boek je vakantie bij de ANWB

Niets is zo belangrijk voor ons lichaam als een goede nachtrust. Een goede nachtrust begint in de slaapkamer. Met deze tips voor het inrichten van een gezonde slaapkamer komt je lichaam optimaal tot rust.

 

Inhoud

Waarom is een goede nachtrust van groot belang?

Veel mensen staan er niet bij stil, maar 1/3 van je dagelijkse energiebehoefte heb je in de nacht nodig. Je lichaam heeft voldoende slaap nodig om optimaal te kunnen functioneren. Daarbij wordt gewerkt aan herstel, verwerken van indrukken en nog veel meer. Een slechte nachtrust is daarom funest en heeft grote impact op de kwaliteit van leven.

 

Tips voor het inrichten van een gezonde slaapkamer

Voor een goede nachtrust is een rustgevende en gezonde slaapkamer belangrijk. Een gezonde slaapkamer heeft vooral te maken met het gebruik van de juiste kleuren, de inrichting, aankleding en de aanschaf van een geschikt matras. Soms kan het al veel verschil maken als je in plaats van een standaard afmeting een matras 160×210 kiest. Net iets langer, waardoor je meer slaapcomfort hebt.

 

Wat is de beste kleur voor een slaapkamer?

Eigenlijk begint alles met het kiezen van de juiste kleur. Alhoewel de slaapkamer een ondergewaardeerde kamer is, is het wel de plek waar je ongeveer 1/3 van je leven doorbrengt. Het is dus van groot belang om hier tijd en aandacht aan te besteden.

Kleuren hebben grote invloed op hoe je dingen ervaart. Wil je dus echt goed tot rust komen in de slaapkamer? Kies dan voor zachte of neutrale tinten. Lichte kleuren hebben als voordeel dat ze ervoor zorgen dat een kleine slaapkamer optisch groter lijkt.

 

Wat is de beste plek voor je bed?

Een slaapkamer is de plek waar het bed staat. Niets meer of minder. Of toch wel? De meeste mensen plaatsen bij voorkeur het hoofdbord tegen de muur met uitzicht op de deur. Tussen twee muren geklemd of met de lange kant langs de muur zetten kan natuurlijk ook. Vooral als het om een kleine slaapkamer gaat kan het noodzakelijk zijn om het bed anders neer te zetten dan standaard.

Voordat je het bed daadwerkelijk in de slaapkamer zet is het handig om naar de gewenste positie te kijken zonder bed en matras. Ga gewoon op de grond liggen en kijk op welke manier je het meest comfortabel ligt.

Houd hierbij ook rekening met tocht. Veel mensen verkijken zich hierop, vooral als het bed voor een raam geplaatst wordt. Tocht kan namelijk de kwaliteit van je nachtrust negatief beïnvloeden. Staat je bed namelijk precies tussen raam en deur dan zou het zomaar kunnen dat je last krijgt van tocht. Dat merk je misschien niet direct, maar als je bij het opstaan last hebt van een stijve nek, dan zou dit wel eens te maken kunnen hebben met een tocht. Heb je enkel glas? Zet je bed dan in elk geval niet voor het raam of zorg dat alle gaten en kieren goed gedicht zijn, vooral in de winter.

De ideale temperatuur in de slaapkamer ligt tussen 16 en 18 graden bij een luchtvochtigheid van 60%.

Tips voor het inrichten van een gezonde slaapkamer planten bed

Slaapkamer gezond inrichten met natuurlijke materialen

Niet alleen de positie van je bed bepaalt of je kunt genieten van een welverdiende nachtrust. Dat geldt ook voor de keuze van materialen. Of het nu om meubels of beddengoed gaat, kies bij voorkeur voor natuurlijke materialen. Je kunt daarbij denken aan echt hout zonder verdere bewerking of bijvoorbeeld het gebruik van (bio) katoen en zijde.

Het juiste matras kiezen

Wil je genieten van een goede nachtrust? Dan is de aanschaf van een goed matras een must. Een goed matras voorkomt rug- en nekklachten. Welk matras bij jou past is eigenlijk heel persoonlijk. Hieronder vind je een paar tips waarop je moet letten als je een matras aanschaft:

  • Stem de keuze voor je matras af op je lattenbodem
  • Bij een tweepersoonsbed kun je elk afzonderlijk een matras kiezen
  • Kies voor de juiste afmeting
  • Proefslapen verhoogt de kans op slagen bij het vinden van een geschikt matras
  • Matrassen variëren in hardheid, dit is ook heel persoonlijk
  • Laat je niet overhalen tot aankoop door mooie praatjes, maar probeer het zelf uit

Nog een kleine tip: mensen worden steeds langer en dat betekent dat ook bedden en matrassen groter moeten worden. Als je 1,90 of langer bent is het raadzaam om bijvoorbeeld eens te kijken naar een matras 160×220. 160 cm is de meest gebruikte afmeting voor een tweepersoonsbed, terwijl 220 cm extra lang is.

 

 

Kiezen van geschikt beddengoed

Niet alleen het bed en bijbehorend matras zorgen voor voldoende slaap. De keuze voor het juiste beddengoed is minstens zo belangrijk. Heb je het voortdurend koud? Of zweet je juist heel veel? Ook dit heeft impact op je slaap. Wat beddengoed betreft is de keuze reuze. Zo kun je kiezen voor een wollen dekbed of een synthetisch dekbed. Stem de keuze vooral ook af op de afmeting van je matras. Dus heb je een extra lang matras? Kies dan voor extra lang beddengoed.

Heb je eenmaal een keuze gemaakt voor een bepaald dekbed? Dan is het tijd om te kijken naar een matrashoes en dekbedovertrek. Er is ontzettend veel keuze in zowel materialen als designs en kleuren. Wil je een goede nachtrust? Slaap dan bij voorkeur op een katoenen hoeslaken in combinatie met een katoenen dekbedovertrek. In plaats van katoen kun je kiezen voor andere natuurlijke materialen zoals satijn of bamboe.

Natuurlijke materialen passen zich aan je lichaamstemperatuur aan, waardoor deze zowel in de zomer als in de winter aangenaam zijn.

 

Een goed kussen voor een welverdiende nachtrust

Net als een matras is het kiezen van een kussen heel persoonlijk. Waar de één zweert bij een traagschuim kussen moet een ander hier niets van hebben. Het belangrijkste bij de keuze van een kussen is dat je hoofd en nek optimale ondersteuning krijgen. Je wilt immers niet de volgende dag wakker worden met hoofdpijn die voortkomt uit pijn in je nek en schouders door het gebruik van een verkeerd kussen.

Ben je op zoek naar een nieuw kussen? Ga dan eerst op onderzoek uit. Helemaal mooi is het als je net als met een matras kunt proefslapen op een kussen. Pas na een nachtje slapen weet je of het kussen voldoet aan je wensen en eisen.

 

Verlichting van de slaapkamer

Licht speelt een grote rol als het aankomt op ons algehele welzijn. In de slaapkamer is het gebruik van felle verlichting of koude TL-lampen eigenlijk uit den boze. Het is beter om dimlicht te gebruiken, zoals spots of dimbare wandverlichting.

 

Tips voor het inrichten van een gezonde slaapkamer planten

 

Decoratie van een gezonde slaapkamer

Natuurlijk mag decoratie niet ontbreken in de slaapkamer. Dit zorgt voor meer sfeer en intimiteit. Voordat je je helemaal overgeeft aan decoreren begin je met de keuze voor raambekleding. Gordijnen in neutrale en zachte tinten geven de slaapkamer een romantische en warme uitstraling. Houten jaloezieën onderstrepen het gebruik van natuurlijke materialen in de slaapkamer.

Wil je de slaapkamer stylen? Vergeet dan niet om een paar luchtzuiverende planten in de kamer te zetten. Een paar kussens op het bed, een losse woondeken en twee leuke lampjes aan weerszijden van je bed zorgen voor de finishing touch.

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in