boek je vakantie bij de ANWB

Wanneer een ouder komt te overlijden wordt het geërfde goed niet zomaar op een willekeurige manier verdeeld. De verdeling van een erfenis moet altijd volgens een geautoriseerde wijze gebeuren. Als de overledene voor het overlijden een testament heeft opgesteld, geeft dit jou de bevoegdheid om als executeur-testamentair of beheerder het recht om de nalatenschap te verdelen.

 

 

Hoe verdeel je een erfenis met je broers en zussen?

Als iemand zonder testament overlijdt dan zal de eerstvolgende natuurlijke erfgenaam alles erven. Als de laatste ouder komt te overlijden dan volgt een verdeling van de nalatenschap tussen alle kinderen. Hierbij moet je samen met je broers en zussen houden aan de schriftelijke toestemming.

 

Stap 1

Zorg voor de juiste documenten voor de verdeling van de nalatenschap. In veel gevallen zal dit bestaan uit een geldig testament en/of laatste wilsbeschikking van de overledene. Bij het ontbreken van een testament of wilsbeschikking zal de rechtbank een beheerder aanstellen om de nalatenschap te verdelen over de eerstvolgende natuurlijke erfgenamen.

 

Stap 2

Je moet in het testament of wilsbeschikking van de overledene worden genoemd om de leiding te hebben over de uitbetaling van de nalatenschap, of anders moet je door de gemeente van de overledene worden benoemd tot beheerder.

 

Stap 3

Als het testament geldig is, zal het bevoegde stadskantoor het als testament aanvaarden en bevestigen dat de in het testament genoemde vertegenwoordiger de bevoegdheid heeft om verder te gaan.

 

Stap 4

Open een bankrekening op naam van de nalatenschap van de overledene. Alle inkomsten en uitgaven voor de erfenis moeten via deze rekening worden overgemaakt.

 

Stap 5

In de meeste gevallen zal een testament niet elk stuk eigendom dat toebehoorde aan de overledene verantwoorden. Als de opdracht van de overledene is om de nalatenschap te verdelen tussen jou en je broers en zussen, dan moet je eerst alle beschikbare eigendommen verantwoorden om een eerlijke en billijke verdeling van de nalatenschap mogelijk te maken.

 

Stap 6

Voordat je het onroerend goed kunt splitsen en verdelen, moet je de schulden of financiële verplichtingen die de nalatenschap verschuldigd is, voldoen. Dit geld moet uit het eigendom van de overledene komen voordat het beschikbaar is voor verdeling.

 

Stap 7

Neem contact op met de erfgenamen. Informeer ze over de verdeling van de erfenis die zij zullen ontvangen. Vraag bankinformatie op van je broers en zussen, zodat je de nalatenschap rechtstreeks op hun rekeningen kunt verdelen.

 

Stap 8

Splits de erfenis van de overledene op, volgens de bedoelingen van de overledene. Als de instructies zijn om alle eigendommen gelijkmatig te verdelen tussen je broers en zussen, heb je de bevoegdheid om jouw beste oordeel te gebruiken over hoe te handelen. Bijvoorbeeld, als er twee auto’s beschikbaar zijn voor de nalatenschap met een verschil in waarde, dan moet je waarschijnlijk het verschil  aanvullen in contant geld of andere waarden om de verdeling rechtvaardig te maken.

 

Heb jij wel eens te maken gehad met het verdelen van een erfenis? Liep je daarbij tegen problemen aan? 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in