boek je vakantie bij de ANWB

Voor je trouwe viervoeter is alleen het beste goed genoeg. Dat geldt natuurlijk ook voor zijn of haar slaapplekje (als dit ergens anders is dan op jouw bed). Maar hoe vind je nu de beste hondenmand? Met deze tips voor het vinden van de juiste hondenmand weet je zeker dat je huisdier in de juiste mand ligt.

 

Inhoud

Het verschil tussen hondenmand, hondenkussen en hondenbed

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: veel mensen zeggen hondenmand, maar hebben het dan wellicht over een hondenkussen of een hondenbed. Het gaat hier echter om drie verschillende producten die je allemaal bij Happy Animal kunt kopen.

Een hondenmand is speciaal ontworpen voor honden die vooral opgerold liggen. Ligt je hond liever uitgestrekt? Dan is een hondenkussen een betere optie, omdat je viervoeter daarop meer ruimte heeft en niet zo beperkt wordt door de opstaande randen. Een hondenbed heeft vooral een esthetische uitstraling en is eigenlijk een mand gemaakt van plastic of ander materiaal met daarin een hondenkussen.

 

Tips voor het vinden van de juiste hondenmand

Als je eenmaal besloten hebt om voor een hondenmand te gaan, dan wil je natuurlijk alleen de beste hondenmand voor je maatje. Om er vervolgens achter te komen dat de keuze reuze is en je door de manden de hond niet meer ziet 😉 Met onderstaande tips heb je een aantal richtlijnen, waardoor het makkelijker wordt om de juiste hondenmand voor jouw viervoeter te vinden.

 

1. Kies het juiste formaat hondenmand

Als eerste moet je naar het juiste formaat hondenmand kijken. Je hebt daarbij de keuze uit: (X)S, M, L en XL. Welke maat je nodig hebt is afhankelijk van de grootte van je hond. Let daarom vooral op de omschrijving en verkijk je niet zozeer op S,M, L en XL. In de omschrijving zie je de afmetingen staan. Daarbij geldt natuurlijk dat een grote (qua grootte en gewicht) hond en grotere mand nodig heeft.

Als uitgangspunt kun je aanhouden dat een hond van 10 kg een mand nodig heeft van minimaal 50 cm breed. Heb je een zwaardere hond van rond de 20 kg? Kies dan voor een mand van minimaal 70 cm breed. Voor hele grote honden is een mand met een breedte van 90 cm een vereiste.

Hieronder vind je nog een paar voorbeelden van hondenrassen en bijpassende hondenmanden:

Maat S: Beagle, teckel, maltezer, boomer, Yorkshire terrier en bijvoorbeeld Jack Russel

Maat M: Shiba Inu, Franse bulldog, labradoodle

Maat L: herdershond, Labrador, Stafford, golden retriever, border collie

Maat XL: Berner Sennen, Boxer, whippet, husky, rottweiler

Hou je rekening met bovenstaande dan kan je hond in elk geval heerlijk languit liggen in zijn of haar hondenmand!

 

2. Kies een hondenmand die past bij de slaaphouding van je hond

Ligt je hond het liefst languit in zijn mand? Kies dan een iets grotere hondenmand. Ligt je hond juist liever opgerold? Dan is een kleine mand perfect. De slaaphouding bepaalt ook de vorm van de hondenmand. Er zijn namelijk zowel ronde als rechthoekige manden te koop.

Twijfel je of een mand geschikt is? Meet je hond dan tijdens de slaap op. Tel hier 10 cm bij op. Daarmee heb je de perfecte breedte voor een passende hondenmand.

 

3. Houd rekening met de leeftijd en bouw van je hond bij de keuze voor een hondenmand

Een puppy is op zoek naar bescherming en geborgenheid. Een te grote mand voelt dan niet veilig. Kies voor een puppy juist een knusse mand, bij voorkeur rond, waarin de puppy zich lekker op kan rollen om erin te liggen. Oudere honden kunnen te maken krijgen met kwaaltjes zoals minder goed bewegen en lopen. Dan is het zaak om een mand te kiezen die een lage instap heeft. Dat geldt ook voor honden met korte poten.

 

4. Materiaal, kleur en onderhoud

Niet heel onbelangrijk is natuurlijk ook het materiaal, de kleur en onderhoud. Wat materiaal betreft kun je veel kanten op. Lekker fluffy voor een jonge of kleine hond die zich dan lekker op kan rollen in de mand. Of juist glad, zodat je hond zacht ligt en zich uit kan strekken. Let er verder op dat het materiaal stevig moet zijn voor een grotere hond. Heb je een kleine wildebras? Gaat je hond graag graven, voordat hij of zij gaat liggen? Dan is stevig materiaal een betere keuze. Dat geldt ook voor bijtgrage honden.

De kleur voor een mand stem je het beste af op de rest van je inrichting. Vaak zijn hondenmanden lekker neutraal gehouden wat kleur betreft. Denk daarbij aan kleuren zoals grijs, zwart en beige. Ideaal, want hierdoor passen ze in nagenoeg elk interieur.

Niets zo fijn als een hondenmand die je van tijd tot tijd lekker schoon kunt maken. Vooral als je hond veel verhaart of van een natte wandeling terugkomt en direct in de mand gaat liggen. Een mand waarbij de hoes gewassen kan worden is dan een uitkomst. Kleinere hondenmanden kunnen vaak in zijn geheel in de wasmachine.

Leestip: 10 Hondenrassen die weinig verharen

 

Als je bovenstaande tips in gedachten houdt, vind je gegarandeerd de beste hondenmand voor jouw viervoeter!

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in