boek je vakantie bij de ANWB

Heb je last van een werkdip? Ben je net terug van vakantie en kom je maar niet in de juiste workflow? Of vind je het lastig om weer creatief aan de slag te gaan na maandenlang thuiswerken? Lees dan snel verder en ontdek tips om weer in een creatieve workflow te komen.

 

Inhoud

Wat is een workflow?

Een workflow is eigenlijk niets anders dan een bepaald vooraf vastgesteld werkpatroon binnen een organisatie. Dat werkpatroon is nodig zodat alles en iedereen goed op elkaar afgestemd is en het werk volgens planning verloopt. In sommige organisaties is de planning wat strakker, bij andere bedrijven iets losser. Dat ligt vooral aan de uit te voeren werkzaamheden.

Bij creatieve beroepen is de workflow vaak net iets anders, omdat creativiteit zich niet altijd laat plannen. Daarnaast moet je snel kunnen schakelen als een klant bijvoorbeeld met een ander idee aankomt.

 

Tips om weer in een creatieve workflow te komen

Door allerlei omstandigheden kun je je creatieve workflow verliezen. In mijn vak staat dit bijvoorbeeld bekend als een writers block. Het kan je zomaar overkomen, terwijl je eigenlijk heel productief bezig bent. En niet kunnen schrijven, betekent dat je geen inkomsten kunt genereren. Maar ook als je in een heel ander beroep werkzaam bent kun je soms de workflow kwijtraken of moeilijk terugvinden.

En voor veel beroepen is juist de creativiteit wat het werk zo aantrekkelijk maakt. Creatief zijn door bijvoorbeeld out of the box oplossingen te bedenken, snel in kunnen spelen op veranderingen of letterlijk creatief bezig zijn. Met onderstaande tips kun je de creatieve workflow gelukkig makkelijk en snel terugkrijgen.

 

Creëer een opgeruimde werkplek

Creatieve mensen staan erom bekend dat ze niet altijd even georganiseerd en opgeruimd zijn. Toch is het belangrijk om tenminste aan het einde van de dag je werkomgeving op te ruimen, zodat je de volgende ochtend fris aan een nieuwe dag kunt beginnen. Als je naar je bureau loopt dat vol paperassen ligt, dan kan dit je creativiteit juist blokkeren. Sorteer alles netjes bij elkaar, maak bakken met paperassen en berg pennen met logo mooi op.

 

Tips om weer in een creatieve workflow te komen pennen

 

Groen: moet je zeker doen

Het is al langere tijd een trend: planten! Niet alleen thuis zijn planten mooi en zorgen ze voor rust, op je werk kunnen planten een positieve invloed hebben. Wist je bijvoorbeeld dat planten je concentratie verhogen? En dan planten voor een betere temperatuurverdeling zorgen? Zorg dus dat je wat makkelijke planten op kantoor of thuis in je werkomgeving hebt om de creatieve flow te bevorderen.

Pen en papier bij de hand

Als je een beroep hebt waarbij veel creativiteit nodig is, dan zul je de ene keer ideeën in overvloed hebben en een andere keer wat minder. Het nadeel van ideeën is dat ze spontaan in je opkomen. Vaak op de meest ongelegen ogenblikken, net als je bezig bent met een ander project bijvoorbeeld. In dat geval is het handig om wat notitieboekjes met logo achter de hand te hebben. Schrijf je idee direct op, want net zo snel als een idee opkomt, verdwijnt deze ook vaak weer. Als je je idee eenmaal op papier hebt gezet, dan kun je deze altijd teruglezen.

 

Tips om weer in een creatieve workflow te komen notitieboekjes

Zorg voor structuur

Creatieve mensen zijn vaak chaotisch als het op werken aankomt. Je wil immers meteen met een nieuw idee aan de slag, dat terwijl je nog een berg werkzaamheden te doen hebt. Alhoewel de meeste mensen denken dat creativiteit en structuur niet samengaan is het tegendeel waar. Door structuur aan te brengen in je werkdag krijg je veel meer werk gedaan. Komt er dan tussendoor spontaan een idee op? En heb je ruimte om daarmee aan de slag te gaan? Dan is dat alleen maar mooi meegenomen.

 

Werk goed voorbereiden

Niets zo storend als aan de slag willen gaan, maar erachter komen dat je nog een heleboel dingen voor moet bereiden. Dat kan dan weer voor een kink in de kabel zorgen, waardoor je uiteindelijk veel minder creatief bezig bent dan je had gehoopt. Leg dus alle materialen die je nodig hebt klaar (voor de volgende dag). Neem aan het begin van je werkdag ongeveer 15 minuten de tijd om je werk van de dag ervoor even door te nemen. Op die manier kom je ook weer sneller in de workflow.

 

Schakel terug na een dag hard werken

Als je altijd maar aanstaat kun je op een gegeven moment met jezelf in de clinch komen. Dan vliegt de creatieve workflow het raam uit en dan is het heel moeilijk om deze weer terug te vinden. Na een dag hard werken sluit je daarom het beste alles af. Ruim nog even op en houd je dan niet meer bezig met werk. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als je ZZP’er bent. Dan sluit je de deuren van kantoor niet of is het heel verleidelijk om zo nu en dan toch stiekem een kijkje te nemen op de website, een mailtje te beantwoorden en nog veel meer. Probeer dit echter te laten, want het kan je workflow beïnvloeden.

 

Wat doe jij om weer in een creatieve workflow te komen?

 

 

Dokteronline.com
Vorig artikel3 Tips om eenvoudig af te vallen
Volgend artikelMarkante figuren in de jaren ‘80
anja
Creatief, eigenwijs, nieuwsgierig, moeder en jonge oma. Duitse met Nederlands paspoort die ook jaren in Suriname heeft gewoond. Een paar steekwoorden die mij als redacteur van dit online magazine omschrijven: nieuwsgierig, probeert graag nieuwe dingen uit, gezondheid voorop (opgeleid als voedingscoach, basis medische vakken opleiding gevolg), geniet van het leven, dol op bloemen, planten, dieren, bakken, koken, reizen, zelf maken. Mijn nieuwsgierige aard heeft ertoe geleid dat ik mijn tips die ik overal en nergens tegenkom graag met anderen deel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in