boek je vakantie bij de ANWB

Heb je een lieve knuffelkat begint hij je ineens te bijten! Er zijn 5 redenen waarom je kat ineens bijt. Deze redenen lopen uiteen van angst tot het petting and biting syndroom.

 

Inhoud

Katten, eigenwijze huisdieren

Ofschoon sommige viervoeters anders doen vermoeden zijn katten over het algemeen geen echte knuffeldieren. In elk geval heel anders dan honden. Tel daarbij het feit op dat katten bijzonder eigenzinnig zijn en eigenwijs. Heeft een kat ergens geen zin in, dan laat hij of zij dat ook echt merken. En dat kan resulteren in een krab of zelfs een beet. Iets dat overigens behoorlijk pijnlijk kan zijn.

Leestip: 10 Dingen waar katten een hekel aan hebben

 

5 Redenen waarom je kat ineens bijt

Ben je benieuwd naar de meest voorkomende redenen waarom je kat ineens bijt? Hieronder vind je vijf oorzaken.

 

1. Je kat is bang of heeft te veel stress

De meest voorkomende oorzaak van een bijtende kat is angst of stress. Van nature bijten katten om zich te verdedigen. Als een kat echt angstig is of geen andere manier ziet om zich te uiten kan deze dus bijten. Hier is op zich niets mis mee, wel is het redelijk pijnlijk voor jou. Katten hebben namelijk vlijmscherpe tanden.

 

 

2. Je kat heeft pijn

Merk je dat je kat vaker agressief is tegenover jou? Dan is het raadzaam om even langs de dierenarts te gaan. Deze kan dan de achterliggende oorzaak onderzoeken. Het zou namelijk best wel zo kunnenz zijn dat je kat ergens pijn heeft of een ziekte onder de leden heeft. Als je je kat aait op de plek van de pijn, dan is de kans groot dat je kat letterlijk van zich afbijt. Andere tekenen dat je kat pijn heeft zijn: knorren, grommen of klagend miauwen. Wacht niet te lang met een bezoekje aan de dierenarts, want het is niet fijn voor de kat om onnodig lang met pijn rond te moeten lopen.

 

 

3. Je kat wil aandacht

Wordt je wel eens in je voet of in je zij gebeten? Dan kan dit zomaar een teken zijn dat je kat aandacht van jou wil hebben. Net als (kleine) kinderen zijn katten dol op aandacht en houden ze niet van zich vervelen. Als dit wel het geval is gaan ze je aandacht proberen te trekken door (lichtjes) te bijten. Negatieve aandacht is namelijk ook een vorm van aandacht.

Merke je dat je kat bijt? Geef je kat of kater dan aandacht. Het kan ook een teken zijn dat je kat voedsel wil of gewoon toe is aan een knuffel.

 

4. Je hebt je kat gekieteld

Oke, je kat kan niet letterlijk gekieteld worden, maar net als jij en ik heeft je kat gevoelige plekjes. Raak je deze tijdens het knuffelen of spelen aan, dan kan het gebeuren dat je kat uithaalt en zelfs bijt. In de meeste gevallen gebeurd dit onbewust en haalt je kat dus per ongeluk uit. Vooral omdat dit heel natuurlijk gedrag is als je kat met een andere kat speelt.

 

 

5. Petting- en biting syndrom

Er is ook een heel syndroom dat in het Engels bekend staat als het petting-and-biting syndrom. De achterliggende gedachte dat je kat van knuffeldier verandert in een vals beest dat uithaalt en bijt is de volgende: er is een misverstand in de communicatie tussen mens en dier. Soms zoekt je viervoeter wel toenadering en aandacht, maar wil eigenlijk helemaal niet geaaid of geknuffeld worden. Jij denkt echter dat je kat daarom aandacht zoekt met alle gevolgen van dien.

Zoekt je kat aandacht? Kijk dan voorzichtig of hij of zij toe is aan een knuffelbeurt of geaaid wil worden. Zachtjes aaien en de reactie afwachten is de beste manier om te kijken of je kat er wel zin in heeft.

 

Ben jij wel eens gebeten door je kat?

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in