Komt er binnenkort een kleine viervoeter in je gezin? Een nieuw huisdier in huis halen is altijd spannend. Of het nu een speelse puppy, een kitten of een ander schattig dier is, je wil natuurlijk dat ze zich meteen thuis voelen. Maar hoe zorg je daarvoor? Met deze tips lukt het jou om je huisdier zich meteen thuis te laten voelen.
Inhoud
Veilige plek
Nieuwe dieren kunnen in het begin vaak onzeker of bang zijn. Geef ze daarom een rustig plekje waar ze zich kunnen terugtrekken. Voor een kat kan dit een gezellig mandje in een rustige hoek zijn, terwijl een hond misschien liever een bench met een zacht kussen heeft. Zet deze alleszins niet op drukke plekken zoals de gang of vlak bij de televisie.
Geef je nieuwe huisdier de tijd
Het is normaal dat een huisdier in het begin wat teruggetrokken is. Forceer daarom zeker geen knuffels of interactie, maar laat hem of haar rustig op eigen tempo wennen. Geef je huisdier de tijd om zijn nieuwe omgeving te ontdekken en beloon goed gedrag, bijvoorbeeld met snoepjes of een aaitje. Zo bouw je vertrouwen op en voelen ze zich sneller op hun gemak.
Eten en drinken
Zorg ervoor dat eten en drinken altijd op een vaste plaats staan. Dieren vinden routine fijn en zullen zich sneller thuis voelen als ze weten waar hun eetbakje staat. Hou ook rekening met het type voeding dat ze gewend zijn en verander dit geleidelijk als dat nodig is. Een plotselinge switch kan niet alleen maagproblemen veroorzaken, maar zorgt ook voor extra stress voor je dier.
Veiligheid in en rond het huis
Loop je huis eens goed na en let op mogelijke gevaren voor je nieuwe metgezel. Losliggende kabels, giftige planten of kleine voorwerpen die ingeslikt kunnen worden, kunnen gevaarlijk zijn. Controleer ook goed alle deuren en ramen. Heb je een kat? Dan is een kattenluik een handige oplossing, zodat je kat zelfstandig binnen en buiten kan wanneer ze daar behoefte aan heeft.
Spelen en knuffels
Dieren leren door te spelen en daarnaast is het ook een gewoon een leuke manier om een band met je dier op te bouwen. Geef je huisdier dus genoeg speeltjes die passen bij zijn of haar leeftijd en energielevel. Een hond zal bijvoorbeeld genieten van een trekspel of een bal, terwijl een kat zich kan uitleven met een hengel of een balletje. En vergeet natuurlijk niet om genoeg liefdevolle aandacht en knuffels te geven, maar dat spreekt voor zich.
Voldoende beweging voor je viervoeter
Elk huisdier heeft nood aan beweging. Voor honden betekent dat dagelijkse wandelingen en speeltijd. Een tuin is daarbij heel handig, zeker als je een hondenluik installeert zodat ze zelf naar buiten kunnen. Voor katten helpt een klimpaal of een vensterbank met uitzicht om hen actief en tevreden te houden. Ook hier geldt natuurlijk: elk dier heeft andere behoeften, zorg dus dat je je vooraf goed inleest wat je dier nodig heeft en bereid je hierop voor.
Heb geduld
Elk dier past zich aan op zijn eigen tempo. Sommige zijn na een dag al volledig op hun gemak, terwijl anderen een paar weken nodig hebben. Het belangrijkste is om geduldig te blijven. Dat geldt overigens niet alleen voor jou, maar al je huisgenoten. Vooral kinderen kunnen in hun enthousiasme ontmoedigd raken als het wennen wat langer duurt. Maar met de juiste aanpak, liefde en geduld voelt je nieuwe huisdier zich binnen de kortste keren helemaal thuis!