Zo kleurrijk als de jaren ’80 waren, zo opvallend waren de persoonlijkheden. Een kleine greep uit de markant figuren in de jaren ’80: Pablo Escobar, Saddam Hussein en Gorbatsjov. Maar er waren nog veel meer mensen die om de één of andere reden furore maakten in de eighties.
Inhoud
De jaren ’80 waren een tijd waarin veel kon en mocht
Als je de eighties vergelijkt met de tijd waarin we nu leven dan zie je een wereld van verschil. Dingen die in de jaren ’80 konden zouden vandaag echt niet meer door de beugel kunnen. Denk aan dingen als overal roken, kinderen drank laten halen en zonder gordels in de auto zitten. Om nog maar niet te spreken over de voorwerpen die je in de jaren ’80 gebruikte en nu compleet onbekend zijn, zeker bij de jeugd. Want wie heeft nog een telefoon met een draaischijf of een walkman om naar cassettebandjes te luisteren?
Aan de andere kant was er ook muziek die in niets te vergelijken is met nu. Muziek die veel meer muziek was, ritme had en niet zo eentonig zoals dat tegenwoordig het geval is. De muziek en films uit de eighties waren heel anders. Films en series hadden natuurlijk bij lange na niet de effecten zoals we die nu zien. Alles was minder realistisch, maar daarom niet minder leuk om naar te kijken.
Om nog maar niet te spreken van de mode en de kapsels uit de jaren ’80. Wat dacht je van fluoriserende kleuren, leggings, wielrennersbroeken en ontplofte kapsel? Tel hierbij de trainingspakken, beenwarmers en matjes (nektapijt) en je snapt dat het een compleet andere wereld was.
En dan hebben we het nog geen eens over het eten, drinken en snoepen in de eighties. Vooral het snoep uit de jaren ‘80 was een wereld van verschil met nu. Kleurrijk, inventief en bovenal mierzoet. Om de tandarts maakte niemand zich zo druk, net als over het feit of zo veel snoepen nu eigenlijk wel goed was. Op dat gebied is er heel wat veranderd, ten goede, maar dat neemt niet weg dat sommige snoepjes toch echt ontzettend leuk waren.
Markante gebeurtenissen in de jaren ‘80
Er gebeurde heel veel in de eighties, zowel in ons kikkerlandje als wereldwijd. Gebeurtenissen die voor een deel de hele geschiedenis bepaald hebben. Gebeurtenissen die niet meer vergeten mogen worden. Maar ook gebeurtenissen waaruit lering getrokken is om deze in de toekomst te voorkomen. Geen idee waar ik het over heb? Ontdek hier de markante gebeurtenissen in de jaren ’80.
Markante figuren in de jaren ‘80
Heel veel gebeurtenissen waren anders gelopen als er geen sleutelfiguren waren geweest. Sleutelfiguren waren niet alleen op politiek gebied bepalend, maar ook bijvoorbeeld in de muziek. Denk maar aan Madonna en Michael Jackson die een grote stempel gedrukt hebben op de muziek. Dat geldt ook voor Nederlandse muziek die onder andere bepaald werd door Koos Alberts, Willeke Albert en natuurlijk niet te vergeten André Hazes met zijn levenslied.
Politieke figuren jaren ‘80
Nederlands bekendste politieke figuur in de jaren ’80 was Ruud Lubbers. Hij staat te boek als de langstzittende premier van Nederland. Een efficiënte politicus die vooral bekend stond om zijn economisch herstel in de jaren tachtig. Aan de andere kant waren er ook controversiële zaken vooral op het gebied van affaires en losse handjes hebben.
De politiek in de eighties was dynamisch met opvallende persoonlijkheden die iedereen zich wel zal herinneren. Denk bijvoorbeeld aan Margaret Thatcher, de vrouw die ook wel bekend stond als de Iron Lady. Ze was niet alleen de eerste vrouwelijke premier van de UK, maar ook de langstzittende. Ze hield het maar liefst 11 jaar, zes maanden en 26 dagen vol.
Een ander prominent figuur in die periode was Michail Gorbatsjov. Een hervormer van de voormalige Sovjet Unie. Dankzij hem werd de glasnost en perestrojka geïntroduceerd: openheid en hervormingen. Net als Gorbatsjov was ook de Duitse Helmut Kohl helemaal voor veranderingen en hervormingen. Niet voor niets was hij degene die het voortouw nam om Oost- en West Duitsland weer met elkaar te verenigen. Zijn liefde voor Europa in het algemeen zorgde ervoor dat hij zich vanaf de val van de Berlijnse muur inzette om een verenigd Europa met bijbehorende munt voor elkaar te krijgen.
In Frankrijk hadden ze François Mitterand. Hij werd de eerste linkse president van Frankrijk in 1981. Hij begon zijn loopbaan als president met een ‘socialistisch experiment’: actief ingrijpen van de staat in de economie, nationalisatie van bedrijven, financiering door devaluatie van de franc (bron: https://historiek.net/francois-mitterand-europese-unie/102645/). Dit hield hij echter niet lang vol, omdat het in heel West Europa slecht ging met de economie. Daarna stortte hij zich op zijn volgende doel: Europa. Uiteindelijk werd zijn mantra: ondernemen en rijk worden en dat was wat hij zijn landgenoten mee wilde geven vanaf 1988.
Aan de andere kant van de oceaan in het land of the free was het president Ronald Reagan die voor veranderingen zorgde. De game changing president zorgde in Amerika voor een heel nieuwe politieke agenda. Hij gaf de natie nieuw zelfvertrouwen en dwong de Sovjet Unie tot overgave door een zeer omvangrijk bewapeningsprogramma. Overigens was lang niet iedereen gecharmeerd van deze man. Dat kwam niet in de laatste plaats door het feit dat hij op tal van terreinen eigenlijk heel onkundig was en niet de juiste man op de juiste plek.
Op politiek vlak mag ook zeker Sadam Hussein niet vergeten worden, de president van Irak. Tussen 1980 – 1988 was Irak verwikkeld in een oorlog met Iran. Later, in het begin van de jaren ’90 zou dit uitlopen op de Golfoorlog. Uitindelijk zouden deze oorlogen heel wat levens kosten, zowel van Irakeese zijde als andere naties.
Misschien valt hij niet helemaal binnen het kader van politiek, maar hij bepaalde wel een deel van de geschiedenis. Pablo Escobar was in de late jaren ’70 en jaren ’80 de meest bekende drugsbaron. Hij wordt zelfs gezien als de grootste drugsbaas ooit! Meer over het bizarre leven van deze man die zich opwerkte van straatschoffie naar één van de rijkste mensen ter wereld lees je hier.
Muzikale talenten in de jaren ‘80
Muziek onderging een revolutie in de eighties en dat was aan alles te merken. Razend populair was vooral synthesizer muziek. Grote namen die hun bekendheid verwierven op het gebied van muziek waren onder andere Michael Jackson (Beat it, Thriller) en Madonna (Like a virgin). Maar ook andere mensen waren bijzonder geliefd. Denk maar aan George Michael, waarvan iedereen dacht dat hij op vrouwen viel, maar die later uit de kast kwam. En David Bowie, Diana Ross en Whitney Houston.
Overigens was niet alleen Amerikaanse muziek geliefd. De jaren ’80 hits werden misschien aangevoerd door Engelstalige liederen, maar ook de Nederlandse volksmuziek deed het goed in de eighties. Het was de tijd van Koos Alberts, Willeke Alberti en André Hazes. Voor de mensen die niet zo weg waren van de schlagers waren er bands zoals Doe Maar, Het Goede Doel en Kadanz.
Uitglichte afbeelding: wikipedia