boek je vakantie bij de ANWB

Heb je een gezin en ben je benieuwd hoe je een badkamer veilig in kunt richten voor het hele gezin? Een badkamer waar jong en oud tot rust kan komen en zich klaar kan maken voor een nieuwe dag of een nieuwe nacht? Met deze tips kun je de badkamer veilig inrichten voor het hele gezin.

 

Inhoud

Voorkom ruzie aan de wastafel

In de badkamer wordt de wastafel het meest gebruikt. Niet zo gek, hier poetst iedereen zijn tanden, wordt het gezicht gewassen en kun je je voor de  spiegel klaar maken. En juist daar kan het misgaan, zeker als er meer kinderen in het gezin zijn of meer mensen zich tegelijkertijd klaar moeten maken. Om dat te voorkomen kun je beter direct twee kleine wastafels kopen of een brede wastafel met twee wasbakken. Hierdoor heeft iedereen zijn eigen ruimte en kunnen je kinderen zich klaar maken zonder elkaar in de weg te lopen.

 

Alle spullen in de badkamer netjes opbergen

In een badkamer heb je nogal wat spullen nodig. Denk daarbij aan handdoeken, washandjes, tandpasta, verzorgingsproducten en nog veel meer. Of je nu een grote of een kleine badkamer hebt, voor de veiligheid en rust is het noodzakelijk om een badkamermeubel neer te zetten. Kies bijvoorbeeld voor een wastafelkast of een hoge badkamerkast als je slechts beperkte ruimte hebt. Hierdoor kun je alles een plekje geven en blijft de badkamer netjes.

 

Opstapje voor kleine kinderen

Kinderen vinden tandenpoetsen en klaar maken niet altijd fijn. Help je kind hierbij en zorg dat hij of zij bij de spiegel komt. Zet een krukje of opstapje neer, zodat je kind zichzelf kan zien. Kies wel voor een niet al te hoog opstapje, zodat het veilig blijft. Je kunt er ook voor kiezen om de spiegel net iets lager te hangen. Normaal gesproken wordt de spiegel 35 cm boven de wastafel gehangen om spetters te voorkomen, in dit geval kun je de spiegel ook gewoon op 25 cm hoogte hangen. Als er voldoende ruimte is onder de waskommen kun je het opstapje daar opbergen. Er zijn ook opklapbare modellen die nog minder ruimte innemen.

 

 

Badkamer veilig inrichten voor het hele gezin

Een badkamer is natuurlijk niet compleet zonder douche of bad. Voor welk van de twee je kiest is afhankelijk van een aantal factoren, waaronder de beschikbare ruimte. Wat de veiligheid betreft hebben zowel een douche als een bad voor- en nadelen. Een bad is erg handig met kleine kinderen, al moet je er dan wel altijd bijblijven, om uitglijden te voorkomen. Daarnaast biedt een bad kinderen de mogelijkheid om uitgebreid te spelen en te genieten.

Een douche is voor kleine kinderen een stuk lastiger. Voor een baby of een peuter zou je een babybad of een klein opvouwbaar badje kunnen overwegen om het wassen te vergemakkelijken. Om de douche veilig te kunnen gebruiken moet sowieso gewerkt worden met een antislipmatje in de douche zelf. Voor oudere kinderen geldt dan juist weer dat een douche makkelijker is. Daarnaast is een handdouche ook waterbesparend.

 

Veilig gebruik van water met thermostaatkraan

Kinderen zijn en blijven nieuwsgierig. Een draai aan de kraan de verkeerde kant op en je kind kan zich lelijk verbranden. Dit kun je voorkomen door het plaatsen van een thermostaatkraan. Deze kun je op een veilige en aangename temperatuur instellen, waarmee je de kans op verbranding door heet water verkleint.

 

Let op met een natte vloer

Het is bijna niet te voorkomen: na het douchen of het nemen van een bad kan de vloer nat worden. Om uitglijden in de badkamer te voorkomen is het noodzakelijk om gebruik te maken van een badmat. Leg deze voor het bad of de douche neer. Als de badkamer door je kind(eren) is gebruikt kun je de badkamer na gebruik even nalopen en met een doek even de vloer drogen. Ook een vloer met antisliptegels is een mogelijkheid om uitglijden in de badkamer te voorkomen.

 

Privacy in de badkamer

Ook al ben je een gezin, privacy in de badkamer is net zo noodzakelijk als veiligheid. Dat geldt zeker voor gezinnen met oudere kinderen. Zorg dus voor een matte douchewand of een douchegordijn. Een muurtje naast de wc zorgt ook voor meer privacy in de badkamer.

 

Zorg voor rust en reinheid in de badkamer

De badkamer is een plek waar je rustig wakker moet worden of je voor moet bereiden op het slapen. Dat kan alleen als de badkamer niet alleen veilig is, maar ook rust en reinheid uitstraalt. Ruim de badkamer daarom elke dag op. Maak de badkamer geregeld schoon. Zorg voor algemene rust door het complete design  en alle kleuren op elkaar af te stemmen. Om het geheel af te maken kun je ook planten in de badkamer zetten.

 

Wat doe jij om de badkamer veilig in te richten voor het hele gezin?

Badkamer veilig inrichten voor het hele gezin 1

Dokteronline.com

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in