boek je vakantie bij de ANWB

Hoe graag  je het ook anders zou willen: feit is dat de meeste woningen alleen over een kleine keuken beschikken. Om toch optimaal gebruik te maken van de ruimte kun je deze tips voor het inrichten van een kleine keuken gebruiken.

 

Inhoud

Hoe kun je een kleine keuken groter laten lijken?

Vaak zijn keukens niet alleen klein, maar ook nog eens heel smal. Dat is niet alleen vervelend in gebruik, maar kan ook nog eens heel benauwend overkomen. Gelukkig kun je met wat simpele trucs de keuken veel groter laten lijken.

Een kleine keuken groot laten lijken doe je door het gebruik van lichte kleuren. Kies voor licht hout of een witte keuken. Keukenkastjes met glazen fronten kunnen de keuken net iets groter en dieper laten lijken, zeker als er sfeervol licht is in de keukenkastjes.

Ook kan het helpen als je kiest voor lijnen op de keukenkastjes. Horizontale lijnen laten de keuken breder lijken, verticale lijnen laten de keuken hoger lijken. Op die manier kun je de keuken in elk geval optisch groter laten lijken. Houd hiermee rekening als je bijvoorbeeld een compleet nieuwe keuken of nieuwe keukenmeubels aanschaft bij Emob.

Houd de keuken zo schoon en rommelvrij als mogelijk. Let er ook op dat er zo min als mogelijk accessoires op het aanrecht staan. Dat staat niet alleen rommelig, maar zorgt er ook voor dat de keuken snel te vol oogt en daardoor juist weer kleiner lijkt.

 

Tips voor het inrichten van een kleine keuken

Ook in een kleine keuken wil je al je keukengerei op een handige manier op kunnen bergen. Misschien heb je soms ook de behoefte aan net wat meer werkruimte dan eigenlijk beschikbaar is. Met onderstaande tips voor het inrichten van een kleine keuken creëer je de perfecte werkruimte, voldoende opbergruimte en kun je de keuken optimaal gebruiken.

 

Mobiele keukenkastjes

Heb je soms wat meer werkruimte nodig in de keuken? Dan kun je een mobiele keukenkast plaatsen. Deze rol je onder het aanrechtblad vandaan, waardoor je meer werkruimte krijgt. Ideaal als je bijvoorbeeld uitgebreid wil koken of bakken en je aanrecht eigenlijk net te klein is.

 

Uittrekbaar werkblad

Ook een idee om meer werkruimte te creëren: een uittrekbaar werkblad. Met een uittrekbaar werkblad kun je het aanrecht binnen no time groter maken. Ideaal voor hele kleine keukens, die vaak alleen een heel beetje aanrecht over hebben aangezien het grootste deel ervan ingenomen wordt door de kookplaat en spoelbak.

 

Muren optimaal gebruiken

Waarom zou je je voor het opbergen van keukenspullen alleen beperken tot kastjes? Je kunt namelijk ook keukenmuren gebruiken om spullen op te bergen. Dat kan bijvoorbeeld met een simpel peg bord of gewoon een stukje kale muur (al dan niet geverfd in een mooi contrasterende kleur). Bevestig handdoekrekjes aan de muur en hang hier keukenaccessoires aan op. Werk met een magneetstrip voor je keukenmessen. Er zijn zelfs speciale glazenhouders, zodat je je glazen aan de muur kunt hangen. Op die manier kun je heel wat ruimte sparen.

tips inrichten kleine keuken hangende accessoires

 

Plafond gebruiken als opbergruimte

Een beetje een out of the box idee, maar als het kan: gebruik het plafond als extra opbergruimte. Dat kan door middel van een paar balken en planken. Je kunt ook pannen en groter keukengerei onder het plafond hangen. Zorg er dan wel voor dat je er makkelijk bij kunt. Houd bijvoorbeeld een kleine huishoudtrap of een opklapbaar krukje bij de hand.

 

Planken of bovenkastjes

Moderne keuken bestaan vaak alleen uit onderkasten. In een kleine keuken is het echter raadzaam om ook bovenkastjes te plaatsen voor meer opbergruimte. Wil je geen bovenkastjes plaatsen, omdat dit misschien te duur is? Dan kun je als alternatief ook planken gebruiken. Op de planken is vooral ruimte voor glazen, kopjes en ander klein keukengerei.

 

Ruimte achter keukenplinten gebruiken

Veel keukenkastjes staan eigenlijk op poten, waardoor er onderaan nog 10 – 15 centimeter ruimte is. Deze verloren ruimte wordt vaak verdoezeld door plinten. Je kunt deze ruimte echter perfect gebruiken voor lage lades waarin je bijvoorbeeld kruiden opbergt.

 

Hoekkastjes optimaal gebruiken

Voor veel mensen is een hoekkast een doorn in het oog. Niet zo gek, want op het eerste gezicht gaat er heel veel ruimte verloren in een hoekkast. Gelukkig zijn er talloze inventieve oplossingen bedacht om ook hoekkasten optimaal te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld met een draaiend plateau voor kruiden, pannen enz., maar ook met speciale lades die ontworpen zijn voor gebruik in een hoekkast.

 

Eettafel

In veel gevallen heb je in een kleine keuken geen ruimte voor het plaatsen van een gewone keukentafel. Gelukkig zijn ook hier oplossingen voor. Wat dacht je van inklapbare keukentafels? Deze nemen alleen tijdens het eten iets meer ruimte in. Een andere mogelijkheid is om een leuke keukentafel te bestellen voor de woonkamer. Juist vanwege de beperkte ruimte in keukens kiezen veel mensen ervoor om van de woonkamer een woon- en eetkamer te maken.

 

 

Inrichten van een kleine keuken

Zoals je ziet zijn er best wat mogelijkheden om een kleine keuken optimaal te gebruiken. Dat begint al met de optische illusie om de keuken groter te laten lijken. Met handige tips zoals een uittrekbaar werkblad, het plafond gebruiken als extra opbergruimte en een opklapbare keukentafel kom je al een heel eind.

 

Heb jij nog leuke tips voor het inrichten van een kleine keuken? Zet je tip dan hieronder in de comments.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in