boek je vakantie bij de ANWB

Maden in de kliko zijn bijzonder vervelend, vooral nu tijdens de warme zomermaanden. Deze kleine witte larven van vliegen gedijen goed in organisch afval, wat de kliko tot een ideale broedplaats maakt. Naast de onaangename geur en het feit dat ze er niet fris uitzien, kunnen maden ook overlast en gezondheidsrisico’s met zich meebrengen. Ontdek nu een aantal effectieve tips om maden in de kliko te bestrijden en te voorkomen, zodat je kunt genieten van een schone en geurvrije afvalcontainer.

 

Inhoud

Wat zijn maden?

Maden die je in de kliko tegenkomt zijn eigenlijk niets anders dan larven van vliegen (of muggen). Dit kunnen niet alleen gewone vliegen zijn, maar ook fruitvliegjes. Deze maden vind je op warme, broeierige plekken zoals bijvoorbeeld de GFT bak, prullenbak, op dode dieren enz.

 

Hoe komen maden in de kliko?

Veel mensen vragen zich af hoe de maden dan eigenlijk in de kliko terechtkomen. Dat kan helaas heel snel en makkelijk gaan. Je opent de kliko en een vlieg vliegt erin. Deze legt dan haar eitjes in de kliko (dit kan oplopen tot 1.000 eitjes per vlieg), waarvan ongeveer 15% daadwerkelijk uitkomt.

De eitjes ontwikkelen zich binnen een paar uurtjes tot maden. De maden gaan direct op zoek naar voedsel en daar zijn ze bij de kliko op de juiste plek. Na ongeveer 7 dagen en twee keer vervellen zijn de maden volledig ontwikkelt tot vlieg en zal er een zwerm vliegen uit je kliko komen als je het deksel opent.

 

Tips om maden in de kliko te bestrijden en voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen, zeker in het geval van maden in de kliko. Maden ontwikkelen zich immers tot vliegen en het laatste wat je in huis wil hebben zijn vliegen. Vooral omdat deze gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken. Denk daarbij aan voedselvergifiting omdat een vlieg bijvoorbeeld eerst op poep of bedorven voedsel heeft gezeten en vervolgens op jouw voedsel gaat zitten.

Leestip: Zo kom je van vliegen in huis af

Het is dus een noodzaak om te voorkomen dat je bak straks helemaal vol met maden is. Gelukkig kun je dat op verschillende manieren doen.

 

1. Houd de kliko schoon

Lijkt een inkoppertje, maar het is echt waar. Een schone kliko is namelijk minder aantrekkelijk voor vliegen om hun eitjes in te leggen. Spoel de kliko regelmatig uit met een mengsel van water en azijn of een mild schoonmaakmiddel. Gebruik een borstel om vuil en afvalresten te verwijderen. Zorg ervoor dat de kliko goed droog is voordat je er nieuw afval in doet.

 

2. Verpak voedselresten goed

Maden worden aangetrokken door voedselresten. Verpak keukenafval, zoals etensresten, schillen en koffiedik in speciale afbreekbare zakken voordat je ze in de kliko plaatst. Sluit de zakken ook eerst stevig af voordat je ze in de container doet.

 

3. Gebruik krantenpapier of karton

Leg een laagje krantenpapier of karton op de bodem van de kliko voordat je afval erin doet. Dit absorbeert overtollig vocht en voorkomt dat maden zich in de bodem van de container nestelen.

 

4. Vermijd vlees- en visafval

Maden zijn vooral dol op vlees- en visafval vanwege de sterke geur. Probeer deze afvalstoffen indien mogelijk te vermijden. Of bewaar ze in een aparte goed afgesloten container in de vriezer totdat het tijd is om ze weg te gooien.

 

5. Gebruik natuurlijke afschrikmiddelen

Sommige natuurlijke geuren houden vliegen en maden op afstand. Citrusvruchten, zoals citroenen of sinaasappels, hebben een sterke geur waar vliegen niet van houden. Plaats een paar schillen in de kliko en de vliegen blijven uit de buurt van je prullenbak.

 

6. Gooi kokend heet water over de maden

Heb je eenmaal last van maden? Dan kun je hier kokend heet water over gooien. Dit kun je eventueel mengen met afwasmiddel en azijn. Zorg er wel voor dat je de bak daarna goed laat drogen anders heb je direct een nieuwe voedingsbodem voor nieuwe vliegen.

 

7. Dek de kliko af

Houd de kliko altijd goed afgedekt om vliegen en andere insecten buiten te houden. Gebruik een deksel dat goed sluit om te voorkomen dat de geur van het afval zich verspreidt en ongedierte aantrekt.

 

8. Plaats de kliko op een koele plek

Maden gedijen het best bij warme temperaturen. Probeer de kliko in de schaduw te plaatsen of op een koele plek waar direct zonlicht wordt geminimaliseerd. Hiermee vertraag je in elk geval de ontwikkeling van maden.

 

9. Regelmatig de kliko legen

Hoe langer afval in de kliko blijft zitten, hoe groter de kans op maden. Probeer de kliko regelmatig te legen, vooral tijdens warme periodes. Als je merkt dat er maden aanwezig zijn, verwijder ze dan met een tuinslang voordat je de container weer vult.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in