boek je vakantie bij de ANWB

Momenteel ben ik mij aan het oriënteren naar een paar leuke stedentrips die ik dit jaar graag zou willen doen. Eén stad staat daarbij hoog op de wishlist: Fez. Met een stedentrip Fez waan je je even in een andere wereld.

 

Inhoud

Ik heb de smaak van reizen te pakken

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik in vergelijking met veel anderen waarschijnlijk nog niet zo heel veel heb gereisd. Ik ben geboren in Duitsland vlakbij München, waar ik tot mijn tiende heb gewoond. Als kind bezocht ik geregeld Oostenrijk en op mijn negende ben ik ook in Joegoslavië geweest (dat heet nu inderdaad anders). We bezochten Dubrovnik waar ik goede herinneringen aan heb. Vooral de gastvrijheid maakte veel indruk op mij, ook al was ik toen nog een kind. Kroatië is echt een aanrader en hier wil ik sowieso nog een keer naar toe.

Verder ben ik in België geweest (ja, ik weet het, héél normaal, dus eigenlijk niet de moeite van het noemen waard), Frankrijk, Engeland, Suriname (hier heb ik ook bijna 13 jaar gewoond en zijn mijn kinderen opgegroeid), Amerika (New York een maand na de aanslagen met een pasgeboren baby) en in Turkije.

Ik ben dus wel al in vier continenten geweest: Europa, Noord – en Zuid Amerika en Azië. Hier zou ik dus heel graag Afrika aan toe willen voegen. En dat is makkelijk te doen zonder heel ver te hoeven vliegen: Fez ligt namelijk in Afrika.

 

Stedentrip Fez waan je even in een andere wereld 2

 

Stedentrip Fez waan je even in een andere wereld

Natuurlijk staat een stedentrip Fez niet hoog op mijn wensenlijst vanwege het feit dat ik dan een ander continent van mijn lijstje kan strepen. Er is zoveel te zien en te doen dat het me gewoon een geweldig leuke stad lijkt. Het is de oudste stad van Marokko en in de oude medina waan je jezelf in sprookje.

Smalle steegjes, ezels, paarden, oude huizen in prachtige kleuren om nog maar niet te spreken van de authentieke winkeltjes. De leerlooierijen, de winkels waar je heerlijke verse specerijen kunt kopen en de pleintjes maken het plaatje van een sprookje af.

Persoonlijk vind ik het geweldig om kennis te maken met andere culturen. Een bezoek aan een markt (souk) lijkt me geweldig. De bedrijvigheid, de mix aan verschillende kleuren en heerlijke geuren van verse vruchten zorgen er sowieso al voor dat ik het ultieme vakantiegevoel krijg. Lekker dwalen langs allerlei kramen, nieuwe dingen zien, voelen, ruiken en kopen. Arganolie, waar Marokko om bekend staat, zou ik sowieso mee willen nemen, net als natuurlijke cosmetica producten.

 

Stedentrip Fez waan je even in een andere wereld 3

En dan niet te vergeten: Place Seffarine. Een must als je van handgemaakte producten houdt. Hier kun je niet alleen goedkope lederen producten kopen, maar ook keramiek en metalen producten. Deze worden allemaal met de hand gemaakt. De metaalsmeden zijn hier dagelijks aan het werk en als bezoeker kun je hier gewoon meekijken hoe de mooiste dingen gemaakt worden. Pluspunt: dit plekje is nog niet zo bekend, dus massatoerisme zul je hier niet vinden.

 

Ontspannen en genieten van heerlijk eten

Een hele dag wandelen door de medina zorgt voor veel indrukken. Gelukkig zijn er in Fez ook voldoende manieren om even bij te komen. Eén daarvan is natuurlijk genieten van heerlijk eten en drinken. De mogelijkheden zijn legio.

Haal voor een habbekrats lekkers bij één van de standjes op straat of kies voor een restaurant met rooftop, zodat je geniet van een prachtig uitzicht over de medina. Maak kennis met lokale specialiteiten zoals harira (Marokkaanse linzensoep) of tajine. Een kopje muntthee mag daarbij natuurlijk niet ontbreken.

Even helemaal bijkomen na alle opgedane indrukken kan perfect in een Hammam. Een traditionele hammam is wat ruwer, terwijl de hammams bij de verschillende riads of hotels erop gericht zijn om Westerlingen kennis te laten maken met het eeuwenoude badritueel.

 

Overnachten in een traditionele riad

Een stedentrip naar Fez is niet compleet zonder een overnachting in een riad. Natuurlijk is een hotel leuk als je op vakantie bent, maar niets kan op tegen de charme van een riad. Een riad is een traditioneel huis of klein paleisje met een binnenplaats, al dan niet voorzien van een zwembad. Ik heb alvast een kijkje genomen op het net en er zijn werkelijk geweldig uitziende riads bij. Wat lijkt me dat heerlijk om in de ochtend wakker te worden en dan op zo een binnenplaatsje met prachtige inheems planten en zwembad de dag te kunnen beginnen.

 

Stedentrip Fez waan je even in een andere wereld 1

 

Voorlopig blijf ik hopen en wie weet kan ik Fez binnenkort van mijn wensenlijst afstrepen en wordt dit sprookje voor mij werkelijkheid.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in