boek je vakantie bij de ANWB

Ben je van plan om een tweedehands auto, ook wel occasion genoemd, aan te schaffen? Voorkom dat je duizenden euro’s kwijt raakt aan een miskoop met deze tips om een tweedehands auto te kopen.

 

Inhoud

De eerste stappen naar een tweedehands wagen

Heb je net je rijbewijs bij rijschool individu gehaald? Ben je eindelijk klaar voor je eerste auto? Voordat je überhaupt kunt kijken naar een auto moet je een aantal dingen op een rijtje zetten. Je kunt dit het beste op papier zetten en de antwoorden erachter, dat is namelijk je stok achter de deur.

  • Hoeveel budget heb je voor een tweedehands auto?
  • Hoeveel km ben je van plan om te rijden met de auto?
  • Welk budget heb je over voor bijkomende zaken als verzekering, onderhoud, benzine?
  • Voor wie is de auto? Gebruik je deze voornamelijk alleen of voor je gezin?
  • Hoe groot moet de auto en achterbak minimaal zijn?
  • Welke extraatjes moet een auto voor jou hebben?
  • Heb je een voorkeur voor een bepaald merk en/of model, doe dan eerst een occasiontest om te zien of er mogelijke veelvoorkomende gebreken zijn.

 

Als je al deze antwoorden hebt verzameld kun je beginnen met de zoektocht naar de perfecte tweedehandse auto die past bij jou, je situatie en je budget.

 

 

Occasion van een particulier of de garage

De keuze is aan jou of je jouw auto bij een garage of een particulier wilt kopen. Voor beide zijn zowel voor- als nadelen te noemen.

 

Tweedehands auto kopen particulier tips

Een particulier vraagt doorgaans veel minder dan een garage, waardoor je wat budget betreft kunt besparen. Daarbij wil een particulier vaak sneller van zijn auto af (in verband met dubbele kosten), waardoor je zelfs kans hebt dat je een superkoopje vindt.

Natuurlijk zitten er ook nadelen aan. Een particulier kan bepaalde mankementen over het hoofd zien of niet weten. Daarnaast is er een klein risico dat het om een gestolen auto gaat. Hierdoor moet je bij een particulier extra goed opletten, voordat je een auto koopt.

 

Occasion bij de garage kopen tips

Doorgaans liggen de prijzen bij een garage iets hoger. Voordeel hiervan is echter dat je iets meer garantie hebt dat de auto inclusief mankementen beter omschreven is. Daarnaast is het makkelijker om bijvoorbeeld onder de auto te kunnen kijken, aangezien een garage een autolift heeft.

En een garage heeft meestal meer keuze wat auto’s betreft. Mocht de gekozen auto toch niet bevallen, zou je eventueel naar een ander merk/model kunnen kijken, zonder dat je daarvoor weer nieuwe afspraken moet maken bij een andere garage.

Bovendien werken sommige garages met een BOVAG garantie. Hiermee krijg je zes maanden extra garantie op de gekochte occasion. Mochten er binnen zes maanden bepaalde gebreken opduiken, dan heb je er recht op dat deze hersteld worden. Daarnaast kun je de auto binnen maximaal twee weken en 750 kilometer omruilen mocht deze toch niet voldoen.

 

 

Tips tweedehands auto kopen

Er zijn heel wat dingen waar je op moet letten als je een andere auto aan wil schaffen. Om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt, waarbij je duizenden euro’s kwijt bent vind je hieronder een lijst met tips die je in je achterhoofd moet houden.

Belangrijk: neem iemand mee die verstand heeft van auto’s en wees vooral kritisch!

 

Eerste indruk

De eerste indruk is bij de koop van een auto net zo belangrijk als op alle andere gebieden. Komt de auto overeen met de advertentie en de beschrijving? Hoe ziet de wagen er aan de buiten- en binnenkant uit (globale inspectie)?

Bij een particuliere aankoop kun je de persoon die de wagen verkoopt ook aan een eerste indruk onderwerpen. Vraag vooral naar de reden waarom de auto verkocht wordt.

 

Tip: officiële gegevens tweedehands auto controleren

Dit geldt vooral als je een occasion van een particulier koopt:

  • Controleer de naam op kentekenbewijs en check of deze overeenkomt met het ID-bewijs
  • Kijk of het chassis- of framenummer (Voertuigidentificatienummer, VN) overeenkomt met het kentekenbewijs
  • Vraag naar het onderhoudsboekje en check dit met de verkopende partij
  • Check de gegevens van de auto via de gratis dienst van de RDW

 

 

Hoe ziet de occasion er aan de buitenkant uit?

Loop even een rondje om de auto heen en let daarbij op de volgende aandachtspunten:

  • Roest de auto? Roestplekken vind je vooral op de volgende plekken: achterklep, bumpers, onderkant van de auto en wielkasten
  • Hoe zit het met de banden? Hebben deze voldoende profiel? Zijn het allemaal dezelfde banden?
  • Controleer naden van motorkap, deuren en achterklep. Als deze niet recht zijn is de kans groot dat de auto schade heeft gehad
  • Kijk of er sprake is van lekkage. Lekkage ontstaat vaak in de kofferbak

 

Als je een auto van een garage bekijkt, zou je kunnen vragen om de auto van onder even te mogen zien. Let dan vooral op zaken als de uitlaat en roestplekken.

 

 

Tweedehands auto kopen tips: check onder de motorkap

Als de auto er aan de buitenkant goed uitziet, dan kun je de volgende stap nemen. Neem een kijkje onder de motorkap. Alhoewel sommige mensen onder de motorkap schoonmaken voor een verkoop, kun je wel veel aflezen van de motorische staat van een auto voor en na een testrit.

  • Is de motorblok vrij van olie? Zo niet, dan kan er sprake zijn van olielekkage
  • Hoe zien de aansluitingen van het koelsysteem eruit? Zijn deze groen? Dan is er sprake van lekkage
  • Check het koelvloeistofreservoir. Drijft er olie op? Dan heeft de motorblok waarschijnlijk een lekke pakking. Dit is een dure reparatie!
  • Voel of de motor warm is. Is dit het geval dan heeft de verkoper de motor voor jouw komst laten draaien. Het is beter om dan op een ander tijdstip terug te komen, op het moment dat de motor koud is.

 

 

Tip: occasion bekijken aan de binnenkant

Ziet alles er goed uit onder de motorkap? Dan is het tijd om de auto van binnen te bekijken. Hierbij is het belangrijk om niet alleen op de bekleding te letten, maar meer nog op zaken als:

  • Veiligheidsgordels
  • Werkt de elektrische bediening van de ramen optimaal?
  • Werkt de airco naar behoren?
  • Kijk naar het dashboard: branden er geen andere lichtjes dan degenen die behoren te branden?
  • Werkt de verlichting goed?
  • Doen de richtingwijzers het?
  • Ruikt het muf in de auto? Dit kan wijzen op een lekkage!
  • Controleer de ruitenwissers

Tips tweedehands auto kopen overdracht sleutels

 

Voor het maken van een proefrit

Als de auto zowel binnen als buiten naar je zin is, is het tijd om een proefrit te maken. Hier heb je zowel bij een particulier als een garage recht op. Voordat je wegrijdt moet je de volgende dingen doen:

  • Start de auto en kijk of deze probleemloos en zonder haperen start
  • De motor hoort rustig te draaien, zonder onderbrekingen, getik of andere bijgeluiden. Het toerental moet hetzelfde blijven
  • Trap op het gaspedaal en kijk naar de uitlaatgassen, deze moeten niet te zien zijn. Bij blauwe uitlaatgassen kan dit duiden op een slechte motor. Witte en grijze uitlaatgassen kunnen op een lekkage duiden
  • Als je het gaspedaal intrapt mag geen geluid onder de auto te horen zijn

 

2e hands auto kopen tips: proefrit maken

Bij een garage mag je waarschijnlijk probleemloos een proefrit maken. Als je de auto bij een particulier koopt kan het zijn dat deze misschien met je mee wil rijden. Bespreek dit van tevoren.

Zorg dat je een gevarieerde proefrit rijdt met bochten, drempels en stukken waar je even flink gas mag geven. Op die manier krijg je het beste beeld van de technische staat van de auto. Tijdens de proefrit moet je op de volgende zaken letten:

  • Rijdt de auto soepel, ongeacht de wegligging? Zijn drempels en bochten geen probleem?
  • Hoor je geluiden in, onder of rondom de auto die je niet behoort te horen?
  • Is de toerenteller constant of zie je afwijkingen?
  • Schakelt de auto probleemloos van de ene naar de andere versnelling?
  • Ligt de auto stabiel op de weg? Laat even het stuur los en rem ook eens krachtig. Als de auto niet recht blijft, dan is er iets mis.

 

 

Aanschaf tweedehands auto: wat moet je allemaal regelen

Als alles naar tevredenheid is en je besluit dat dit de auto is die je wil kopen, moet je nog een aantal zaken regelen. Bij een garage wordt je het meeste werk uit handen genomen of kunnen zij je helpen. Koop je een particuliere occasion, dan moet je dit dus zelf regelen.

  1. Zorg dat je op de hoogte bent van alle mankementen en laat dit schriftelijk vastleggen. Overigens heb jij als koper onderzoeksplicht en de verkoper meldingsplicht
  2. Stel een koopcontract op met daarin: de gegevens van de auto, gegevens van koper en verkoper en eventueel andere afspraken zoals BOVAG garantie en levertermijn
  3. Schrijf de auto over op jouw naam (dit kan online)

 

 

Verzekeringen regelen

Gefeliciteerd, je bent nu de eigenaar van een ‘nieuwe’ tweedehands auto. Vergeet niet dat je vanaf nu verantwoordelijk bent voor alles wat je voertuig betreft. Wettelijk gezien moet je zorg dragen voor een geldige APK, een wettelijke WA verzekering (aansprakelijkheidsverzekering) en een autoverzekering.

De kosten voor zowel de WA verzekering als de autoverzekering kunnen nogal schelen. Daarom is het altijd goed om de gekozen verzekering te vergelijken.

 

 

Dokteronline.com

5 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in