boek je vakantie bij de ANWB

Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren vele activiteiten rondom het jaarthema Wat een ramp!. Naast fietstours, rondleidingen, lezingen en festivals zijn er ook kunstzinnige voorstellingen. Laat je meeslepen de geschiedenis in met theater, muziek en film.

 

Inhoud

De eeuw van mijn moeder

‘De eeuw van mijn moeder’ is een indrukwekkend familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Welke sporen heeft het koloniale verleden nagelaten in het leven van migrant Winnie én haar kinderen? Een persoonlijke en tegelijkertijd universele vertelling over migratie, emancipatie, familierelaties, liefde en leven.
Diverse locaties, Het Nationale Theater, Diverse data
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25910/het-nationale-theater

Camerata Trajectina

De geschiedenis komt tot leven in de multimediale muziekvoorstelling van Camerata Trajectina en Hans Goedkoop. Duik in het Rampjaar 1672 en beleef deze woelige geschiedenis. Zet je schrap, het wordt huiveringwekkend mooi!
Diverse locaties, Camerata Trajectina, Diverse data
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/11149/camerata-trajectina

Klassieke oudheid

‘Agora’ (2010) over de Griekse filosoof en wetenschapper Hypatia brengt de klassieke oudheid naar het grote scherm. Na de vertoning gaan classicus Christiaan Caspers en schrijfster Nelleke Noordervliet in gesprek. Hoe verhoudt de film zich tot het ware verhaal van Hypatia? Met muzikale intermezzo’s van Victor & Tijmen.
Amsterdam, OBA, 4 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21177/oba—openbare-bibliotheek-amsterdam

 

 

Pianostemmen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakten veel Joden hun bezit kwijt. ‘Pianostemmen’ duikt in deze verzwegen geschiedenis en vertelt hoe Joodse inwoners uit hun huizen werden gehaald en hoe hun huizen vervolgens werden leeggeroofd. Maar liefst achttien piano’s brengen dit indrukwekkende verhaal ten gehore.
Breda, De Bredase Maand van de Geschiedenis, 19 t/m 23 oktober 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/25790/pianostemmen

Republiek Indonesia

De koloniale overheid, Japan en de Republiek Indonesia gebruikten alle drie het medium film voor propaganda. Historicus en filmmaker Gerda Jansen Hendriks laat via fragmenten de verschillende gezichten van de propaganda zien. Kijk mee met het bioscooppubliek van toen: over gezond leven, vrijheidsdrang, recht en veiligheid.
Nijmegen, Museum Bronbeek, 5 oktober.
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/21195/indo-film-caf%C3%A9-propaganda-in-de-oost

Ik zeg toch sorry

Zes acteurs komen samen om de afschaffing van de slavernij (1863) na te spelen. Wat het inleven in deze historische personages doet met de acteurs zelf en hoe ze zich tot het onderwerp en elkaar verhouden wordt langzaam en pijnlijk duidelijk.
Hele land, Theatergroep Aluin, Diverse data
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24289/theatergroep-aluin

 

Blow Out

Een proefboring naar gas bij ’t Haantje gaat in 1965 helemaal mis. De grond slokt de vijftig meter hoge boortoren samen met enkele caravans compleet op. Bekijk de documentaire ‘Blow Out’ over deze mysterieuze gebeurtenis en luister na afloop naar een interview met de filmmaakster.
Assen, Drents Archief, 6 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/24800/blow-out-hoe-een-boortoren-in-de-grond-verdween

De Prinses van Atjeh

‘De Prinses van Atjeh’ gaat over de meest bloedige en snelst vergeten strijd uit de Nederlandse koloniale geschiedenis: de ruim veertig jaar durende Atjeh-oorlog. Een adembenemende trip waarin muziek, tekst en dans versmelten tot een zoektocht naar de ziel van Atjeh.
Diverse locaties, Ausdauer muziektheater, 6, 7 en 16 oktober
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/26349/ausdauer-muziektheater

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda
Selecteer op Performance voor het complete aanbod van voorstellingen.

 

 

Over de organisatie
Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2022 voor de elfde maal de Maand van de Geschiedenis, die haar negentiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie en het Prins Bernhard Cultuurfonds zijn investeerders van de Maand van de Geschiedenis. Om het evenement tot een succes te maken werkt het Nederlands Openluchtmuseum samen met verschillende partnerorganisaties waaronder de themapartner van dit jaar, het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

 

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #wateenramp

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in