boek je vakantie bij de ANWB

Wereldnieuws: Koningin Elizabeth II is vanmiddag in het bijzijn van haar kinderen en kleinkinderen overleden. De langs zittende monarch heeft het tijdelijke met het eeuwige verwisseld.

Inhoud

Queen Elizabeth van het Verenigd Koninkrijk

Elizabeth II (Elizabeth Alexandra Mary, 21 april 1926 – 8 september 2022) [1] was koningin van het Verenigd Koninkrijk en van 14 andere soevereine landen van 6 februari 1952 tot haar dood in 2022. [a][b]

Elizabeth werd geboren in Mayfair, Londen, als het eerste kind van de hertog en hertogin van York (later koning George VI en koningin Elizabeth). Haar vader trad in 1936 toe tot de troon na de troonsafstand van zijn broer, koning Edward VIII, waardoor Elizabeth de vermoedelijke erfgenaam werd. Ze werd thuis privé opgeleid en begon tijdens de Tweede Wereldoorlog openbare taken op zich te nemen, waar ze diende in de Auxiliary Territorial Service. In november 1947 trouwde ze met Philip Mountbatten, een voormalige prins van Griekenland en Denemarken, en hun huwelijk duurde 73 jaar tot zijn dood in april 2021. Ze kregen samen vier kinderen: Charles, Prins van Wales; Anne, Koninklijke Prinses; Prins Andrew, Hertog van York; en prins Edward, graaf van Wessex.

Toen haar vader in februari 1952 stierf, werd Elizabeth – toen 25 jaar oud – koningin van zeven onafhankelijke Commonwealth-landen: het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Zuid-Afrika, Pakistan en Ceylon (tegenwoordig bekend als Sri Lanka), evenals hoofd van het Gemenebest. Elizabeth regeerde als een constitutionele monarch door grote politieke veranderingen zoals de problemen in Noord-Ierland, deconcentratie in het Verenigd Koninkrijk, de dekolonisatie van Afrika en de toetreding van het Verenigd Koninkrijk tot de Europese Gemeenschappen en terugtrekking uit de Europese Unie. Het aantal van haar rijken is in de loop van de tijd veranderd, omdat gebieden onafhankelijk zijn geworden en sommige rijken republieken zijn geworden. Haar vele historische bezoeken en ontmoetingen omvatten staatsbezoeken aan China in 1986, Rusland in 1994, de Republiek Ierland in 2011 en bezoeken aan of van vijf pausen.

Belangrijke gebeurtenissen zijn onder meer de kroning van Elizabeth in 1953 en de viering van haar zilveren, gouden, diamanten en platina-jubilea in respectievelijk 1977, 2002, 2012 en 2022. Elizabeth is de langstlevende en langst regerende Britse monarch, het oudste en langstzittende zittende staatshoofd en de op één na langst verifieerbare regerende soevereine monarch in de wereldgeschiedenis. Ze heeft af en toe te maken gehad met republikeinse sentimenten en mediakritiek op haar familie, vooral na de mislukkingen van de huwelijken van haar kinderen, haar annus horribilis in 1992 en de dood van haar voormalige schoondochter Diana, prinses van Wales, in 1997. steun voor de monarchie in het Verenigd Koninkrijk blijft constant hoog, net als haar persoonlijke populariteit.

 

Dit gaat nu gebeuren nu koningin Elizabeth overleden is

Direct na het overlijden worden interne telefoontjes gepleegd en start een compleet protocol dat van A-Z uitgewerkt is. Dit protocol staat bekend onder de naam London Bridge.

Binnen 10 minuten na de aankondiging van haar dood moet het protocol al in werking zijn getreden en moeten vlaggen halfstok hangen. Verder wordt er een schotensalvo gegeven als groet en wordt 1 minuut stilte in acht genomen. De minister president zal een officiële verklaring afleggen.

De website van Buckingham Palace is direct op zwart gezet om alles te veranderen. Immers, er is nu een machtswisseling. Je ziet alleen een aankondiging van de dood van hare Majesteit. Prins Charles is vanaf nu koning en zal morgen ingezworen worden om het te bekrachtigen. Prins Charles moet binnen nu en de begrafenis van zijn moeder alle vier districten in de Uk bezoeken. Dat is een verplichting.

De koningin zelf zal eerst in Balmoral opgebaard worden en gaat morgen met de trein naar Londen. Daar krijgt eerst haar personeel de kans om afscheid te nemen, waarna ze in het openbaar opgebaard zal worden in de Westminster Abbey. Mensen krijgen de kans om 3 dagen lang 23 uur per dag afscheid te nemen van hun queen. Er wordt gerekend op een half miljoen mensen die afscheid zullen nemen van koningin Elizabeth.

Op dag 9 wordt de koningin pas ‘begraven’. Ze zal waarschijnlijk bijgezet worden bij haar man prins Philip die vorig jaar is overleden en haar vader. De hele uitvaart ceremonie zal wereldwijd uitgezonden worden, zodat iedereen dit kan volgen.

Dokteronline.com
Vorig artikelTips voor een cadeau als bedankje
Volgend artikelTips om je woning goed in te richten
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in