De basisschool moet een veilige plek zijn voor kinderen. Het is de plek waar zij voor het eerst leren hoe ze nieuwe vriendjes en vriendinnen maken, hoe ze moeten leren en zich langere tijd moeten kunnen concentreren op een taak, enzovoorts.
Niet ieder kind ervaart de school als een veilige plek. Iemand kan bijvoorbeeld worden buitengesloten door klasgenoten, iemand kan te maken hebben met een onveilige thuissituatie wat invloed heeft op diens gedrag op school, etc.
Na het volgen van een onderwijsassistent opleiding is het jouw taak om samen met de leerkracht signalen te herkennen, dat een kind niet goed in zijn vel zit. Dit betekent overigens niet altijd dat jullie ook verantwoordelijk zijn voor het aanpakken van de problematiek.
Inhoud
Pedagogisch medewerker inschakelen voor een kind
Om het kind diens sociale zekerheid terug te kunnen geven op school en in de thuissituatie wordt er vaak een pedagogisch medewerker ingeschakeld. Een opleiding tot pedagogisch medewerker kun je op verschillende onderwijsniveaus volgen. Volg deze opleiding bijvoorbeeld op het ROC. Als pedagogisch medewerker ben je na het afronden van de opleiding voornamelijk actief in de kinderopvang. Je biedt kinderen een veilige plek voor de periode waarin zij naar school gaan. Het is de eerste keer dat de kinderen met andere kinderen zullen leren spelen, zonder hun ouders in de buurt te hebben. Als pedagogisch medewerker help je ze bij deze fase in hun leven.
Pedagoog voor het aanpakken van gedragsproblematiek
Een pedagogisch medewerker kan ook opgeleid zijn op een hogeschool of bijvoorbeeld aan de universiteit. In dat geval zal een pedagoog zich voornamelijk richten op het aanpakken van gedragsproblematiek. Belangrijk hierbij is dat de signalen van een leerkracht of onderwijsassistent correct geïnterpreteerd worden. Soms is verder onderzoek noodzakelijk. Op basis van de signalen die men ontvangen heeft, wordt bekeken wat een bepaald type gedrag veroorzaakt. Gaat het om een achterstand in de ontwikkeling van het kind? Wordt het kind wellicht gepest? Zit er iets niet goed in de thuissituatie?
Werken met kinderen is uitdagend en leuk
Het fijne aan het werken met kinderen, in welke rol dan ook, is dat het werk heel uitdagend blijft. Iedere dag krijg je te maken met een ander type problematiek. Daarbij is ieder kind uniek en heeft ieder kind om die reden een andere aanpak nodig. Tegelijkertijd is het werk heel leuk en dankbaar. Je helpt het kind verder in diens ontwikkeling! In het geval van het werk van een pedagoog ondersteun je ook de ouders.