boek je vakantie bij de ANWB

We zijn het nieuwe jaar ingedoken en dat betekent dat het ook in de maanden januari en februari nog erg koud kan worden. Zelfs als de lente al in het land is, durft het nog te vriezen. Binnen heb je daar geen last van, want daar is het lekker warm. Hoewel, een huis verwarmen kost veel geld… Met behulp van onderstaande tips slaag jij erin je huis lekker warm te houden zonder je blauw te betalen.

Inhoud

Isoleren

Je mag nog zoveel verwarmen als je wil, als je huis onvoldoende geïsoleerd is, gaat de warmte vanzelf verloren. Een goede dakisolatie is cruciaal en ook je ramen moeten minstens dubbel glas hebben. Meteen je dak laten isoleren is een grote kost waar niet altijd meteen budget voor is. Kleine ingrepen doen echter ook al heel wat.

Heb je nog geen gordijnen, dan hang je dit best op aan de ramen. Kies voor stoffen gordijnen die goed gevoerd zijn. Door dat extra laagje voor het raam blijft de warmte binnen. Nog een tip: breng isolatiefolie aan achter de radiator. Zo’n radiator geef langs achter veel warmte af en als de muur onvoldoende geïsoleerd is, gaat er ook langs daar veel warmte verloren. Check meteen ook even of alle kieren en spleten aan deuren en ramen goed dicht zijn zodat de warmte ook langs daar niet kan ontsnappen.

Bijverwarming

Een houtkachel is ideaal als bijverwarming. Gooi wat brandhout in de kachel of open haard en in een mum van tijd wordt het heel wat warmer in de ruimte. Zo’n kachel kan je de hele dag door laten branden om het lekker warm te houden, maar dan moet er wel altijd iemand in de buurt zijn. Kies bij voorkeur voor brandhout in elzenhout. Dit een zachte houtsoort waardoor de houtblokken snel gaan branden en de warmte meteen voelbaar is. 

Maak het gezellig

Heb je het koud en wil de verwarming niet meteen een graadje hoger zetten? Dan kan je het extra gezellig maken en je op de bank installeren met een dik fleece deken. Ook een warmwaterkruik of kersenpitkussen kan je opwarmen. Daarnaast is het gezellig om wat kaarsjes in huis te plaatsen. Die zorgen niet alleen voor een leuke sfeer, maar ze geven ook warmte af. Zeker in een kleine ruimte voel je dat een kaars wel wat warmte geeft. Op de bank met een warm deken, een kersenpitkussen en wat kaarsen… Heerlijk, maar het plaatje is pas helemaal compleet met een warm kopje koffie, thee of chocolademelk bij de hand!

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in