boek je vakantie bij de ANWB

Sinds september 2018 wonen wij in Duitsland. Mijn man was voor 3 jaar geplaatst in Münster en daardoor was het financieel beter om ook in Duitsland te gaan wonen.
We zochten huurders voor ons huis in Arnhem en zochten zelf naar een huurhuis in Duitsland. Omdat het maar voor 3 jaar zou zijn vonden we het niet nodig om een huis in Duitsland te kopen.

 

Inhoud

Wij blijven in Duitsland

Toen de 3 jaar bijna verstreken waren besloten we eens met elkaar in gesprek te gaan wat we eigenlijk wilden. Wonen in Duitsland beviel ons ondertussen zo ontzettend goed, we waren er dan ook al snel uit dat we in Duitsland zouden blijven wonen. Toen de huurperiode voor onze huurders afliep hebben we dan ook besloten ons huis in Arnhem te verkopen. Gezien de huidige woningmarkt heeft dat precies 3 dagen geduurd, toen kon de makelaar terugkomen om een bord verkocht te plaatsen.

Oké ons huis verkocht, wat willen we nu? We woonde heel erg prettig in ons huurhuis, hadden een leuke buurt en ontzettend leuke buren. Maar ja voor ons gevoel gooide we elke maand een hoop geld weg voor iets wat nooit ons eigendom zou worden. Toch maar eens voorzichtig rondkijken naar een koophuis.

 

Een huis kopen in Duitsland stap 1

We hadden verschillende leuke huizen gezien, maar de grote vraag was of wij deze huizen ook konden betalen. Dus voor we een bezichtiging aanvroegen bij de makelaar besloten we eerst eens contact op te nemen met de bank.

Het gesprek werd ingepland en we werden echt heel goed te woord gestaan. Als we iets niet begrepen werd het dusdanig uitgelegd dat we het uiteindelijk wel begrepen.
Na een gesprek van bijna 2 uur hadden we op papier wat we maximaal aan hypotheek konden lenen. Dit is op basis van loonstroken enz.

Daarna krijg je een boekwerk aan papieren mee die je moet invullen en werden we nagetrokken bij de Nederlandse en Duitse BKR, werden als onze in- en uitgaven op een rijtje gezet enz. Toen dat in handen van de bank was werd er nogmaals een berekening gemaakt en kregen we een paar dagen later een bankgarantie voor een maximaal hypotheekbedrag.

Dit was erg fijn want we hebben in onze zoektocht gemerkt dat veel makelaars direct om deze bankgarantie vragen, heb je deze niet dan kan het zijn, als er veel bezichtigingen zijn gepland, dat je niet wordt uitgenodigd om het huis te komen bezichtigen.

 

Stap 2 bezichtigingen aanvragen

In Duitsland heb je verschillende sites die vergelijkbaar zijn met Funda. Ook kan je altijd op de site van de makelaar kijken of er een huis is wat je wel ziet zitten.

Vraag gerust meerdere bezichtigingen aan, zo kom je ook serieus over.

Heb je je droomhuis gevonden dan kan je een bod uitbrengen.
Het ligt er een beetje aan hoe geliefd het huis is. Soms kan je ter plekke een bod uitbrengen die direct wordt doorgegeven aan de verkoper, in de meeste gevallen krijg je dan direct een akkoord of een tegenbod. In andere gevallen wordt het bod doorgegeven aan de verkoper die alle biedingen verzamelt en later zal terugkoppelen aan wie het huis wil verkopen, dit hoeft dus niet per se diegene met het hoogste bod te zijn, in Duitsland heb je ook veel te maken met een gun factor.

Soms is er een biedingstermijn, je gaat dan terug naar huis en geeft dan voor een bepaalde datum en tijd je bod door aan de makelaar. Deze zal aan het eind van de biedingstermijn alle biedingen doorsturen naar de verkoper en die zal uiteindelijk beslissen met welk bod hij of zij akkoord gaat.

 

Stap 3 bod geaccepteerd en notaris

Gefeliciteerd je bod is geaccepteerd. Je gaat nu opnieuw naar de bank waarin je aangeeft dat je bod geaccepteerd is. De bank zal dan een voorlopige hypotheekakte opmaken. Deze kan je naar ongeveer een week komen bekijken, geen gekkigheden? Dan maakt de bank een definitieve hypotheekakte, deze kan je op een later moment komen teken. Nu begint het meest spannende gedeelte…wachten.

Je moet nu wachten tot je naar de notaris kan. Het spannendste aan dit gedeelte is dat het huis niet van de verkoopsite wordt gehaald, ondanks dat jij dus een mondeling akkoord hebt van de verkoper, kan het zijn dat er in deze periode nog iemand komt die een veel hoger bod neerlegt en dat je droomhuis alsnog aan je neus voorbijgaat.

Dit ligt ook wel heel erg aan het karakter van de verkoper. De meeste zullen zeggen, sorry het huis is al verkocht, maar heb je iemand met dollartekens in zijn ogen dan kan het maar zo zijn dat je een telefoontje van de makelaar krijgt met het vervelende nieuws dat er alsnog is overboden en de vraag of jij over dit bod heengaat of dat je het huis aan je neus voorbij laat gaan.

Dit laatste hebben wij dus vorig jaar oktober meegemaakt. We waren helemaal blij dat we zo snel een tof huis hadden gevonden en dat ons bod werd geaccepteerd. Een dag voor we naar de notaris zouden gaan om het koopcontract te tekenen werden we gebeld door de makelaar dat er nog een bod was uitgebracht die maar liefst 50000 euro boven ons bod lag, gingen we overbieden of lieten we het hierbij? Nou jullie zullen begrijpen dat we het daarbij hebben gelaten. We hadden vanaf begin af aan al rare gevoelens bij de makelaar, maar ja het huis was zo perfect, te perfect misschien wel en het verliep ook allemaal iets te soepel.

In de meeste gevallen zal je na de acceptatie van je bod bij de notaris terecht komen om het koopcontract te tekenen. Dit heeft voor ons bijna 2 maanden geduurd en na onze ervaring daarvoor hadden we aan het eind geen duimen meer over van al het geduim, maar gelukkig kwam dan toch daar de dag dat we ons nette pak uit de kast mochten halen.

 

Stap 4 bij de notaris

Wij hadden het gelukkig echt een superleuke notaris te hebben. Ons Duits is goed, maar nu kwamen er juridische termen om de hoek kijken en andere vaktaal dat we af en toe echt zoiets hadden van waar heeft die man het over.

Gelukkig zag de notaris dit ook, hij legde het dan anders uit of hij schakelde een collega in die een beetje Nederlands kon en dan werd het op dit manier vertaald, echt perfect.

Hier bij de notaris zit het grote verschil met een huis kopen In Nederland.
Krijg je in Nederland de sleutels zodra je het koopcontact hebt getekend, in Duitsland niet. Je tekent het koopcontract en daarna begint het eigenlijk pas.
Het gesprek duurde bijna 3 uur en daarna liepen wij vol trots als nieuwe huiseigenaren de deur uit.

In de dagen daarna word je bestookt met post, niet de leukste post want de meeste zijn rekeningen. In Duitsland kan je maximaal 100% lenen, dus de kosten koper betaal je uit eigen middelen.

Gelukkig hadden wij een flinke spaarpot waardoor we al deze rekeningen konden betalen.
Wanneer alle rekeningen zijn betaald stuurt de notaris een akkoord naar de bank, de bank maakt de hypotheekakte op en plant een afspraak met je in om de hypotheekakte te komen ondertekenen.

 

Stap 5 hypotheekakte ondertekenen

Het gesprek bij de bank duurt nu ongeveer een uurtje. De hypotheekakte wordt volledig doorgesproken en dan is het moment daar dat je mag tekenen…een keertje of 12.
Nu is alles rond en is het wachten tot de bank de hypotheekakte naar de notaris stuurt.

De notaris zorgt er dan vervolgens voor dat je wordt ingeschreven in het kadaster (hoppa weer een rekening) en dat de papieren naar de rechtbank worden gestuurd.
Waarom dit laatste het geval is weten wij nog steeds niet, maar in Duitsland moet je ook een stempel van de rechtbank krijgen om een huis te kopen.

Stap 6 sleuteloverdracht

De tijd die de rechtbank nodig heeft was bij ons 10 weken, dus best wel lang.
Maar wanneer alles weer terug is bij de notaris, de notaris alles naar de bank heeft gestuurd en de makelaar heeft ingelicht krijg je eindelijk een datum waarop de sleuteloverdracht zal plaatsvinden.

De sleuteloverdracht is vergelijkbaar met de sleuteloverdracht in Nederland. Je loopt samen met de makelaar een rondje door het huis, eventuele gebreken worden genoteerd (zo bleek bij ons het nieuwe kozijn in de slaapkamer lek te zijn en vonden we een grote plas water in de slaapkamer), vervolgens worden de meterstanden genoteerd en krijg je eindelijk de sleutels en in ons geval een grote doos bonbons in je handen. Eindelijk is het huis daadwerkelijk van jou en kan je beginnen met klussen en verhuizen.

huis kopen Duitsland sleuteloverdracht

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in