boek je vakantie bij de ANWB

Zoek je een leuke activiteit voor de woensdagmiddag of zaterdag? Of wil je een (kinder)feestje vieren met een bijzondere setting? Kies dan voor het Alpacabos wandelen met alpaca’s.

 

Inhoud

Wat zijn alpaca’s?

Waren ze tot een paar jaar terug alleen in de dierentuin te bewonderen, inmiddels zie je ze op steeds meer plekken in Nederland verschijnen. En toch worden ze nog vaak verwisseld voor lama’s. Het verschil zit hem vooral in de vorm van de oren en het feit dat lama’s sneller geneigd zijn om te spugen.

Alpaca’s zijn kameelachtigen en afstammelingen van de Vicuña en Guanaco. Ze komen van oorsprong uit Zuid-Amerika, waar ze in het Andes-gebergte leven. Er zijn twee soorten alpaca’s: de huacaya en de suri. In Europa wordt voornamelijk de huacaya alpaca gekweekt, omdat deze een dikkere en vooral kortere vacht heeft.

De vacht is overigens een uitstekende wol. Alhoewel de wol in Nederland amper tot niet gebruikt wordt, omdat je best wel veel vacht nodig hebt, wordt het in landen zoals Chili, Peru en Bolivia juist wel gebruikt. Daar maken ze van alpacawol onder andere kleding en dekens.

 

Alpaca’s in Nederland

Zoals gezegd worden steeds meer alpaca’s in Nederland gehouden en gefokt. Dat is niet zo gek, want over het algemeen zijn het hele makkelijke en lieve dieren. Je kunt ze goed tam maken als je er tijd in steekt. Bovendien hebben ze niet al te veel ruimte nodig en is de verzorging makkelijk. Ze leven voornamelijk van hooi en vers gras. Daarnaast kun je ze ook voeren met alpacabrokken. Geef alpaca’s die je ergens in een wei ziet staan niet zomaar fruit, groente of brood. Dat kan ervoor zorgen dat het eten in de maag gaat gisten waardoor een alpaca in het ergste geval kan overlijden!

Belangrijk is wel dat je er rekening mee houdt dat het kuddedieren zijn. Houd een alpaca dus nooit in zijn eentje!

De meeste mensen gaan ervanuit dat alpaca’s tropische dieren zijn omdat ze uit Zuid-Amerika komen. Alhoewel het waar is dat ze uit Zuid-Amerika komen zijn deze dieren juist heel goed bestand tegen kou en hebben ze niet zo veel met warmte. In het Andesgebergte waar deze dieren leven kan het behoorlijk koud worden en daar hebben deze dieren absoluut geen last van.

 

Het Alpacabos wandelen met alpaca’s

Alpaca’s hebben grote aantrekkingskracht op jong en oud, niet in de laatste plaats omdat ze een heel schattig kopje hebben. Tel hierbij het feit dat ze heel zacht zijn en je snapt dat veel mensen het ontzettend schattige en leuke dieren vinden. En daar wordt goed op ingespeeld: je ziet alpaca’s bij (kinder)boerderijen en op andere plekken. Om het toegankelijk te maken voor het grote publiek zijn er ook diverse plekken waar je een alpacawandeling kunt maken. Dit kan onder andere bij het Alpacabos.

Alpacabos alpacawandeling 1

Het Alpacabos vind je op de Veluwe in het dorpje Ederveen (in de buurt van Ede). Een prachtige omgeving die het hele jaar door het bezoeken meer dan waard is. Hier kun je een alpacawandeling maken met een groep of privé met minimaal 4 personen. Er is een grote groep alpaca’s in verschillende kleuren die allemaal klaar staan om meegenomen te worden op een wandeling. Je kunt op twee dagen een wandeling maken: op de woensdagmiddag met speciale aandacht voor kinderen of op de zaterdag (keuze uit  verschillende tijdstippen). Houd de agenda in de gaten, want met de aanstaande zomervakantie worden de data voor het maken van een alpacawandeling waarschijnlijk verruimd.

Het is ook mogelijk om een (kinder)feestje te vieren bij de alpaca’s. Of ga trouwen tussen de alpaca’s Ook leuk voor een bedrijfsuitje! Hiervoor kun je aparte afspraken maken met het bedrijf.

Alpacabos alpacawandeling 3
T is ook wat met die mensen he?

 

Mijn ervaring met een alpacawandeling van het Alpacabos

Persoonlijk vind ik alpaca’s ontzettend lieve dieren, vooral omdat ze er zo lief uitzien. Maar ja, dat zegt natuurlijk nog niets. Dus heb ik de proef op de som genomen en een alpacawandeling geboekt. Wij gingen voor de eerste wandeling op zaterdag om 11:00 uur. Ter plekke aangekomen bleek er een grote groep aanwezig te zijn en werden we in twee groepen verdeelt. De alpaca’s werden lukraak uitgedeeld. En zo had ik ineens een donkerbruine alpaca die ik uit mocht laten.

 

Helaas bleek deze alpaca een nieuweling te zijn en vond hij het allemaal best wel spannend. Dat uitte zich in voorzichtigheid, schrikken en springen op plekken waar dat eigenlijk niet nodig was. Mijn zoon vond dit een geweldige uitdaging en nam de alpaca niet lang daarna van mij over. Die twee konden het goed met elkaar vinden en ik kreeg na verloop van tijd de alpaca van mijn dochter. Een lieve, rustige witte alpaca die zich ook liet aaien.

Alpacabos alpacawandeling foto moment

Overigens wilde mijn dochter de alpaca liever gewoon de hele tijd voor zichzelf hebben. Het was zo een lief beestje en ze genoot er echt van. Zo een wandeling is dus niet alleen leuk voor kinderen of oudere mensen, maar ook jongeren vinden dit helemaal geweldig.

En toen bleek dus dat ik het juist in had geschat: alpaca’s zijn namelijk hele schattige en lieve dieren. Helaas is het mij niet gelukt om een geluidsopname te maken, want de geluiden van een alpaca zijn nog schattiger. Die geluiden kregen wij te horen toen de groep zich gesplitst had en de witte alpaca zijn andere maatjes in het oog kreeg (op afstand). Het liefst wilde hij naar de andere groep rennen, maar dat kon niet. Tijdens de rest van de wandeling liet hij daarom af en toe van zich horen en zocht hij de andere alpaca’s van onze groep op. Dan zie je toch echt dat het kuddedieren zijn die elkaar opzoeken en elkaar ‘nodig’ hebben.

Alpacabos alpacawandeling kuddedieren
Even samen knuffelen

Tijdens de wandeling kun je gewoon foto’s maken, maar er wordt ook een rustmoment ingelast speciaal om foto’s te maken. Dan krijg je ook uitleg hoe je de alpaca’s eventueel vast kunt pakken voor nog mooiere resultaten. Ik heb onderweg al diverse foto’s gemakt en tijdens het fotomoment nog een keer.

Alpacabos alpacawandeling grappig
Mijn telefoon was dus heel interessant 🙂

De wandeling duurt iets langer dan een uur, daarna krijg je nog een lekkere bak koffie, thee of gewoon water met iets lekkers erbij. Je kunt dan even bijkletsen of nog wat foto’s maken van de alpaca’s die dan weer in de wei staan om te genieten.

 

Algemene informatie het Alpacabos

Het Alpacabos

Nieuweweg 82

6744 PN Ederveen

Tel: +31 (0)6 20 37 39 43

Openingstijden: woensdagmiddag 14:00 uur

Zaterdag: 11:00 en 13:30 uur

Prijs per persoon: 20,00 euro excl. 0,99 euro servicekosten

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in