boek je vakantie bij de ANWB

Heb jij thuis een kat? Let op: dit zijn 10 dingen waar katten absoluut niet van houden. Natuurlijk verschilt dit per kat, maar over het algemeen moet je deze dingen dus niet doen bij jouw kat of de kat van een ander.

 

Inhoud

Katten een populair huisdier

In Nederland hebben 3,8 miljoen huishoudens een huisdier. In totaal is dat goed voor ongeveer 27,3 miljoen gezelschapsdieren. Hiervan heeft ongeveer ¼ een kat als huisdier. Niet zo gek, want katten zijn hele makkelijke huisdieren met over het algemeen een hoog knuffelgehalte. Dat katten vaak eigenwijs zijn en personeel hebben dat wordt door de meeste mensen voor lief genomen. Alhoewel de meeste mensen denken hun kat te kennen, zijn er toch dingen die je misschien nog niet wist. Dingen waar je kat een hekel aan heeft.

 

10 Dingen waar katten absoluut niet van houden

Heb jij ook een kat die je overal volgt, zelfs tot in de wc? Of rent je kat weg als je een nieuwe parfum op hebt? Lees dan vooral snel verder, want dit gedrag is makkelijk te verklaren.

 

1. Katten houden er niet van om aangestaard te worden

Eerlijk is eerlijk: hier in huis gebeurd het wel eens dat onze kat door één van de kinderen langdurig aangestaard wordt. Onze kat is echter zo gek als een deur en kijkt op een gegeven moment gewoon weg of loopt weg. Maar voor de meeste katten geldt: ze houden er niet van om aangestaard te worden.

Niet zo gek als je bedenkt dat aanstaren voor een kat synoniem staat aan klaar zijn voor een gevecht. Voordat twee katten elkaar letterlijk in de vacht vliegen zullen ze elkaar eerst in de ogen aankijken. Op die manier maken zij zich klaar om te vechten. Doe jij hetzelfde met je kat, zal hij of zij zich bedreigd voelen. Dat kan zich uiten in angst of in het ergste geval het uithalen van de kat.

 

 

2. Lawaai en harde geluiden, daar hebben katten een hekel aan

Als er één ding is waar katten echt een grondige hekel aan hebben dan zijn het harde geluiden en lawaai. Je hoeft de stofzuiger maar aan te zetten of zoals ik geregeld doe, de mixer, de kat weet niet hoe snel hij zich uit de voeten moet maken. Als er geen mogelijkheid is om uit de kamer te ontsnappen, dan is de veiligste plek onder een tafel, stoel, bank of bed. Voor jou hoeft dat lawaai overigens niet eens zo hard te zijn. Het is voldoende als de tv te hard staat (ligt ook aan de film die je kijkt) of dat je iets laat vallen of woorden hebt met je partner. Voor je kat is het al snel te lawaaierig.

 

3. Veranderen van de routine

Als er één huisdier is dat baat heeft bij een vaste routine dan is het een kat. Katten hebben een soort van ingebouwde klok en dat zorgt voor rust in hun leven. Mocht je dus een keer denken uit te willen slapen en je kat later te voeren, dan is de kans groot dat je kat je wakker maakt.

Overigens kan een kat zowel van grote als kleine veranderingen behoorlijk van slag raken. Een verhuizing, een nieuw gezinslid of verandering van de huisinrichting? Zelfs het verplaatsen van de kattenbak kan een kat uit haar hum brengen. In het ergste geval kan je kat er zo gestressed van raken dat hij of zij in huis gaat plassen.

Wil je veranderingen doorvoeren? Doe dit dan geleidelijk. Of maak gebruik van natuurlijke kalmeringsmiddelen voor katten. Zelf heb ik goede ervaring met het merk Beaphar No Stress Spot on.

 

 

4. Katten zijn gevoelig voor geuren

Katten zijn uiterst gevoelig voor geuren. Je hoeft daarom niet verbaast te zijn als je kat een boog om je maakt als je een nieuw luchtje op hebt. Katten houden hier absoluut niet van. Dat geldt overigens ook voor een stinkende kattenbak of etenslucht. Knoflook, kaneel, azijn en uien, het zijn allemaal geuren waar katten een hekel aan hebben. Grote kans dat je kat de ruimte ontvlucht als ze deze geuren ruikt.

Omdat katten zo gevoelig zijn voor geuren moet je uitkijken met het gebruik van onder andere wierook, etherische olie en luchtverfrissers. Sommige van deze geuren zijn namelijk giftig en kunnen ervoor zorgen dat je kat in coma raakt of zelfs overlijdt!

Leestip: Etherische olie gebruiken als je huisdieren hebt

 

5. Katten hebben een hekel aan water

Een kleine opmerking vooraf: dit geldt niet voor alle katten. Onze kat is bijvoorbeeld dol op water en gaat bijna altijd naar buiten als het regent! Echter geldt voor nagenoeg alle katten: katten en water gaan niet samen. Een paar spetters zijn al genoeg om een kat de kamer uit te jagen. Doe je kat daarom niet in bad, tenzij het medisch gezien noodzakelijk is.

Dat katten een hekel hebben aan water wil niet zeggen dat dit geldt voor hun drinkwater. Geef je kat elke dag vers water, want een kat houdt niet van oud water. Een drinkfontein is zelfs nog beter voor je knuffelige viervoeter.

10 Dingen waar katten absoluut niet van houden Julian

6. Maak je kat niet wakker

Katten komen bij ons over als luie dieren. Dat is niet zo vreemd, want gemiddeld slaapt een kat 18 uur per dag. Dat is ook de reden dat katten een hekel hebben aan het verstoren van hun slaap. Katten zijn ontzettend schattig als ze opgerold op het bankstel liggen te slapen. Dat zorgt ook voor een grote aantrekkingskracht. Je wilt je kat knuffelen en op schoot nemen. Het is echter beter als je de kat ongestoord laat genieten van zijn of haar slaap. Een kat houdt er niet van als de slaap onderbroken wordt.

7. Katten houden niet van verveling

Ofschoon katten het grootste deel van de dag slapen, houden ze absoluut niet van verveling. Verveelt je kat zich? Dan merk je dat aan het feit dat je kat midden in de nacht op je springt en aandacht wil. Of je kat begint aan je meubels te krabben. Zorg dus voor voldoende afleiding en manieren zodat je kat zich niet gaat vervelen. Een kattenkrabpaal, de mogelijkheid om in de tuin of op balkon te gaan en speelgoed zijn een must voor elke kat. Je kunt natuurlijk ook zelf kattenspeeltjes maken

 

8. Dichte deuren dat is niets voor katten

Ooit gemerkt dat je kat een kleine stalker is? Dat kan kloppen! Het liefst volgt je kat je op de hielen en dat houdt niet op bij het toilet. Katten houden er niet van als ze buitengesloten worden. Zij willen gaan waar hun baasje gaat. Dus als je de deur sluit, dan zul je dat merken. De kat gaat hard miauwen en in het ergste geval aan de deur bonken of trekken (daar zijn de nagels perfect geschikt voor).

 

 

9. Knuffelen volgens de regels van de kat

Ik geef het direct toe: een kat heeft een ontzettend hoog knuffelgehalte. Echter: katten willen alleen geknuffeld worden wanneer het hun uitkomt. De kat lukraak oppakken en knuffelen pakt in de meeste gevallen averechts uit. De kat kan daarbij zelfs uithalen! Komt de kat naar je toe en geeft ze jouw kopjes? Dan wil je kat geaaid en geknuffeld worden of geeft hij of zij aan dat ze honger heeft. Is je kat aan het slapen of iets anders aan het doen? Laat hem of haar dan rustig zijn eigen ding doen.

Dit is ook belangrijk als je kinderen hebt. Leer je kinderen dat katten niet altijd van knuffelen en oppakken houden.

 

10. Laat je kat tijdens de vakantie thuis

Een woord vooraf: er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Dat zie je ook op Instagram terug met alle foto’s van adventure cats. Over het algemeen geldt echter: een kat is een control freak en houdt van rust, reinheid en regelmaat. Dit allemaal ontneem je jouw kat als je hem of haar meeneemt op vakantie. Laat je kat rustig thuis en zorg dat je kat over personeel, ik bedoel, iemand beschikt die er is voor hem of haar. Laat diegene op de hoogte zijn van het ritme van je kat, zodat hier optimaal op ingespeeld kan worden.

10 Dingen waar katten absoluut niet van houden kat en hond
Julian met haar vriendin Daisy

 

Uitzonderingen op de regel: eigenwijze katten zoals de onze

Ik heb het hierboven al aangegeven: er zijn altijd uitzonderingen op de regel. Wij hebben hier in huis zo een uitzondering op de regel. Onze Julian hebben wij uit het asiel gehaald toen hij heel klein was. Wij woonden toen nog in Suriname. Hij kwam terecht in een huis vol (grote) honden. Gek genoeg voelde hij zich direct op zijn gemak. Hij was niet bang voor de honden en al snel gedroeg hij zich als een hond. Dat uitte zich in waakzaam zijn (bij het raam zitten zodra de honden aansloegen om polshoogte te nemen en eventueel naar buiten rennen). Hij heeft zelfs een keer iemand gekrabt (doet hij nooit) omdat diegene een pup van ons wilde hebben, maar Julian de man niet mocht.

Verder is Julian totaal niet bang voor honden en gaat hij gerust tussen twee vechtende honden in springen om ze uit elkaar te halen. De honden hadden altijd allemaal respect voor hem. Verder is hij dol op water: als het regent gaat hij het liefst naar buiten. Hij drinkt bij voorkeur uit de kraan en als je hem nat maakt interesseert het hem niet.

Aan de andere kant heeft hij ook typische kattentrekken zoals hierboven beschreven. Hij bonkt keihard op de deur als hij hoort dat we wakker zijn of als hij vindt dat hij naar boven wil. Verder rent hij heel hard naar buiten als ik weer eens aan het bakken of stofzuigen ben. Knuffelen is hij dol op, maak je hem echter wakker dan laat hij met zijn gemiauw wel weten dat hij daar niet van gediend is.

Verder is hij gesteld op rust en vindt hij veranderingen niet zo fijn. Vervelen vindt hij absoluut niet leuk, het liefst wordt hij de hele dag door ons bezig gehouden. Dat hoeft overigens niet alleen met spelen, maar vooral met stilzitten, knuffelen en lekker op schoot liggen.

 

 

Heb jij een kat en herken jij de dingen waar katten een hekel aan hebben?

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in