boek je vakantie bij de ANWB

Nederland heeft ontzettend mooie plekken die de moeite van het ontdekken meer dan waard zijn. Dat geldt zeker voor het unieke Giethoorn, het Venetië van Nederland. Overigens zijn niet alleen de straten van water, maar ook de natuur (natuurpark Weerribben-Wieden) en hele omgeving bijzonder.

 

Inhoud

Waarom is Giethoorn zo uniek?

Wat veel mensen niet weten is dat Giethoorn onderdeel uitmaakt van nationaal park Weerribben-Wiede. Een 10.000 hectare groot park dat het grootste laagveenmoerasgebied van Noord Europa is met unieke flora en fauna. In plaats van geasfalteerde straten is vind je in een deel van Giethoorn straten van water. Aan de oevers staan authentieke boerderijen met rietdaken en een pittoreske uitstraling. De grachten met hoge bruggetjes vormen een prachtig entourage voor mooie foto’s. Dit gecombineerd met de mooie natuur maakt Giethoorn uniek.

Ontdek Giethoorn

Omdat een groot deel alleen bereikbaar is via water zijn de bewoners aangewezen op vervoer per boot. Dat wil zeggen dat je boodschappen, verhuizingen, verbouwingen enz. allemaal per boot moet doen. De boerderijen die er zijn mogen ook alleen tot op bepaalde hoogte aangepast en opgeknapt worden. Hierdoor behoudt het dorp zijn oude charme en uitstraling. De rietdaken worden gemaakt van riet dat in de directe omgeving groeit. Dit riet is tweeledig: het biedt in de zomer bescherming aan broedende watervogels en wordt in de herfst geoogst om gebruikt te worden als dakbedekking.

Ontdek Giethoorn 4

Het Giethoornse meer biedt vogels de mogelijkheid om tussen het riet te broeden. Vogelaars kunnen hier hun hart ophalen aan vogels die alleen in Giethoorn voorkomen, zoals bijvoorbeeld de purperreiger en de bosrietzanger. Iets verderop is een kleine poel aangelegd speciaal voor libellen. Hier komen unieke libellen voor die je nergens anders vindt. Een waar walhalla dus voor iedereen die houdt van natuur gecombineerd met unieke authentieke architectuur.

Ontdek Giethoorn Giethoornse meer 1
Giethoornse meer

 

Ontdek Giethoorn, het Venetië van Nederland

Giethoorn ligt in de Kop van Overijssel en is een klein dorp met bijna 3.000 inwoners. In de lente, zomer en herfst wordt het dorp dagelijks bezocht door een kleine 7.000 toeristen. Toeristen die vanuit de hele wereld naar dit Nederlandse dorpje trekken vanwege de ervaring om door de grachten te varen, de authentieke uitstraling, de boerderijen uit de 18e en 19e eeuw, maar ook de flora en fauna.

Ontdek Giethoorn boerderij
Boerderij met rieten dak langs het water

In de winter is het de place to be als het vriest. Zowel de grachten als het Giethoornse meer zijn namelijk nergens dieper dan 80 cm. Dat betekend dat het water binnen drie dagen bevriest als de omstandigheden goed zijn. En dan zorgt ervoor dat er al snel en goed geschaatst kan worden. Als het hier eenmaal vriest dan trekt het dorp geen 7.000, maar 70.000 bezoekers per dag. Niet zo gek, want dan is het hier een schaatswalhalla.

Ontdek Giethoorn Giethoornse meer
Giethoornse meer

Om Giethoorn goed te ontdekken kun je het beste een rondvaart door Giethoorn maken. Dat kan met een privéboot of een groter boot voor een familiedag of een vrijgezellendag. Er zijn verschillende vaarroutes die elk een bepaald deel van het gebied bestrijken. Je hebt keuze uit verschillende afstanden, waardoor de rondvaart tussen 2-3 uur duurt. Natuurlijk vaar je ook altijd door Giethoorn zelf.

Ontdek Giethoorn 1

Overigens hoef je om zelf te varen niet in het bezit te zijn van een vaarbewijs. De fluisterbootjes van giethoornbootjehuren worden aangedreven door een milieuvriendelijke en geruisloze elektromotor en zijn makkelijk te bedienen. Mijn dochter van 20 voer in één keer van de ligplaats weg en ook ik (die moeite heeft met rechts en links uit elkaar houden) vond het absoluut niet moeilijk om de boot te besturen.

Ontdek giethoorn fluisterboot
Fluisterboot

Je hebt maar twee snelheden en je kunt vooruit en achteruit. Omdat het een beschermd natuurgebied is mag je hier ook helemaal niet snel varen, maar is de snelheid beperkt. Dit geeft je ook de mogelijkheid om op tijd uit te wijken mocht er een tegenligger komen. De grachten grenzen in veel gevallen aan de achtertuin of voortuin van bewoners. Tussendoor uitstappen is daarom niet overal mogelijk.

Ontdek giethoorn rondvaartboot
Grote rondvaartboot

Als je het water opgaat, vergeet dan niet om een goed gevulde tas met lekkernijen en drinken mee te nemen. Ideaal hiervoor zijn de handige tassen van newlooxs. Dit zijn fietstassen die veel lijken op shoppers en handtassen, waardoor je stijlvol voor de dag komt.

newlooxs tas

Zeker op zonnige dagen is het raadzaam om in elk geval genoeg drinken mee te nemen. Dat kan een simpel flesje water zijn of maak je eigen water met prik dankzij de Sodastream.  Sodastream heeft nu ook handige sleeves om de flessen op temperatuur te houden en makkelijk mee te nemen. Daarnaast hoef je niet per se alleen te genieten van water, want de nieuwste bio stropen maken van je water een heerlijke en gezonde limonade.

Sodastream

Op het water weerkaatst de zon nu eenmaal beter en moet je meer moeite doen om niet uit te drogen. Vergeet ook niet om een handdoek en zonnebrand mee te nemen. In het Giethoornse meer kun je ook zwemmen, ideaal dus als het echt warm is. Omdat het water ook hier maar 80 cm diep is is duiken of in het water springen niet verstandig! Houd er wel rekening mee dat het een natuurgebied is dat leeft. Dat wil zeggen dat er in en rondom het water allerlei dieren leven.

Na de rondvaart kun je het dorp zelf lopend of fietsend verkennen. Naast de grachten zijn er smalle paden waar je op kunt wandelen. Hierdoor is het mogelijk om Giethoorn op een andere manier te verkennen (ook leuk om foto’s te maken vanaf de bruggetjes).

Ontdek Giethoorn 3
Huis in het water

Giethoorn als onderdeel van vakantie in eigen land

Giethoorn is een pittoresk dorpje dat niet mag ontbreken op je lijst als je een vakantie in eigen land plant. Er zijn hier genoeg hotels en woningen waar je kunt overnachten. Kleine tip: Giethoorn is volledig gericht op toerisme en is overdag een bruisend en levendig dorp. Vanaf 17:00 uur echter wordt het stil (dan zijn er geen rondvaarten meer) en kun je alleen nog beperkt eten in de verschillende restaurants. Gelukkig kun je in de omliggende steden Steenwijk en Meppel gewoon tot in de late avonduren genieten van een heerlijk diner. Bovendien is er ook een McDonalds in Steenwijk.

En zoals gezegd: Giethoorn kun je in elk jaargetijde bezoeken. Natuurlijk kun je in de winter naar het altijd mooie Innsbruck, maar zoals gezegd: als het schaatsweer is kun je het beste naar Giethoorn rijden. En als je toch al een vakantie in eigen land op de planning hebt, vergeet dan ook niet het mooie Bodegraven Reeuwijk te bezoeken. Je kunt hier in het midden van het Groene Hart genieten van natuur en een rijke historie. Vergeet dan ook niet een kijkje te nemen in het gloednieuwe kaasmuseum!

Vakantie in eigen land heeft heel veel voordelen: je ontdekt de schoonheid van je eigen land, je hoeft niet al te ver te reizen en je hebt tal van mogelijkheden om te logeren. Je kunt kiezen voor een hotel of een mooie camping als uitvalsbasis gebruiken. Mocht je kamperen, vergeet dan vooral niet om één van de toffe games van Crossnetgame mee te nemen. Ideaal als je tussendoor sportief bezig wil zijn of een leuk spel zoekt voor kinderen, waarbij ze niet achter het scherm moeten zitten.

Crossnetgame

 

Dokteronline.com

3 REACTIES

  1. Giethoorn is echt fantastisch! Voor iedereen een echte aanrader. Bedankt voor het schrijven van deze blog en zo Giethoorn te belichten.

  2. […] Veel mensen zegt Steenwijk niet zo veel en dat is jammer. Steenwijk, gelegen in de provincie Overijssel is namelijk meer dan de moeite van het bezoeken waard. En als je uitgekeken bent op de stad zelf is er in de omgeving meer dan genoeg te doen. Zo kun je onder andere een bezoek brengen aan het natuurgebied Weerribben Wieden met onder andere het Venetië van Nederland: Giethoorn. […]

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in