boek je vakantie bij de ANWB

Vaak ziet het er aantrekkelijk uit om een tweedehands auto te kopen. De prijs is een stuk lager, en op de foto’s ziet de auto er hartstikke goed uit. En vaak is het ook een prima keuze om, bijvoorbeeld, een Nissan Qashqai op gaspedaal.nl te kopen. Alleen zijn er wel wat zaken waar je op moet letten. In dit artikel staat de checklist voor het kopen van een occasion.

Inhoud

Altijd een proefrit

Een absolute must bij het kopen van een occasion is het maken van een proefrit. Let er tijdens de rit op dat je geen vreemde geluiden hoort tijdens het rijden. Test de rem even goed (het liefst als er niemand achter je rijdt) en controleer of alle technische snufjes nog werken.

Kies ook verschillende soorten wegdek uit. Je hoeft de kasseien uit Parijs-Roubaix niet over, maar een klinkerweg is wel handig om te weten of de auto een beetje tegen schokken kan. Als de auto goed rijdt en het schakelen verloopt soepel, dan kan dit zomaar jouw nieuwe auto worden.

Vraag de dealer de hemd van het lijf

Het is geen tweedehands paar schoenen dat je voor €7,50 koopt. Daardoor is het slim om zoveel mogelijk te vragen aan de dealer. De verkoper is trouwens verplicht om mankementen en gebreken aan de auto te melden. Het kan zeker geen kwaad om daar nog eens expliciet naar te vragen.

Zelf heb je ook een onderzoeksplicht. Daar vallen de proefrit en een aankoopkeuring onder. Die keuring kun je het beste door een onafhankelijke partij laten uitvoeren. Dit is overigens niet verplicht om te doen, net zomin als de proefrit. Het is je eigen verantwoordelijkheid in hoeverre je de auto onderzoekt.

Hoe is de onderhoudshistorie?

Ook een belangrijke vraag om te stellen: is het onderhoudsboekje aanwezig? En ook de kilometerstand is van belang. Dit laatste kun je via de RDW controleren. En een kilometerstand zegt niet alles. Misschien is de auto weinig gebruikt. Of zijn er voornamelijk korte afstanden gereden. En die korte afstanden zijn weer niet zo goed voor de staat van de auto. Uit de onderhoudshistorie kun je veel meer nuttige informatie halen.

Garantie?

Op nieuwe auto’s zit garantie. Maar garantie als je een occasion koopt is verre van vanzelfsprekend. Kijk daarom goed naar de garantievoorwaarden en laat deze ook goed vastleggen. Zo voorkom je vervelende verrassingen als de auto er na anderhalve week mee ophoudt. Als je een tweedehands auto via een dealer koopt, is de kans op garantie wat groter. Een auto van een particulier kopen levert je nooit garantie op.

De prijs

Misschien wel de lastigste factor is de prijs. Moet je onderhandelen? Of is de prijs al goed? Het is slim om iemand mee te nemen die verstand heeft van auto’s. Bereid je daarnaast goed voor door uit te zoeken wat de auto waard is. En het type occasion is natuurlijk ook een factor bij de hoogte van de prijs.

Ben je er nog niet helemaal uit? Er zijn nog meer aandachtspunten waarop je kunt letten als je kiest voor een occasion. Met deze tips voor het kopen van een tweedehands auto weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in