boek je vakantie bij de ANWB

Heb jij je wel eens afgevraagd hoe je nou eigenlijk aan je achternaam komt? En waren je voorouders arm of rijk? Onbekend of beroemd? Hebben ze altijd al in dezelfde streek gewoond of heb je misschien stiekem exotische roots? Met een DNA test of stamboomonderzoek kom je interessante dingen tegen.

 

Het is super spannend om als een soort van detective te graven in je familiegeschiedenis. Er kunnen hele verrassende verhalen uit komen. Met een duik in de geschiedenis ontdek je misschien wel dat je beroemde of beruchte figuren als voorouder hebt.

Inhoud

Genealogisch onderzoek

Ben je nieuwsgierig en hou je ervan om dingen uit te pluizen? Dan is genealogie een hele leuke en verslavende hobby. Met de komst van het internet is het bovendien een stuk makkelijker geworden om op zoek te gaan naar je voorouders. De gegevens liggen voor het oprapen, als je tenminste weet hoe je moet beginnen.

Wat wil je weten?

Je kunt onderzoek gaan doen naar de herkomst van je achternaam. Het kan ook zijn dat er geruchten de ronde doen in de familie over je herkomst. Bedenk in elk geval van tevoren wat je wilt weten. Dat geeft in elk geval richting aan je onderzoek.

Weet je wat je wil onderzoeken? Dan wordt het tijd om familieleden op te zoeken en ze te vragen naar verhalen over vroeger. Misschien hebben ze oude trouwboekjes, foto’s en brieven. Die zijn onmisbaar voor een duik in de openbare archieven. Je hebt een naam nodig van iemand die meer dan 100 jaar geleden is geboren, meer dan 75 jaar geleden is getrouwd of meer dan 50 jaar geleden is overleden.

Zoek online

De website Wiewaswie.nl, Centrum voor familiegeschiedenis, heeft een gigantisch aanbod aan historische documenten. Als je hier de naam invoert die je in je familie hebt gevonden, is de kans groot dat je via deze site meer informatie over je voorouders vindt. Zo ben je weer een stap verder. Wil je door zoeken, dan kunnen ervaren stamboomonderzoekers je verder helpen. Googlen is ook een optie. Veel familiestambomen zijn namelijk al uitgezocht en gepubliceerd op internet.

Ontdek je roots met een DNA-test

Wel nieuwsgierig naar je roots maar geen zin eindeloos speurwerk? Dan kun je een DNA-test doen voor etnische afkomst. Via DNA-onderzoek kun je namelijk veel ontdekken over je voorouders. Als je een blanke Europeaan bent, dan heb jij in ieder geval één tot vier procent van jouw genen geërfd van Neanderthalers. Met zo’n test kun je ontdekken waar je verre voorouders verder zoal vandaan kwamen, maar ook de migratieroutes die je voorouders namen en met welke bevolkingsgroep op aarde je DNA het meest overeenkomt. Toch leuk om te weten!

 

heb jij ridders in de familie 1

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in