boek je vakantie bij de ANWB

Er valt tegenwoordig veel te doen om koken. Waar vroeger vooral smaak en persoonlijke voorkeur domineerden in de keuken, is dat nu meer naar de achtergrond verdrongen door thema’s als bijvoorbeeld dierenwelzijn, milieu en gezondheid. Natuurlijk niets mis mee, maar we willen wel lekker blijven eten, toch?

 

Inhoud

Vleesvervangers zijn niets voor mij of toch wel?

Ik heb zelf ooit één keer tofu gegeten en ik vond er niet veel aan. Waarschijnlijk heb ik het niet op de juiste manier klaar gemaakt of het is niets voor mij, dat kan natuurlijk ook.

In het verleden heb ik een tijd een vleesloos dieet geprobeerd vanwege mijn gezondheid (daar kwam dat stuk tofu om de hoek kijken), maar heel goed beviel me dat niet. Deels omdat ik er niet volledig achter stond om maaltijden zonder vlees te eten, maar ook omdat het me ontbrak aan creativiteit om iets lekkers te maken met andere ingrediënten.

Het is ook niet dat ik me dierenleed niet aan trek, maar ik hou ook heel erg van een stukje vlees op mijn bord. Het is moeilijk om dat op te geven als je er geen goede vervanging voor hebt. Als ik nu weer zo’n dieet zou volgen, dan denk ik dat het me iets makkelijker af zou gaan.

Niet alleen beschikken veel supermarkten tegenwoordig over een uitgebreid assortiment bewuste voeding (hier staan niet alleen de suikervrije producten, maar bijvoorbeeld ook glutenvrij) en ben je niet meer standaard aangewezen op de (vaak toch wat duurdere) reformwinkel, maar op internet is ook een hoop te vinden qua recepten. En wat dat betreft ben ik er ondertussen uit dat mijn nummer één vleesvervanger geen tofu of vegetarische vleesproducten zijn, maar….. paddenstoelen!

Paddenstoelen borstel

Veelzijdige champignons

Vroeger was ik al helemaal wild van champignons. Champignonsoep, champignonsaus maar ook rauw vind ik ze heerlijk. Mijn grote favoriet op de kerstmarkt in Duitsland zijn dan ook altijd de champignons in knoflooksaus. Heerlijk, meestal begin ik er mee en voordat ik weg ga, neem ik nog een laatste keer. Maar ook gebakken voor op toast zijn ze niet te versmaden. De paddenstoel of in dit geval specifiek de champignon zijn ontzettend veelzijdig.

 

Paddenstoelen zijn gezond

Maar wist je dat deze schimmel ook vol zit met voedingsstoffen? Niet alleen koper (wat goed is voor het behoud van de conditie van je bindweefsels, zoals je huid, bloedvaten en kraakbeen), maar ook diverse vitamines B (B2 en B3, die zorgen weer voor het verwerken van energie in je lichaam. Je kunt ze zelfs vitamine D laten afgeven: leg daarvoor een hoeveelheid champignons in de zon. Na een half uur blootstelling aan het uv-licht bevat een portie van 100 gram voldoende vitamine D voor één dagelijkse hoeveelheid! En omdat ze amper vet, suiker en geen zout bevatten, kun je er prima mee snoepen.

 

Champignons als smaakmaker

Daarnaast zijn champignons van zichzelf vrij flauw van smaak, maar kunnen ze prima worden toegevoegd aan diverse gerechten voor extra smaak, textuur of vulling. Dus zo wel gebakken, gewokt, rauw of gestoofd; champignons zijn de niet alleen de ideale vleesvervanger, maar ook mijn grote, ideale vriend in de keuken. Je begrijpt dat dit witte goud altijd in mijn koelkast ligt…

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in