boek je vakantie bij de ANWB

De prijzen van vooral gas stijgen de pan uit. Tijd om actie te ondernemen om te besparen op energiekosten. Ook tijdens het koken kun je besparen. Energie besparen in de keuken zo doe je dat

 

Inhoud

Koken op gas of elektra wat is goedkoper?

Als eerste rijst natuurlijk de vraag wat is goedkoper: koken op gas of elektra? En hoe zit het met koken op inductie? Tot voor kort was koken op gas de meest voordelige manier om te koken. Dat kwam omdat de gasprijs in verhouding goedkoper was dan elektra. Momenteel zit de gasprijs echter heel hoog, waardoor het, zeker voor mensen met zonnepanelen, voordeliger is om op elektra te gaan koken. Al zitten ook hier wat haken en ogen aan, maar daarover zometeen meer.

Koken op inductie is weer een aparte manier van koken met elektra. Deze manier is eigenlijk het goedkoopst. Hierna komt koken op een keramische kookplaat gevolgd door koken op een gewone elektrische kookplaat.

 

Energie besparen in de keuken zo doe je dat

Tijdens het koken is er best veel energie nodig. Afhankelijk van het gerecht dat je maakt kan het zomaar gebeuren dat de oven of het gasstel een aantal uren aanstaat. Gelukkig zijn er ook manieren om hierop te besparen zonder dat je af hoeft te zien van lekker eten. Want laten we eerlijk zijn: lekker eten, zeker in deze tijd, is en blijft een must.

 

Energiebesparend koken

Of je nu op gas of met elektra kookt, er zijn altijd manieren om de kooktijd op effectieve wijze te verminderen. Of tenminste het gebruik van energie te beperken. Dit kun je onder andere doen door:

  • Koken in een kleinere pan
  • Deksel op de pan doen tijdens het koken, waardoor er minder warmte verloren gaat
  • Draai de vlam iets kleiner, het duurt dan misschien wat langer, maar uiteindelijk kan de besparing oplopen tot maar liefst 80%
  • Maak gebruik van alternatieve manieren om te koken. Denk daarbij aan het gebruik van een Airfyer of de (houtskool) barbecue. Of verwarm/kook je eten in de magnetron. Dat scheelt niet alleen in tijd, maar ook in energie.

 

Let op: koken met een gewone frituurpan is duur! Als het kan stap dan over naar een alternatief. Zo kun je gebruik maken van een Airfryer of je gooit je snacks en patat gewoon in de oven.

TIP! Je hoeft geen speciale oven of Airfryer patat te kopen. De gewone zakken patat kun je prima in de oven of Airfryer maken. Met de snacks heb ik dat nog niet uitgebrobeerd, daar koop ik wel ovensnacks voor, al denk ik dat die ook gewoon in de oven/Airfryer zouden moeten kunnen.

 

Koken met de hooimadam of hooikist

Naast de bovengenoemde manieren is er nog een andere, ietwat ludieke manier om je eten te garen. Dat doe je door gebruik te maken van een hooikist of een hooimadam. Dit werkt eigenlijk heel simpel: je brengt de pan met rijst, aardappelen, stoofvlees aan de kook. Zodra het kookt haal je de pan van het vuur en zet je deze in de hooikist of de hooimadam.

Heb je geen van beide in huis? Geen nood! Je kunt dit heel makkelijk oplossen door de pan op een onderzetter te zetten. Vervolgens doe je er een slaapzak of een dikke deken overheen. De slaapzak of deken zorgt ervoor dat de warmte behouden wordt en het eten vanzelf gaart. Bij stoofvlees kun je tussentijds controleren en eventueel het eten nog een keer aan de kook brengen. Op die manier gebruik je alleen minimaal energie, terwijl het eten gewoon gaar wordt.

 

 

Slim koken

De meeste mensen gebruiken voor verschillende producten meerdere pannen. Dat is vaak helemaal niet nodig! Waarom geen eieren koken in de pan met groente? Hoef je maar 1x te koken en dat scheelt dan ook weer.

Heb je een open haard? Deze kun je ook gewoon gebruiken om te koken. Op die manier gebruik je de haard dubbelop: als verwarming en als fornuis. Ideaal als je gerechten wil maken die bijvoorbeeld een hele dag mogen pruttelen, zoals soep of stoofgerechten.

Ook kun je out of the box denken. Er zijn mensen die de waterkoker gebruiken om eieren of mie te koken. Geen idee of dat een aanrader is, maar het schijnt te werken. Je kunt ook eieren bakken met een tosti/grillaparaat. Overigens is het tostiapparaat ook geschikt om snel en makkelijk biefstuk te grillen en andere gerechten te maken. Is het warmer? Dan kun je deeg makkelijk en snel laten rijzen in een warme auto.

Gerechten warm houden hoeft niet op het fornuis. Dat kun je beter oplossen met een rechaud. Kies dan voor een simpel model met theelichten die het eten een langere tijd warm houdt. Misschien niet heel conventioneel, maar in andere landen heel gewoon: kook gewoon op vuur. Veel mensen kennen een vaste barbecue of pizzaoven in de tuin. Maar koken op vuur kan veel makkelijker. Meer dan hout en wat vuurvaste stenen en een rooster heb je niet nodig. In India en Suriname gebruiken ze hiervoor een chulha (zie video’s hieronder).

 

Energiebesparend koken zo doe je dat

Zoals je ziet zijn er meerdere manieren om energie te besparen tijdens het koken. Van hele voor de hand liggende dingen zoals het gebruik van een deksel tot out of the box ideeën door de inzet van andere keukenapparatuur. Ook kun je een hooimadam gebruiken om je maaltijd sneller te laten garen.

 

Op welke manier bespaar jij energie tijdens het koken?

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in