Jong moeder worden voor- en nadelen. Iedereen heeft er zo zijn eigen mening over, vooral naar aanleiding van het tv programma: ‘Vier handen op een buik’. Uit eigen ervaring wil ik hier graag de voor-en nadelen geven voor jong moeder worden.

 

Moeder worden: vroeger versus de 21ste eeuw

100 Jaar geleden was het nog heel normaal  om je als vrouw vooral op de huishouding te richten. Ook werd er op jonge leeftijd getrouwd, waarna als snel kinderen volgden. Jonge moeders waren meer regel dan uitzondering. Het uitoefenen van een beroep, dat was voor ongetrouwde vrouwen en voor mannen weggelegd. Als vrouw had je genoeg aan het hoofd met het opvoeden van je (grote) gezin.

In de loop der jaren is er heel wat veranderd op dat vlak. De vrouw wordt (bewust) op steeds latere leeftijd moeder. De meeste Nederlandse (maar geldt eigenlijk voor veel Noord Europese landen) vrouwen willen eerst carrière maken, voordat ze zich settelen en aan een kind willen beginnen. De leeftijd waarop iemand de eerste keer moeder wordt is van een aantal factoren afhankelijk. Denk bijvoorbeeld aan leefomstandigheden, cultuur/geloof, opvoeding, genoten onderwijs enz.

 

Gemiddelde leeftijd moeders in Nederland

De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland de eerste keer moeder worden is 29,4 jaar, terwijl de gemiddelde leeftijd in derde wereld landen heel wat lager ligt. En dan zijn er natuurlijk ook de uitschieters: mensen die pas rond hun 40ste of nog later hun eerste kind krijgen. Of jonge vrouwen, eigenlijk nog tieners, die al voor hun 20ste een kind krijgen.

Soms kiest men hier bewust voor, in andere situaties zal het overmacht blijken (met name bij oudere vrouwen) of een ongelukje (bij jonge vrouwen/tieners). Of je nu jong of juist heel oud de eerste keer moeder wordt: alles heeft zo zijn voor – en nadelen. In dit artikel zullen de voor – en nadelen belicht worden van moeder worden op jonge leeftijd. Houd er rekening mee dat ik daarbij uitga van mijn eigen ervaringen.

Jong moeder worden: bewuste keuze of ongelukje

De vrouwen die jong moeder worden kun je in twee groepen indelen. De eerste groep bestaat uit jonge vrouwen die er bewust voor kiezen om op jonge leeftijd moeder te worden. De tweede groep moeders bestaat uit jonge vrouwen waarbij de zwangerschap een ‘ongelukje’ was.

De redenen om bewust jong moeder te worden kunnen zeer sterk uiteenlopen: zo kan het samenhangen met het geloof, de cultuur, ervaringen, maar ook met het feit dat men er gewoon klaar voor is.
Indien een zwangerschap een ‘ongelukje’ was dan kan dit komen door: onvoldoende seksuele voorlichting, verkeerd gebruik van voorbehoedsmiddelen of gewoon gemakzucht. In zulke gevallen is extra begeleiding tijdens de zwangerschap noodzakelijk.

Voordelen jong moeder worden

In dit geval wil ik beginnen de positieve punten op te noemen, of wel de voordelen van het moeder worden op jonge leeftijd.
1. Je lichaam is nog sterk en kan een zwangerschap veel makkelijker aan
2. Afvallen na de zwangerschap is ook een stuk makkelijker
3. Jong moeder worden betekend ook dat je nog steeds jong bent als je kind tiener is (stel iemand wordt op haar 20ste moeder, dan is deze vrouw pas 38 als haar kind 18 jaar oud is)
4. Complicaties voor de moeder komen op jonge leeftijd relatief veel minder voor dan op oudere leeftijd
5. Als je jong een kind krijgt heb je genoeg energie, kun je lekker gek doen met je kind, ben je vaak heel wat flexibeler enz.
6. De kans dat je niet zo lang op een zwangerschap hoeft te wachten is groter, dan wanneer je eerst heel wat jaren de pil slikt en dan een kind wil
7. Hoe ouder je wordt hoe moeilijker het is om ingesleten gewoonten te veranderen. Dat is echter onvermijdelijk als er een kind op komst, je hele leven veranderd hierdoor. Vrouwen hebben hier dus voordeel van als ze op jonge leeftijd moeder worden. Het aanpassen gaat veel gemakkelijker.

 

jong moeder worden

 

Nadelen jong moeder worden

Aan alles zit een keerzijde, zo ook aan het jong moeder worden. Alle nadelen op een rijtje:

1. Carrière maken en jong kinderen krijgen gaat in de meeste gevallen niet goed samen
2. Financieel kan er onzekerheid zijn
3. Onzekerheid bij verzorging en opvoeding
4. Sociale contacten met leeftijdgenoten worden lastiger aangezien veel mensen eerst willen feesten, carrière maken enz. in plaats van een kind te krijgen
5. Zeker als het om een ongelukje gaat kan het voor extra stress zorgen. Indien er geen partner is dan kan dat extra moeilijk zijn (geldt overigens niet alleen voor jonge moeders)
6. Een kind betekend extra verantwoordelijkheid
7. De maatschappij is eerder gericht op de wat oudere moeders en dit kan in sommige gevallen voor problemen zorgen

 

jong moeder worden oude moeder

 

Eigen ervaringen met moeder worden op jonge leeftijd

Ik ben een paar dagen voor mijn 20ste (gepland en gewenst) en op mijn 22ste voor de tweede keer moeder geworden. Nu ben ik inmiddels 37 en heb twee opgroeiende tieners (waarvan de oudste dus bijna zelf volwassen is). Ik zit niet meer in de luiers, heb geen gebroken nachten meer (althans, als met de tweede alles goed gaat) enz.

Dit geeft heel wat ruimte om dingen voor mezelf te doen en daar ben ik ook nog jong genoeg voor. Tegen de tijd dat ik 40 ben hoop ik twee volwassen kinderen te hebben. En nee, het is niet altijd over rozen gegaan: vooral artsen en specialisten lieten bijvoorbeeld ronduit blijken dat ze het maar niets vonden dat is zo een jonge moeder ben. Tijdens een echo werd me zelfs doodleuk meegedeeld dat het zeker om een ongelukje ging.

Gelukkig is de maatschappij toch wel wat aan het veranderen en zie ik vooral in bloggersland veel relatief jonge moeders. En ik zie dat zij minder problemen hebben wat betreft de acceptatie door de maatschappij, artsen enz. Alhoewel mijn man ik dolblij zijn met onze keuzes, hoop ik dat mijn kinderen net ietsje ouder zijn als ze ouder worden. Niet dat ik het erg zou vinden om een jonge oma te zijn, maar gewoon, omdat ik vind dat mijn kinderen nog iets meer mogen genieten van het jong volwassen zijn.

 

Jong moeder worden voor- en nadelen

Wanneer ben jij moeder geworden of wil je moeder worden? Heb je zelf leuke of slechte ervaringen als jonge moeder? Laat het me weten in de reacties onderaan dit artikel.

 

 

Follow

Dokteronline.com

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

CommentLuv badge

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.