De leukste tips om voedselverspilling te voorkomen

Gemiddeld wordt er 141 kilo voedsel per jaar weggegooid. Dat betekent dat er sprake is van heel veel voedselverspilling. Om hier iets aan te doen deel ik vandaag de leukste tips om voedselverspilling te voorkomen.

 

Voedselverspilling, de cijfers liegen niet

Volgens de meest recente cijfers verspillen we in Nederland gemiddeld 141 kilo voedsel per persoon per jaar. Dit komt neer op 2,6 miljoen ton per jaar voor heel Nederland. Schrikwekkende cijfers als je bedenkt dat mensen in andere landen al blij mogen zijn als ze 1x per dag iets te eten hebben. De overheid is bezig om maatregelen te nemen om voedselverspilling te voorkomen, maar zoals nu is gebleken zijn de verwachte en gehoopte resultaten uitgebleven. Tijd om hier verandering in te brengen. Verandering begint bij jezelf en daarom hoop ik dat je iets hebt aan onderstaande tips.

 

de leukste tips om voedselverspilling te vookomen 1

 

 

De leukste tips om voedselverspilling te voorkomen

Er zijn talloze manieren om voedselverspilling te voorkomen of in elk geval te verminderen. Misschien denk je dat het weinig nut heeft dat jij dit doet, maar als iedereen zo denkt komt er nooit verandering in. En misschien kun jij een voorbeeld zijn voor anderen, zodat ook zij minder voedsel weggooien. Vaak is er maar enkeling of een kleine groep nodig om iets te veranderen.

Too good to go app

Too good to go app

Steeds meer mensen ontdekken de Too good to go app. Deze app is in het leven geroepen om voedselverspilling bij supermarkten, restaurants en ekomarkten tegen te gaan. Via de app kun je voor een bedrag variërend van 3,99 – 4,50 een zogenaamde magic box kopen.  Deze magic box is niet een fysieke box, maar bestaat uit producten die aan het begin of einde van de dag overblijven en normaal gesproken weggegooid zouden worden. Nu worden deze dus niet weggegooid, maar apart gezet om opgehaald te worden. De producten verschillen per dag (afhankelijk van wat over blijft of tegen de houdbaarheidsdatum aanzit) en per deelnemer (supermarkt, bakker enz.)

Ik heb inmiddels 2x een magic box gekocht via de Too good to go app. Eenmaal bij de AH en 1x bij de bakker. De producten van AH zaten in een bigshopper die onderdeel uitmaakte van het pakket. Normaal gesproken moet je zelf een tas meenemen waar de producten ingaan. Dat maakt deel uit van de gedachte om het milieu minder te belasten. Het pakket van de AH bestond uit 5 – 6 producten waaronder vlees, kaas en nog wat kleine dingen. De magic box van de bakker was rijkelijk gevuld met gebak, broodjes, luxe brood en gewoon brood. De totale waarde was ongeveer 18 euro. Je voorkomt hiermee dus niet alleen voedselverspilling, het is ook nog eens leuk voor je eigen portemonnee.

 

De leukste tips om voedselverspilling te voorkomen 3

 

Afgeprijsde producten in supermarkten

Vis je net als ik heel vaak achter het net bij de Too good to go app en wil je toch voedselverspilling voorkomen? Ga dan in de supermarkt op zoek naar afgeprijsde producten. Jumbo heeft meestal een koeling met daarin afgeprijsde producten. De prijzen zijn rond en beginnen bij 0,50 en lopen op tot enkele euro’s. De AH plakt op afgeprijsde producten een sticker met 35% korting. Dit geldt niet alleen voor houdbare producten, maar ook voor wasmiddel en nog veel meer. De Aldi prijst producten af met 30% stickers. Ook hier snijdt het mes twee kanten op: jij doet je deel om voedselverspilling te verminderen en  tegelijkertijd doe je een heel stuk goedkoper boodschappen.

Tip: vaak zijn afgeprijsde producten nog veel langer houdbaar dan op de datum aangegeven. Koop je afgeprijsd vlees, gebak of groente? Deze zijn in de vriezer zeker nog 1 maand of zelfs langer houdbaar.

 

Ga de winkel in met een boodschappenlijst

Als je op de bonnefooi een winkel ingaat is de kans groot dat je meer koopt dan nodig (niet fijn voor je portemonnee) en daardoor uiteindelijk eten weg moet gooien. Voordat je van huis vertrekt controleer je de inhoud van je koelkast, de vriezer en eventueel je voorraadskast. Noteer wat je nodig hebt en koop alleen in uitzonderlijke gevallen meer dan op je lijst staat (bijvoorbeeld omdat je een product met kortingssticker ziet). Het helpt ook om een weekmenu op te stellen, zodat je precies weet wat je gaat eten en nodig hebt.

 

Wees creatief met restjes

Zorg ervoor dat je eten kookt dat ook echt opgaat. Mocht dit niet het geval zijn en heb je restjes, wees dan creatief ermee. Restjes groenten kun je een aantal dagen in de koelkast bewaren en verwerken tot de meest heerlijke soepen. Restjes saus met vlees smaken vaak heerlijk op een boterham als beleg. Pasta die overblijft is een goede basis voor een pastasalade. En zo kun je eigenlijk alle kanten op met restjes. Vaak helpt het om gewoon out of the box te denken en creatief te zijn. Niet bang zijn, gewoon doen. Je zult versteld staan hoe lekker het kan zijn om bepaalde dingen gewoon bij elkaar te gooien.

 

Voedselverspilling voorkomen door THT en TGT datum

THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’ en TGT staat voor ‘te gebruiken tot’. De THT datum wordt gebruikt voor voedingsmiddelen die niet zo snel kunnen bederven, de andere is voor verse producten. Nog te veel mensen kijken puur en alleen naar deze datum. Terwijl voor THT producten geldt dat deze na genoemde datum nog gewoon genuttigd kunnen worden, alleen zal de smaak, kleur en geur achteruit kunnen gaan. Ook dit hoeft niet per se het geval te zijn.

Voor TGT producten geldt dat je het hier iets nauwer moet nemen. Vaak gaat het om producten zoals vlees, broodbeleg, verse salades, zuivelproducten enz. Maar ook hier is de datum slechts een indicatie. Het product een dag of twee later gebruiken maakt in veel gevallen niet zo veel uit. Bij de TGT producten is je neus en smaak je beste maatje. Door de ruiken, kijken en proeven kun je zien of het product nog te gebruiken is. Als minder mensen strikt en alleen naar de datum kijken zou er ook al veel minder voedselverspilling zijn.

 

Jong geleerd is oud gedaan

Om te voorkomen dat de trend van voedselverspilling zich voortzet is het nodig om kinderen bewust te maken van de impact van voedselverspilling. Ik weet het nog zo goed: toen ik op school zat gooiden kinderen vaak zat hun boterham weg omdat ze geen trek hadden in het beleg dat erop zat. Voorkom dit door je kinderen zelf te laten bepalen wat ze mee willen nemen naar school (natuurlijk alleen tot op bepaalde hoogte). Maar bovenal: geef het goede voorbeeld en praat heel veel met je kinderen. Kinderen meenemen naar de winkel en prijsbewust te maken zal de verspilling van voedsel ook beperken.

 

Bewaar voedsel zoals het hoort

In sommige gevallen is het nog geen eens een bewuste keuze om voedsel weg te moeten gooien. Voedsel dat op de verkeerde manier bewaard wordt bederft sneller met als gevolg dat het weggegooid moet worden. Gelukkig zijn er handige stickers verkrijgbaar waarop precies aangegeven staat wat je nu wel en niet in de koelkast moet bewaren (zie afbeelding hieronder). De ideale temperatuur voor je koelkast is overigens 4°C.

 

Doggybag als je uit eten gaat

Niets zo leuk als uit eten te gaan. Helaas zijn de porties soms groter dan verwacht en blijft er nog het een en ander over. Om te voorkomen dat het restaurant de restjes weg moet gooien, kun je vragen om dit eten voor je in te pakken zodat je het mee kunt nemen.  Dit wordt heel oneerbiedig doggybag genoemd. Helaas doen veel restaurants dit nog niet. In het buitenland zie je dit eerder en is het een normaal verschijnsel. Dit kun je heel makkelijk oplossen door zelf een afsluitbaar bakje mee te nemen waarin je de rest van je eten zet. Thuis in de koelkast zetten en je kunt de dag erna nog genieten.

 

Dit zijn een beetje de tips die ik hanteer om te voorkomen dat ik veel voedsel weg moet gooien. Lukt dat altijd? Nee helaas niet, maar ik doe wel mijn best om dit te beperken. Wat doe jij om voedselverspilling te voorkomen of te beperken?

Post Author: anja

anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig en moeder van twee fantastische tieners.

16 reacties op “De leukste tips om voedselverspilling te voorkomen

  esther

  (7 juni 2019 - 22:03)

  Goed onderwerp. Ik probeer zo ‘strak’ mogelijk in te kopen, lukt niet altijd om niet te verspillen maar ben er echt wel mee bezig.

   anja

   anja

   (8 juni 2019 - 13:14)

   Strak inkopen lukt mij helaas niet: ik koop in de aanbieding en wil altijd voorraad hebben

  Anouk

  (8 juni 2019 - 10:53)

  Jeetje wat een cijfers! Ik vind die good to go app echt awesome! Had er nog nooit van gehoord maar echt zo goed dat supermarkten hier wat mee doen. Zelf heb ik vaak kliekjesavond of neem ik overblijfsels mee als lunch.

   anja

   anja

   (8 juni 2019 - 13:15)

   Die too good to go app raad ik echt iedereen aan.

  Linda Meester

  (8 juni 2019 - 10:55)

  Leuke tips, ik heb nog een app die voedsel aanbiedt in de buurt. Dat is alleen met Ideal te betalen en dat heb ik niet.
  Linda Meester onlangs geplaatst…Automatische natuurlijke of technische watervoorraad in de zomerMy Profile

   anja

   anja

   (8 juni 2019 - 13:16)

   Ideal is gekoppeld aan je bankrekening en heeft dus iedereen met een bankrekening. Too good to go app kun je betalen met paypal, ideal…

  Nicole Orriëns

  (9 juni 2019 - 08:52)

  Stuk voor stuk hele goede tips volgens mij. Dankjewel! Ik vind het ook belangrijk om zorgvuldig met voedsel om te gaan.
  Nicole Orriëns onlangs geplaatst…Week 24 Zondag Linkparty week: 2 opties!My Profile

   anja

   anja

   (9 juni 2019 - 21:33)

   Fijn dat je ook zorgvuldig omgaat met voedsel, dat is belangrijk

  Girls-Things

  (9 juni 2019 - 12:27)

  Het is inderdaad zonde dat er zo veel eten weggegooid wordt. Wat een goede tips heb je gegeven!

   anja

   anja

   (9 juni 2019 - 21:32)

   Dank je wel. En inderdaad erg dat zo veel weggegooid wordt, terwijl dat helemaal niet hoeft.

  Daphne - verdraaidmooi

  (9 juni 2019 - 18:01)

  Handige tips! Ik heb toevallig kort geleden een account aangemaakt bij Too Good To Go.
  Daphne – verdraaidmooi onlangs geplaatst…Laat je tanden zien | review blue®mMy Profile

   anja

   anja

   (9 juni 2019 - 21:32)

   Ik had de app al een tijdje, maar nu pas voor de 2e keer gebruikt.

  ingrid

  (10 juni 2019 - 15:50)

  ik viond het toch wel fijn om een voorraadje in huis te hebben. maar bewust mee om gaan moeten we zeker doen

   anja

   anja

   (10 juni 2019 - 21:22)

   Ik heb ook altijd een voorraad in huis: mijn voorraadkast is goed gevuld en dat geldt ook voor mijn vriezer, maar ook dan kun je opletten

  Linda

  (11 juni 2019 - 16:14)

  Wat grappig, ik heb de app toevallig laatst nog op mijn telefoon gezet!

   anja

   anja

   (11 juni 2019 - 16:22)

   En heb je de app inmiddels ook al gebruikt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.