boek je vakantie bij de ANWB

Uit iemands lichaamstaal kun je heel veel afleiden. Of het nu om nervositeit gaat of desinteresse, je kunt het allemaal aflezen uit iemands houding. 10x Slechte lichaamstaal waar je zo snel als mogelijk vanaf moet. Let op je houding, want voor je het weet geef je een verkeerd signaal af.

 

Inhoud

Lichaamstaal

Woorden kun je zelf bedenken en deze kunnen de waarheid verhullen. Wat veel belangrijker is dan iemands woorden is de lichaamstaal. Hiermee kun je zo veel meer zeggen dan met woorden. Zo kan iemand aandachtig lijken te luisteren, maar met de houding wordt eigenlijk aangegeven dat diegene totaal geen interesse heeft. Er wordt dus puur uit beleefdheid geluisterd en niet omdat je echt interessant bent. Dit is een gegeven waar je rekening mee moet houden. Hierdoor voorkom je ook in een relatie of vriendschap veel narigheden. Door goed naar de ander te kijken kun je meer begrijpen dan met woorden ooit gezegd kan worden.

 

10x Slechte lichaamstaal waar je zo snel als mogelijk vanaf moet

Hieronder zie je 10 voorbeelden van slechte lichaamstaal. Dit gaat nu uit van jezelf, maar met deze tips kun je ook de houding van anderen analyseren en je conclusies trekken.

1. Slungelige houding

Een slungelige houding is iets dat met de tijd erin kan sluipen en veel over jezelf zegt. Het geeft aan dat je onzeker bent. Hou je deze houding te lang aan, dan wordt het een gewoonte. Het signaal dat je hiermee afgeeft is dat je onzeker bent en weinig zelfvertrouwen hebt. Loop daarom zo veel als mogelijk rechtop.

Als je assertief wilt overkomen dan kun je ervoor zorgen dat je rechtop probeert te lopen. Dit geeft voor mensen aan dat je weet wat je wilt en grenzen kunt stellen. Je komt voor jezelf op, zonder daarbij de grens van de ander te overschrijden.

2. Armen of benen kruisen

De meeste mensen kruisen hun armen of benen als ze ergens zitten. Als je alleen bent is het ook niet zo een groot probleem. Je geeft hiermee gewoon aan dat je rust wilt en geen behoefte hebt aan een praatje. Doe je hetzelfde echter als je met iemand in gesprek bent, dan laat dit zien dat je:

  • Of niet geïnteresseerd bent in de ander
  • Niet wilt luisteren
  • Of dat je je niet op je gemak voelt bij de ander

Hou je je armen en benen gewoon losjes, waarbij je handen gewoon te zien zijn, dan sta je open voor de andere.

10x Slechte lichaamstaal waar je zo snel als mogelijk vanaf moet 3

3. Friemelen

Friemelen aan vingers of je ring kan een gewoonte zijn die erin geslopen is doordat je bijvoorbeeld in een stressvolle situatie zit. Zit je echter aan je haar te friemelen, aan je ring te draaien of bijvoorbeeld constant op je horloge te kijken tijdens een gesprek, dan geeft dat aan dat je je verveelt. Ook kan het overkomen alsof je geen interesse hebt en liever ergens anders zou willen zijn. Ben je zenuwachtig omdat je bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek hebt? Laat dit dan niet blijken door overal aan te friemelen.

4. Over je nek wrijven

Een gewoonte die je vooral bij mannen terug ziet komen. Vaak is dit een gewoonte van mannen om even te ontladen van alle stress. Doe je dit echter in aanwezigheid van anderen, dan kan het overkomen alsof je je niet op je gemak voelt bij de ander. Ook kan het een teken van bezorgdheid zijn.

 

5. Nagels bijten

Nagels bijten is een nare gewoonte die je zo snel als mogelijk af moet leren. Je handen zijn je visitekaartje en afgebeten nagels doen je handen in veel opzichten niet goed. Mensen kunnen je afrekenen op afgekloven nagels omdat het er niet verzorgd uitziet. Daarnaast is nagels bijten in het bijzijn van anderen niet smakelijk: zij zien een volwassen persoon met de vingers in de mond.

 

6. Te veel of te weinig oogcontact

Een bekend spreekwoord luidt: de ogen zijn de spiegel van de ziel. Niet zo gek als je bedenkt dat ogen meer verraden over hoe jij je voelt dan je woorden kunnen zeggen. Iemand kan bijvoorbeeld zeggen blij en gelukkig te zijn, maar de ogen laten anders zien. Daarom is het van groot belang om niet te veel of te weinig oogcontact te hebben. Te weinig oogcontact kan wijzen op:

  • Te weinig vertrouwen in jezelf hebben
  • Geen interesse hebben in de ander
  • Hiermee geef je aan dat je zelf niet te vertrouwen bent

Een teveel aan oogcontact betekend juist het tegenovergestelde. Hiermee geef je onbewust aan dat je je beter voelt dat de ander, je kunt zelfs agressief overkomen. Hierdoor kan de ander zich oncomfortabel voelen en dat is het laatste dat je zou willen. Een goede balans wat oogcontact betreft is daarom een must.

 

7. Afgeleid zijn

Of het nou bewust of onbewust is: kijk je tijdens een gesprek constant naar iemand anders of staar je in de verte, dan ben je afgeleid en geef je aan weinig tot geen interesse te hebben in je gesprekspartner. Wellicht luister je wel, maar de ander kan dit niet opmaken uit je lichaamstaal. Ben je met iemand aan het praten? Zorg dan dat je deze persoon van tijd tot tijd aankijkt en reageert met meer dan alleen ja of oke.

10x Slechte lichaamstaal waar je zo snel als mogelijk vanaf moet 2

8. Met je ogen rollen

Het kan je zomaar overkomen: je baas zegt iets en jij rolt met je ogen. Op die manier hoeft je baas niet verder te vragen wat je van een bepaalde situatie vindt. Je hebt het net duidelijk gemaakt met je ogen. Met je ogen rollen, of dat nu gebeurd tijdens een gesprek met een vriendin of op straat maakt duidelijk dat je geen interesse hebt in de ander. Of sterker nog: dat je het er absoluut niet mee eens bent en het onzin vindt. Daarnaast kan het een teken van verveling en ergernis zijn.

 

9. Vergeet te glimlachen

Soms zijn situaties in ons leven zo ingewikkeld dat we vergeten te lachen. Lachen is niet alleen gezond, een glimlach laat ook zien dat je zelfverzekerd bent. Daarnaast laat je met een glimlach ook zien dat je een open persoon bent. Mensen zullen je dan sneller benaderen. Sowieso geeft een glimlach een positief gevoel bij degene die tegenover je staat of zit. Let op: zorg er wel voor dat je echt lacht. Met een nep glimlach bereik je namelijk het tegenovergestelde: je komt niet alleen nep over, maar ook onbetrouwbaar en onzeker.

 

10. Te stil zijn

Natuurlijk is niet iedereen hetzelfde. Als je verlegen bent dan kan het lastig zijn om bijvoorbeeld enthousiast over te komen als je dat niet onder woorden kunt brengen. Toch kun je met je lichaamstaal heel wat goed maken als je zelf geen grote prater bent. Je kunt bijvoorbeeld je enthousiasme duidelijk maken door de houding van de ander te spiegelen. Ook een glimlach en een kleine bemoediging maken veel goed.

 

Wist je dat daden en in dit geval je houding meer zegt dan 1000 woorden kunnen doen? Let volgende keer daarom niet alleen op je eigen lichaamstaal, maar ook op die van een ander.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in