheid hierop inspeelt en de Nederlandse warenwet veranderd.

 

Eten verspillen, niet hier

De doggybag of het meenemen van etensresten na een maaltijd in een restaurant is niets nieuws. In Amerika, Zweden en ook in Duitsland is het de normaalste zaak van de wereld dat je in een restaurant overgebleven eten mee naar huis krijgt.

Hoe het in de VS en Zweden is weet ik niet, maar in Duitsland vragen de obers standaard of je een bakje wil hebben waarin het eten meegegeven wordt. In sommige gevallen krijg je zelf een piepschuim bakje met deksel waarin je het eten zet. In andere gevallen wordt je eten netjes in de bak gedaan door het keukenpersoneel. Vervolgens krijg je het goed verpakte pakje mee naar huis. Niemand die hier gek van op kijkt, want eten verspillen is in Duitsland zonde.

 

doggybag plastic etensbakje

 

Nederlanders schamen zich voor de doggybag

Schaamte! Nederlanders schamen zich om de resten van hun maaltijd mee naar huis te nemen. Dat is de voornaamste reden dat de doggybag hier nog niet bekend is of veel gebruikt wordt. Alsof je je ergens voor zou moeten schamen…

Je hebt er voor gewerkt, betaald en als je het eten dan niet op kunt eten omdat de portie te groot is of je ineens vol bent, dan behoort het de normaalste zaak van de wereld te zijn dat je zonder problemen het eten mee naar huis mag nemen.

Wat jij met de etensresten doet is uiteindelijk je eigen keuze. Geef je het eten aan je hond (niet altijd raadzaam in verband met gebruikte kruiden enz.) of geniet je de volgende dag van een restaurant maaltijd binnen je eigen vier muren.

 

Wat vind jij van de doggybag om overgebleven eten mee te nemen? Zou jij om een doggybag durven te vragen in een restaurant?

Dokteronline.com