Mensen met een mobiliteitsbeperking hebben vaak behoefte aan aangepaste auto’s en bussen om te kunnen reizen. Deze voertuigen maken het mogelijk om onafhankelijker te zijn en meer vrijheid te hebben in het dagelijks leven. Ontdek nu de verschillende opties voor het aanschaffen of leasen van aangepaste voertuigen.
Inhoud
Auto voor mensen met beperkte mobiliteit
Of je nu op leeftijd bent of te maken hebt met een beperking (jezelf of een gezinslid), een auto is voor sommige mensen onmisbaar. Niet zo gek, want daarmee kun je je niet alleen verplaatsen naar onder andere winkels en school, maar ook naar familie en vrienden. En juist dat laatste is zo belangrijk voor mensen, omdat je zonder sociale contacten in een isolement terecht kunt komen.
Gelukkig zijn er tegenwoordig voldoende mogelijkheden om een aangepaste auto te kunnen rijden. Mocht je op zoek zijn naar een auto voor het vervoer van je kind of partner, dan zijn er eveneens legio mogelijkheden. Wat dacht je van een rolstoelbus automaat, waarmee je je makkelijk kunt verplaatsen? Ook een op maat gemaakte auto die je zelf kunt besturen zelfs als je afhankelijk bent van een rolstoel behoort tot de mogelijkheden.
In dat geval is de auto zodanig aangepast dat je niet afhankelijk bent van het gebruik van je benen en voeten voor bijvoorbeeld schakelen en remmen. Vaak zijn hier ook speciale rijlessen aangekoppeld, zodat je het zelf besturen van een aangepaste auto zo snel als mogelijk onder de knie hebt.
Een aangepaste auto kopen voor meer mobiliteit
Er zijn verschillende soorten aangepaste auto’s beschikbaar, afhankelijk van jouw specifieke behoeften. Hieronder vindt je enkele voorbeelden:
- Rolstoeltoegankelijke auto’s: deze auto’s hebben een speciaal ontworpen lift of hellingbaan waarmee rolstoelgebruikers in en uit de auto kunnen rijden zonder uit hun rolstoel te hoeven stappen.
- Auto’s met handbediening: deze auto’s zijn uitgerust met speciale bedieningselementen waarmee mensen met een mobiliteitsbeperking het voertuig zelf kunnen bedienen zonder gebruik te maken van hun benen.
- Auto’s met een aangepaste zitting: deze auto’s zijn uitgerust met een speciaal ontworpen zitting om de houding en ondersteuning van de passagier te verbeteren.
Aangepaste auto kopen of leasen?
Er zijn twee mogelijkheden voor de aanschaf van een auto op maat: kopen of leasen. Beide hebben voor- en nadelen en voordat je overgaat tot de aanschaf is het goed om beide opties tegen elkaar af te wegen om zo tot de beste keuze voor jou te komen.
Afhankelijk van het type aangepaste auto dat je nodig hebt, kun je ervoor kiezen om deze te kopen of te leasen. Bij het kopen van een aangepaste auto is het belangrijk om rekening te houden met de kosten voor aanpassingen en onderhoud. Dit kan variëren afhankelijk van het type aanpassing dat je nodig hebt.
Gelukkig zijn er voldoende potjes die je aan kunt spreken als je in aanmerking komt voor een speciaal voor jou aangepaste auto. De voorwaarden en mogelijkheden verschillen soms per gemeente. Je kunt dit vooraf zelf uitzoeken of je laat het autobedrijf waar je de auto aan laat passen uitzoeken voor jou. Op die manier heb je er zelf geen of weinig omkijken naar.
Daarnaast zijn er ook mensen die speciaal voor de aanschaf van een auto of rolstoelbus een crowdfunding starten. Dit is ideaal, want daarmee kun je je eigen inbreng aan kosten verlagen en de aanschaf van een speciale auto versnellen.
Als je ervoor kiest om een aangepaste auto te leasen, dan betaal je maandelijks een vast bedrag voor het gebruik van het voertuig en eventuele aanpassingen. Dit kan een goede optie zijn als je geen grote uitgaven kunt of wilt doen. Extra voordeel van leasen is vooral dat je zelf geen omkijken hebt naar zaken zoals onderhoud, omdat dit vaak met het leasecontract geregeld kan worden. Daarbij hoef je ook geen grote uitgave te doen, zoals dat met de koop van een auto op maat wel het geval is.
Overigens hoef je niet per se te kiezen voor een nieuwe auto. Er zijn ook genoeg mogelijkheden om een tweedehands model te kiezen. Daar kunnen dan de nodige aanpassingen gemaakt worden, zodat de auto helemaal aansluit op jouw behoeften als bestuurder.
Aangepaste bussen voor mensen met mobiliteitsbeperking
Voor grotere groepen mensen met een mobiliteitsbeperking, zoals bijvoorbeeld zorginstellingen of scholen, kan het leasen of kopen van een aangepaste bus een goede optie zijn. Maar dat geldt natuurlijk ook gewoon voor gezinnen, waarvan een familielid minder mobiel is. Op die manier kun je samen als gezin gewoon eropuit gaan om samen te genieten van een dagje uit.
Hieronder vind je enkele voorbeelden van aangepaste bussen:
- Rolstoeltoegankelijke bussen: deze bussen hebben een lift of hellingbaan om rolstoelgebruikers in en uit de bus te laten stappen. De bussen zijn ook uitgerust met speciale zitplaatsen voor rolstoelen.
- Bussen met verlaagde vloeren: deze bussen hebben een verlaagde vloer en een hellingbaan waarmee rolstoelgebruikers de bus in en uit kunnen rijden zonder uit hun rolstoel te hoeven stappen.
Net als bij aangepaste auto’s heb je de keuze om een aangepaste bus te kopen of te leasen. Het is belangrijk om rekening te houden met de kosten voor aanpassingen, onderhoud en verzekering.
Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden voor mensen met mobiliteitsbeperking om zich te verplaatsen, zonder dat je daarbij afhankelijk bent van zorgvervoer of bijvoorbeeld het openbaar vervoer.