boek je vakantie bij de ANWB

Spannend! Je gaat voor de eerste keer kamperen met een camper, tent of caravan. Er zijn tal van dingen waar je op moet letten als je voor het eerst op kampeervakantie gaat. Met deze tips wordt de eerste keer kamperen een succes.

 

Inhoud

Kamperen: populairder dan ooit

De cijfers van 2020 liegen er niet om: maar liefst 5,9 miljoen Nederlanders gingen op vakantie in eigen land. Een toename van maar liefst 24% ten opzichte van het jaar ervoor (cijfers van CBS). De verwachting is dat ook dit jaar veel mensen zullen kiezen voor een kampeervakantie. Niet zo gek, want door alle maatregelen kiezen mensen liever voor zekerheid. Kamperen is redelijk zeker, omdat het in eigen land kan en de geldende maatregelen probleemloos opgevolgd kunnen worden.

Kamperen cijfers en data ANWB
Cijfers uit het trendrapport van de ANWB

 

Met deze tips wordt de eerste keer kamperen een succes

Heb je nog nooit gekampeerd? Lees dan eerst onderstaande ‘cursus kamperen voor beginners’ door om te voorkomen dat je eerste kampeervakantie een ramp wordt.

Nieuwe campinguitzet kopen

Als je voor de eerste keer gaat kamperen komt er heel wat op je af. Kamperen heb je in verschillende soorten en maten: van basic tot heel luxe. Denk daarbij aan een tentje met eenvoudig camping gasstel tot een luxe ingerichte camper voorzien van alle gemakken. Als je nog nooit gekampeerd hebt weet je meestal niet wat bij jou past. Daarom is het af te raden om direct een complete campinguitzet te kopen.

In plaats van te kopen kun je een caravan, camper of een tent lenen of huren. Belangrijk als je een caravan huurt is natuurlijk wel dat je auto beschikt over een trekhaak. Deze zijn niet zo duur in aanschaf en vind je bijvoorbeeld hier. Mocht je toch het één en ander voor jezelf aan willen schaffen? Probeer het dan eerst eens met tweedehands spullen. Is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook nog eens duurzaam.

 

Verdiep je in de camping

Een veelgemaakte beginnersfout is het niet verdiepen in de camping. De keuze in campings is zeer groot en divers. Welke camping je kiest is van veel factoren afhankelijk. Ga je alleen, met je partner of je hele gezin kamperen? Welke faciliteiten zijn er op de camping? Gaat het om basic faciliteiten als douches, toiletten en wasbakken of is er ook entertainment en animatie voor kinderen?

Als je nog nooit gekampeerd hebt kun je beter kiezen voor een camping met wat meer comfort. Er komt al zo veel op je af waar je rekening mee moet houden, dat het fijn is dat je niet overal over na moet denken.

Met deze tips wordt de eerste keer kamperen een succes tent

Kampeerspullen op verkeerde moment kopen

Mocht je toch nieuwe kampeerspullen aan willen schaffen? Doe dat dan in de herfst en in de winter. In de lente en zomer komen veel mensen op het idee om te gaan kamperen, waardoor de prijzen de lucht in gaan. Wil je voordelig kamperen? Vaak is er aan het einde van het kampeerseizoen in september/oktober sale, waardoor je goedkope kampeerbenodigdheden op de kop kunt tikken.

Leestip: Koopjeskalender, een must als je van besparen houdt

 

Verkeerde kleding meenemen

Het is natuurlijk verleidelijk om alleen korte broeken, rokjes en zomerkleding mee te nemen als je gaat kamperen. Zeker als je in de zomer gaat kamperen ga je er niet vanuit dat je andere kleding nodig hebt, vooral als je een vakantie gepland hebt naar het zuiden van Europa. Toch is het verstandig om 1 – 2 setjes mee te nemen met lange mouwen en een lange broek. Ook in de zuidelijke landen kan het weer soms tegenvallen.

Je leeft tijdens het kamperen immers meer buiten dan binnen. Bovendien is het in een tent over het algemeen een stuk kouder, zeker in de nacht. Dan is niets zo fijn als het hebben van warme kleding die je direct aan kunt doen.

 

Voorbereid zijn op warmte of kou

Zoals hierboven al vermeld: het kan meezitten of tegenvallen met het weer. Daarom is het goed om altijd een extra deken of slaapzak bij je te hebben, voor het geval je het koud krijgt in de nacht. Ook goed als je midden in de nacht naar het toilet moet en je daarvoor de halve camping over moet.

Aan de andere kant moet je ook iets bij je hebben mocht het té warm worden. Als je in een tent slaapt kun je bijvoorbeeld gebruik maken van reflecterende folie die de warmte tegenhoudt. Andere mogelijkheden zijn: gebruik maken van mobiele airco, katoenen dekens gebruiken of een plekje in de schaduw/wind zoeken.

 

Kom op tijd aan op de camping

De eerste keer kamperen is ontzettend spannend. Je moet je weg nog vinden op de camping zelf, zodat je weet waar de toiletten en doucheruimtes zijn. Daarnaast moet je de caravan op de juiste plek manoeuvreren of de tent opzetten. Hiervoor wil je ruim de tijd nemen. Zorg dus dat je in de late ochtend of vroege middag op de camping aankomt, zodat je hiervoor alle tijd hebt.

 

Tent en kampeerspullen vooraf testen

Het kan best lastig zijn om kampeerspullen voor het eerst te gebruiken. Of het nu om de tent gaat of het gebruik van de caravan of je camping gasstelletje, zorg dat je weet hoe alles werkt. Ga je met je gezin op kampeervakantie? Zet de tent dan een keer in de tuin op en slaap met het gezin in de tent. Weet je ook direct of de tent wel groot genoeg is. Of gebruik het gasstelletje om te koken om te kijken of je ergens tegenaan loopt, wat je nu nog makkelijk op kunt lossen.

 

Met deze tips wordt de eerste keer kamperen een succes tent opzetten

Laat jezelf niet weerhouden door regen

Veel mensen die voor het eerst gaan kamperen schrikken als het weerbericht voor de gewenste kampeervakantie regen voorspelt. Toch moet je je niet tegen laten houden door de weersvoorspellingen. Vooral in Nederland is niets zo wispelturig en veranderlijk als het weer. Zet je erover heen en ga ervoor. Je kunt genoeg doen in je tent, camper of caravan. Bovendien is alles beter dan thuis zitten tijdens de vakantie.

 

Vooraf planning maken

Dit is een tip die vooral voor gezinnen geldt: kamperen zonder verdere plannen werkt vaak niet. Verdiep je in de omgeving en de activiteiten die op en rondom de camping georganiseerd worden. Vergeet daarbij niet om ook te kijken naar mogelijkheden om te eten. Zijn er misschien speciale restaurants in de buurt? Kindvriendelijke restaurants? Of een supermarkt om makkelijk en snel boodschappen te halen.

 

Eten plannen

Afhankelijk van je eigen wensen en budget zijn er verschillende mogelijkheden wat het eten betreft als je gaat kamperen. Je kunt zelf koken, uit eten of een combinatie van beide. Wil je zelf koken? Neem dan vooral niet te veel eten mee. Veel campings hebben een kleine winkel waar je dingen als brood en melk kunt kopen. Daarnaast is er vaak op korte afstand een grotere supermarkt te vinden. Alles wat je ter plekke kunt kopen hoef je niet mee te sjouwen. Dat scheelt weer in stress en ruimte in de auto.

 

Bescherming tegen muggen

Zeker in een warme zomer is bescherming tegen muggen geen overbodige luxe. De meeste tenten en caravans beschikken over horren die je makkelijk met een ritssluiting kunt openen en dichtmaken. Maak hier gebruik van! Een muggenplaag midden in de nacht komt je nachtrust niet ten goede.

 

Genieten

De grootste tip is echter: wat je ook doet, geniet ervan! En dat genieten begint niet pas op het moment dat je op de camping en helemaal gesetteld bent, maar dat begint vanaf het plannen van de vakantie. Ook al weet je nog niet goed wat er op je afkomt, je kunt alvast genieten van alle plannen en de spanning die komt kijken als je iets voor het eerst doet.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in