boek je vakantie bij de ANWB

Niets zo leuk als een heldere vijver in de tuin. Een genot om naar te kijken en optimaal van te genieten. Maar hoe krijg je nu helder water in je vijver? Met deze 8 tips voor een heldere vijver behoort troebel en groen water definitief tot het verleden.

 

Inhoud

Nieuwe vijver opstarten

Een vijver is een mooie aanvulling voor elke tuin. Niet alleen omdat het een oase van rust is, maar vooral omdat het de biodiversiteit in de tuin verhoogd. Denk daarbij aan libelles, bijen, vogels (die uit de vijver drinken), vlinders en nog veel meer. Met een beetje geluk krijg je ook andere vijverbewoners erbij, zoals kikkers, salamanders en padden. Al met al een win win situatie: jouw tuin krijgt meerwaarde en ondertussen geef je de natuur de mogelijkheid om in je tuin optimaal te floreren.

Als je net begint met een vijver moet je met een aantal zaken rekening houden om te voorkomen dat je water uiteindelijk troebel en groen wordt. Denk daarbij aan:

  • Standplaats van de vijver
  • Grootte en vorm van de vijver
  • Voedingsstoffen en bacteriën in de vijver
  • Mogelijkheid om water constant in beweging te houden d.m.v. vijverpomp
  • Waterkwaliteit/waterhardheid

 

8 Tips voor een heldere vijver

Natuurlijk ben je er nog niet als je bovenstaande punten aanhoudt. Je moet namelijk na het plaatsen van de vijver ook de volgende zaken in je achterhoofd houden om het vijverwater helder te houden:

  • Vijver 1x per jaar schoonmaken
  • Vijver beschermen tegen invloeden van buitenaf
  • Algen regelmatig verwijderen

Hieronder vind je nogmaals alle 8 tips voor een heldere vijver overzichtelijk uitgewerkt.

 

1. Standplaats van de vijver

Wist je dat de juiste standplaats van grote invloed is op de kwaliteit van je water? Of er namelijk wel of geen algen gevormd worden hangt in eerste instantie af van de juiste plek waar de vijver komt. Om te beginnen kies je voor een plek die niet de hele dag in de zon ligt. Dat is natuurlijk lastig, want een vijver onder een boom geplaatst geeft weer andere problemen.

Bij voorkeur plaats je de vijver tegen een muur aan. Als alternatief kun je ook voor een boom kiezen die wat verder weg staat, zodat het loof niet in de vijver valt (dit zorgt namelijk voor meer werk). Zorg er ook voor dat andere planten op een bepaalde afstand staan, zodat je geen last hebt van vallende bloemen of bladeren.

 

2. Grootte en vorm van de vijver

Heb je eenmaal de juiste plek gevonden voor je (toekomstige) vijver, dan is het zaak om te kijken naar de grootte en de vorm van de vijver. Om algenvorming te voorkomen moet de temperatuur zo laag mogelijk blijven. Hoe groter de vijver, hoe minder snel het water opwarmt. Hierdoor voorkom je sowieso al de groei van algen. En algen zijn een grote boosdoener als het gaat om troebel en groen vijverwater.

Overigens heeft niet alleen de grootte, maar ook de diepte invloed op de vijver. Een grote ondiepe vijver warmt sneller op dan een kleine, maar diepe vijver. De ideale diepte voor een vijver is 1,20 meter. Hoe groter de vijver hoe meer mogelijkheden je hebt wat beplanting en vissen betreft. Maar ook een kleine vijver kan een mooie toevoeging zijn in de tuin.

 

3. Voedingsstoffen en bacteriën in de vijver

Algen, zowel draadalgen als zweefalgen groeien in water met veel voedingsstoffen en bacteriën. Warmte, stikstof en verschillende bacteriën en voedingsstoffen in het water zorgen dat algen hard groeien. Tel hierbij het feit dat bij hitte weliswaar het water verdampt, maar (het teveel aan) voedingsstoffen niet verdwijnen en je snapt dat algen welig kunnen groeien. Daarom is het van groot belang om regelmatig water bij te vullen om de concentratie voedingsstoffen en bacteriën zo laag als mogelijk te houden.

Daarnaast moet je ervoor zorgen dat je vijver de juiste beplanting heeft. Belangrijk is dat je kiest voor de juiste planten. Waterlelies zijn ontzettend goed voor het in balans brengen van de vijver, maar deze doen het vooral in dieper water heel goed. Bij te weinig water zullen de planten extreem veel bladeren krijgen, maar niet gaan bloeien. Dat zorgt voor een overvloed aan voedingsstoffen, die de waterkwaliteit nadelig beïnvloeden.

Laat je daarom vooraf goed informeren welke planten wel of niet geschikt zijn voor jouw (toekomstige) vijver.

 

4. Water constant in beweging te houden

Voor helder vijverwater is het noodzakelijk om het water in beweging te houden. Stilstaand water wordt niet alleen snel troebel, het zorgt ook voor grote disbalans. Afhankelijk van de grootte van je vijver moet je met minimaal 1 vijverpomp werken. Bij Ubbinkgarden vind je alles voor je tuin, waaronder alles voor de vijver. Speciaal voor de vijver heeft het bedrijf alles op het gebied van aanleg, onderhoud tot vijverdecoratie, zoals bijvoorbeeld een reiger (die houdt andere echte reigers op afstand; een must als je vissen hebt!).  Al deze producten kun je in de verschillende tuincentra vinden, vaak onder de noemer Outside Living, Nature of gewoon Ubbink.

Voor welke vijverpomp je kiest is wederom afhankelijk van een aantal factoren, waaronder grootte en diepte van de vijver. Veel mensen gaan ervanuit dat je voor de aanleg en het gebruik van de vijverpomp stroom nodig hebt. Alhoewel er genoeg vijverpompen zijn die daadwerkelijk stroom nodig hebben, heb je bij Outside Living, onderdeel van Ubbink, ook voldoende keuze uit pompen die op zonne-energie werken. De Solar Max fonteinpompen zijn verkrijgbaar in verschillende formaten, zodat je voor elke vijver de meest geschikte pomp kunt vinden.

 

5. Waterkwaliteit/waterhardheid

Voor helder vijverwater moet eigenlijk alles kloppen en dat geldt ook voor de waterhardheid en de kwaliteit van het water. Daarom is het noodzakelijk dat je zo nu en dan de waterkwaliteit test. Op die manier ben je de vorming van algen of het sterven van vissen voor. Om de kwaliteit van het water te testen kun je speciale kits kopen. Hiermee kun je eenvoudig en snel zien of het water nog voldoet. Zo niet, dan kun je maatregelen treffen.

Heb je geen vissen? Dan is het voldoende om de pH waarde van het water te testen. Als er wel vissen in je vijver zwemmen dan is het handig om zo nu en dan te kijken naar de nitraat, nitriet en ammonium waarden in het water te kijken. Afwijkende waardes zijn giftig voor je vissen en kunnen ervoor zorgen dat je vissen sterven.

 

6. Vijver 1x per jaar schoonmaken

Om altijd van helder vijverwater te genieten is het belangrijk dat je minimaal 1x per jaar de vijver schoonmaakt. Ook al volg je alle bovenstaande tips, toch kunnen er algen in de vijver groeien. Ook slib en ander bezinksel kunnen zich opstapelen op de bodem en de zijkanten van de vijver. Daarom is het belangrijk om de vijver zeker 1x per jaar schoon te maken. Vergeet niet de vijverpomp grondig te reinigen en voorzie de vijver (voor een deel) van nieuw water.

 

7. Vijver beschermen tegen invloeden van buitenaf

Zoals in het begin al gezegd is het belangrijk dat je je vijver beschermd tegen onder andere vallende bladeren. Als deze bladeren in je vijver terechtkomen kunnen zij het evenwicht verstoren en hierdoor troebel vijverwater veroorzaken. En dat niet alleen: in het ergste geval zorgt deze verstoring ook voor vissterfte. Zorg dus dat je de vijver in de herfst beschermd tegen vallende bladeren door er een net over te spannen.

 

8. Algen regelmatig verwijderen

Naast het jaarlijkse onderhoud moet je de vijver regelmatig controleren op algen. Dat is een bezigheid die helaas vaak genoeg over het hoofd gezien wordt. Toch is dit voor de algemene gezondheid van je vijver van levensbelang. Zodra je water groen begint te worden moet je de (zweef) algen handmatig verwijderen uit je vijver.

 

 

Als je bovenstaande tips allemaal in je achterhoofd houdt staat niets in je weg om het hele jaar door te genieten van een mooie vijver met kristalhelder water.

 

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in