boek je vakantie bij de ANWB

Gemiddeld wordt er 141 kilo voedsel per jaar weggegooid. Dat betekent dat er sprake is van heel veel voedselverspilling. Om hier iets aan te doen deel ik vandaag de leukste tips om voedselverspilling te voorkomen.

 

Inhoud

Voedselverspilling, de cijfers liegen niet

Volgens de meest recente cijfers verspillen we in Nederland gemiddeld 141 kilo voedsel per persoon per jaar. Dit komt neer op 2,6 miljoen ton per jaar voor heel Nederland. Schrikwekkende cijfers als je bedenkt dat mensen in andere landen al blij mogen zijn als ze 1x per dag iets te eten hebben. De overheid is bezig om maatregelen te nemen om voedselverspilling te voorkomen, maar zoals nu is gebleken zijn de verwachte en gehoopte resultaten uitgebleven. Tijd om hier verandering in te brengen. Verandering begint bij jezelf en daarom hoop ik dat je iets hebt aan onderstaande tips.

 

de leukste tips om voedselverspilling te vookomen 1

 

 

De leukste tips om voedselverspilling te voorkomen

Er zijn talloze manieren om voedselverspilling te voorkomen of in elk geval te verminderen. Misschien denk je dat het weinig nut heeft dat jij dit doet, maar als iedereen zo denkt komt er nooit verandering in. En misschien kun jij een voorbeeld zijn voor anderen, zodat ook zij minder voedsel weggooien. Vaak is er maar enkeling of een kleine groep nodig om iets te veranderen.

Too good to go app

Too good to go app

Steeds meer mensen ontdekken de Too good to go app. Deze app is in het leven geroepen om voedselverspilling bij supermarkten, restaurants en ekomarkten tegen te gaan. Via de app kun je voor een bedrag variërend van 3,99 – 4,50 een zogenaamde magic box kopen.  Deze magic box is niet een fysieke box, maar bestaat uit producten die aan het begin of einde van de dag overblijven en normaal gesproken weggegooid zouden worden. Nu worden deze dus niet weggegooid, maar apart gezet om opgehaald te worden. De producten verschillen per dag (afhankelijk van wat over blijft of tegen de houdbaarheidsdatum aanzit) en per deelnemer (supermarkt, bakker enz.)

Ik heb inmiddels 2x een magic box gekocht via de Too good to go app. Eenmaal bij de AH en 1x bij de bakker. De producten van AH zaten in een bigshopper die onderdeel uitmaakte van het pakket. Normaal gesproken moet je zelf een tas meenemen waar de producten ingaan. Dat maakt deel uit van de gedachte om het milieu minder te belasten. Het pakket van de AH bestond uit 5 – 6 producten waaronder vlees, kaas en nog wat kleine dingen. De magic box van de bakker was rijkelijk gevuld met gebak, broodjes, luxe brood en gewoon brood. De totale waarde was ongeveer 18 euro. Je voorkomt hiermee dus niet alleen voedselverspilling, het is ook nog eens leuk voor je eigen portemonnee.

 

De leukste tips om voedselverspilling te voorkomen 3

 

Afgeprijsde producten in supermarkten

Vis je net als ik heel vaak achter het net bij de Too good to go app en wil je toch voedselverspilling voorkomen? Ga dan in de supermarkt op zoek naar afgeprijsde producten. Jumbo heeft meestal een koeling met daarin afgeprijsde producten. De prijzen zijn rond en beginnen bij 0,50 en lopen op tot enkele euro’s. De AH plakt op afgeprijsde producten een sticker met 35% korting. Dit geldt niet alleen voor houdbare producten, maar ook voor wasmiddel en nog veel meer. De Aldi prijst producten af met 30% stickers. Ook hier snijdt het mes twee kanten op: jij doet je deel om voedselverspilling te verminderen en  tegelijkertijd doe je een heel stuk goedkoper boodschappen.

Tip: vaak zijn afgeprijsde producten nog veel langer houdbaar dan op de datum aangegeven. Koop je afgeprijsd vlees, gebak of groente? Deze zijn in de vriezer zeker nog 1 maand of zelfs langer houdbaar.

UPDATE: Lidl begint nu met een experiment om producten met houdbaarheidsdatum van dezelfde dag te koop aan te bieden voor 25 cent. Voor groente en fruit geldt de prijs voor een hele box. Hiermee hoopt het bedrijf een bijdrage te kunnen leveren aan het tegengaan van voedselverspilling. Momenteel is het nog een pilot, het bedrijf wil echter uitbreiden als het succesvol is.

 

Ga de winkel in met een boodschappenlijst

Als je op de bonnefooi een winkel ingaat is de kans groot dat je meer koopt dan nodig (niet fijn voor je portemonnee) en daardoor uiteindelijk eten weg moet gooien. Voordat je van huis vertrekt controleer je de inhoud van je koelkast, de vriezer en eventueel je voorraadskast. Noteer wat je nodig hebt en koop alleen in uitzonderlijke gevallen meer dan op je lijst staat (bijvoorbeeld omdat je een product met kortingssticker ziet). Het helpt ook om een weekmenu op te stellen, zodat je precies weet wat je gaat eten en nodig hebt.

 

Wees creatief met restjes

Zorg ervoor dat je eten kookt dat ook echt opgaat. Mocht dit niet het geval zijn en heb je restjes, wees dan creatief ermee. Restjes groenten kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren en verwerken tot de meest heerlijke soepen. Restjes saus met vlees smaken vaak heerlijk op een boterham als beleg. Pasta die overblijft is een goede basis voor een pastasalade. En zo kun je eigenlijk alle kanten op met restjes. Vaak helpt het om gewoon out of the box te denken en creatief te zijn. Niet bang zijn, gewoon doen. Je zult versteld staan hoe lekker het kan zijn om bepaalde dingen gewoon bij elkaar te gooien.

 

Voedselverspilling voorkomen door THT en TGT datum

THT staat voor ’ten minste houdbaar tot’ en TGT staat voor ’te gebruiken tot’. De THT datum wordt gebruikt voor voedingsmiddelen die niet zo snel kunnen bederven, de andere is voor verse producten. Nog te veel mensen kijken puur en alleen naar deze datum. Terwijl voor THT producten geldt dat deze na genoemde datum nog gewoon genuttigd kunnen worden, alleen zal de smaak, kleur en geur achteruit kunnen gaan. Ook dit hoeft niet per se het geval te zijn.

Voor TGT producten geldt dat je het hier iets nauwer moet nemen. Vaak gaat het om producten zoals vlees, broodbeleg, verse salades, zuivelproducten enz. Maar ook hier is de datum slechts een indicatie. Het product een dag of twee later gebruiken maakt in veel gevallen niet zo veel uit. Bij de TGT producten is je neus en smaak je beste maatje. Door de ruiken, kijken en proeven kun je zien of het product nog te gebruiken is. Als minder mensen strikt en alleen naar de datum kijken zou er ook al veel minder voedselverspilling zijn.

 

Jong geleerd is oud gedaan

Om te voorkomen dat de trend van voedselverspilling zich voortzet is het nodig om kinderen bewust te maken van de impact van voedselverspilling. Ik weet het nog zo goed: toen ik op school zat gooiden kinderen vaak zat hun boterham weg omdat ze geen trek hadden in het beleg dat erop zat. Voorkom dit door je kinderen zelf te laten bepalen wat ze mee willen nemen naar school (natuurlijk alleen tot op bepaalde hoogte). Maar bovenal: geef het goede voorbeeld en praat heel veel met je kinderen. Kinderen meenemen naar de winkel en prijsbewust te maken zal de verspilling van voedsel ook beperken.

 

Bewaar voedsel zoals het hoort

In sommige gevallen is het nog geen eens een bewuste keuze om voedsel weg te moeten gooien. Voedsel dat op de verkeerde manier bewaard wordt bederft sneller met als gevolg dat het weggegooid moet worden. Gelukkig zijn er handige stickers verkrijgbaar waarop precies aangegeven staat wat je nu wel en niet in de koelkast moet bewaren (zie afbeelding hieronder). De ideale temperatuur voor je koelkast is overigens 4°C.

 

Doggybag als je uit eten gaat

Niets zo leuk als uit eten te gaan. Helaas zijn de porties soms groter dan verwacht en blijft er nog het een en ander over. Om te voorkomen dat het restaurant de restjes weg moet gooien, kun je vragen om dit eten voor je in te pakken zodat je het mee kunt nemen.  Dit wordt heel oneerbiedig doggybag genoemd. Helaas doen veel restaurants dit nog niet. In het buitenland zie je dit eerder en is het een normaal verschijnsel. Dit kun je heel makkelijk oplossen door zelf een afsluitbaar bakje mee te nemen waarin je de rest van je eten zet. Thuis in de koelkast zetten en je kunt de dag erna nog genieten.

 

Dit zijn een beetje de tips die ik hanteer om te voorkomen dat ik veel voedsel weg moet gooien. Lukt dat altijd? Nee helaas niet, maar ik doe wel mijn best om dit te beperken. Wat doe jij om voedselverspilling te voorkomen of te beperken?

Dokteronline.com

29 REACTIES

  1. Jeetje wat een cijfers! Ik vind die good to go app echt awesome! Had er nog nooit van gehoord maar echt zo goed dat supermarkten hier wat mee doen. Zelf heb ik vaak kliekjesavond of neem ik overblijfsels mee als lunch.

    • Ideal is gekoppeld aan je bankrekening en heeft dus iedereen met een bankrekening. Too good to go app kun je betalen met paypal, ideal…

    • Ik heb ook altijd een voorraad in huis: mijn voorraadkast is goed gevuld en dat geldt ook voor mijn vriezer, maar ook dan kun je opletten

  2. […] Voedselverspilling is een groot probleem. Dit komt niet alleen door een overvloed aan eten, maar vaak is het ook een kwestie van verkeerd bewaren van eten en drinken. En dat is zonde. Als je een beetje oplet kun je eten en drinken op de juiste bewaren en hierdoor voedselverspilling voorkomen. Voedsel kun je op verschillende manieren bewaren, het ligt er maar net aan wat het is. Groente, vlees, fruit, de verschillen in bewaren zijn groot. Hieronder vind je een lijst met 10 tips voor het bewaren van eten. […]

  3. […] De pastasaus is niet alleen gemaakt om je meer groente te laten eten. Ook niet alleen voor het gemak, al is dat natuurlijk mooi meegenomen. Veel mensen komen pas laat in de middag of de vroege avond thuis en om dan eerst nog een uur in de keuken te moeten staan om te koken, dat zien veel mensen niet zitten. De saus is om een heel andere reden op de markt gebracht, namelijk het tegengaan van voedselverspilling. […]

  4. […] Verder moet je rekening houden met andere factoren, zoals de houdbaarheid van de inhoud. Dat geldt niet alleen in de zomer, maar ook in de winter wanneer de verwarming aanstaat. Hou bij het samenstellen van de lunchbox ook rekening met de tijd die je kind heeft om alles op te eten. Probeer alleen dat mee te geven wat daadwerkelijk gegeten wordt om voedselverspilling tegen te gaan . […]

  5. […] Waar je in Nederland je helemaal blauw betaald als je uit eten wil gaan, kun je in Duitsland nog zonder blikken en blozen een restaurant binnen lopen. In Duitsland liggen niet alleen de prijzen een stuk lager, de porties zijn over het algemeen een stuk groter. Mocht je een portie niet op krijgen, dan kun je het overgebleven eten gewoon mee naar huis nemen in een doggy bag. Daar doen ze in Duitsland helemaal niet moeilijk over. Sterker nog: de restaurants zijn hierop ingesteld om zo voedselverspilling te voorkomen. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in