Mooi weer en voedselvergiftiging gaan heel vaak samen. Ontdek alles over voedselvergiftiging. De bron van mogelijke voedselvergiftiging, de bacteriën waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan en de symptomen. Hoe kun je voedselvergiftiging voorkomen en wat kun je doen bij voedselvergiftiging.
Inhoud
Alles over voedselvergiftiging
Veel mensen hebben ooit in hun leven voedselvergiftiging opgelopen. Precieze aantallen kunnen niet gegeven worden, aangezien veel mensen niet naar de dokter gaan met hun klachten. Bovendien kan alleen onderzoek in een laboratorium uitwijzen met welke bacterie je besmet bent. Tegen de tijd dat de uitslag bekend is, is de bacterie echter vaak al weer uit het lichaam verdwenen.
In dit artikel lees je alles over voedselvergiftiging. De bron van mogelijke voedselvergiftiging, de bacteriën waardoor voedselvergiftiging kan ontstaan en natuurlijk alles over de symptomen van voedselvergiftiging. Met tips hoe je voedselvergiftiging kunt voorkomen en wat je kunt doen bij voedselvergiftiging.
Eigen ervaring met voedselvergiftiging
Helaas is dit artikel gebaseerd op mijn eigen ervaringen met voedselvergiftiging. Juist, ervaringen (meervoud). Helaas heb ik al ruim 25 jaar migraine en om de pijn enigszins te kunnen dragen heb ik een tijdlang veelvuldig ibuprofen geslikt. Volgens mijn dokter kon het geen kwaad en ik moet eerlijk zeggen dat ik er veel baat bij had. Dit ging maandenlang goed, totdat ik merkte dat ik last van mijn maag kreeg.
Niet alleen had ik last van mijn maag, ik was ineens ook overgevoelig. Eten waar een vlieg aan was gekomen? Ik had voedselvergiftiging… eten te lang uit de koelkast? Niemand had er last van behalve ik. De misselijkheid, buikpijn, overgeven enz. waren bijna net zo erg als bij een migraine- aanval. Omdat het zo niet langer kon ben ik per direct gestopt met het gebruik van ibuprofen. Mijn maag is helaas nog steeds heel gevoelig, maar het is al een heel stuk beter geworden.
Bron van voedselvergiftigingen
In de meeste voedingsmiddelen komen bacteriën voor. Als het voedsel niet onder de juiste omstandigheden wordt bewaard – koude producten gekoeld en warme schotels kokend heet – kunnen deze bacteriën zich snel vermenigvuldigen, met voedselvergiftiging als gevolg. Vooral besmet voedsel dat langer dan een half uur in een warme ruimte staat, vormt een perfecte bron voor bacteriën. Dit heeft tot gevolg dat voedselvergiftiging vaker voorkomt bij mooi en vooral warm weer. Extra opletten geblazen dus tijdens de warme zomermaanden en bijvoorbeeld de barbecue.
Beruchte bronnen die snel voedselvergiftiging kunnen veroorzaken zijn:
- ongepasteuriseerde zuivelproducten
- te lang warm gehouden rijst
- ongaar kippenvlees
- schelpdieren van onduidelijke herkomst
- vette vis die al enkele dagen staat
- gebraden vlees
- rauwe of zachtgekookte eieren.
Zeker tijdens een verblijf in een (warm) (vakantie) land moet je hier extra alert op zijn.
De consumptie van rauwe eieren moet je eigenlijk compleet vermijden. Zwangere vrouwen, kleine kinderen, zieken en ouderen kunnen ook beter geen zachtgekookte eieren gebruiken. Paté en witschimmelkaas, zoals brie en camembert, zijn evenmin geschikt voor zwangere vrouwen. Dit omdat de kans bestaat dat ze daardoor besmet raken met de bacterie listeria monocytogenes, die afwijkingen bij de foetus kan veroorzaken.
Voedselvergiftiging: riskant voedsel, symptomen, voorkomen
Zwangere vrouwen, ouderen, kleine kinderen, chronisch zieken en mensen van wie het immuun stelsel is aangetast (zoals bij kanker of AIDS) lopen het meeste risico om voedselvergiftiging te krijgen. Vooral voor deze groep is het belangrijk extra voorzichtig te zijn met de volgende voedingsmiddelen.
Eieren
Eieren zijn een beruchte bron van de salmonellabacterie, een veelvoorkomende oorzaak van voedselvergiftiging. De symptomen zijn onder meer buikkrampen en braken. De bacteriën voelen zich goed thuis in pudding en vla, salades en andere schotels waarin rauwe of zacht gestolde eieren zijn verwerkt. Dat geldt met name wanneer deze gerechten niet goed worden gekoeld.
Om voedselvergiftiging te voorkomen kun je in het geval van gebruik van eieren de volgende stappen ondernemen: de salmonellabacterie kan vernietigd worden door een ei 7 minuten te koken, 5 minuten te pocheren of 3 minuten aan weerszijden te bakken. Gerechten waarin rauwe eieren verwerkt zijn (mousse, vers/zelfgemaakt ijs, mayonaise) moet je vermijden.
Gevogelte
Gevogelte is een bron van salmonella – en campylobacterbacteriën, die beide hoofdpijn, misselijkheid, braken en diarree kunnen veroorzaken. De symptomen kunnen één tot vijf dagen aanhouden. Kip en kalkoen moeten volledig worden ontdooid in een koele omgeving zoals de koelkast of de kelder. Dus niet op het aanrecht, waar het veelal te warm is.
Bij het braden moet het gevogelte een inwendige temperatuur van minstens 80°C bereiken. Als het vlees van kip en kalkoen nog roze is of er bloederig uitziet, is het nog niet gaar en kun je het beter nog niet eten. Dit is tijdens het koken eenvoudig te controleren: prik in het vlees en kijk of het vleessap helder is. Is dat het geval, dan is het gevogelte wel gaar en goed voor consumptie.
Om voedselvergiftiging te voorkomen geldt dus dat gevogelte goed gaar gebakken/gekookt/gebraden moet zijn. Was na het verwerken van kip en kalkoen (of na het draaien van gehaktballen) ook altijd goed de handen om te voorkomen dat bacteriën zich gaan verspreiden.
Varkens – en rundvlees
Naast de salmonellabacterie kunnen varkens – en rundvlees ook andere ziekteverwekkers bevatten. Vooral varkensvlees moet altijd goed gaar zijn, omdat het ook besmet kan zijn met een parasiet die trichinosis veroorzaakt. Bij deze aandoening nestelen haarwormen zich in de spieren. De ziekte begint met maag – en darmstoornissen en wordt later gevolgd door koorts, pijnlijke zwelling en hardheid van de aangedane spieren.
Om voedselvergiftiging te voorkomen moet tijdens het braden de temperatuur van het binnenste deel van het varkensvlees minstens 75°C zijn. Biefstuk tartaar is weliswaar lekker, maar tevens riskant, omdat het van rauw rundvlees wordt gemaakt. Het kan de salmonellabacterie E. coli en andere ziekteverwekkers bevatten. Het eten van rauw/halfgaar vlees is uit den boze, wil je voedselvergiftiging voorkomen.
Schelp – en schaaldieren
Vooral deze groep voedsel kan heftige verschijnselen van voedselvergiftiging veroorzaken. Denk hierbij aan garnalen, oesters en bijvoorbeeld mosselen. Meestal komt het doordat het water waarin deze zeevruchten leven, vervuild is met rioolwater. Het eten van bedorven vette vis zoals makreel, haring en tonijn, zeker in rauwe vorm zoals bijvoorbeeld in sushi, kan een zeer ernstige voedselvergiftiging tot gevolg hebben.
Symptomen van voedselvergiftiging na het eten van schelp – en schaaldieren zijn onder andere: scherp, peperig, branderig gevoel in de mond, diarree en braken, blosjes, hoofdpijn en een vuurrode huiduitslag. Om voedselvergiftiging te voorkomen moet je voorzichtig zijn met het kopen van schaal- en schelpdieren. Na het kopen goed schoonmaken! En liever geen rauwe vis of schelpdieren eten.
Ander riskant voedsel dat voedselvergiftiging kan veroorzaken
Witschimmelkaas, ongepasteuriseerde zuivelproducten, koolsla, groene salades, gekoelde halfgare gerechten en paté kunnen allemaal listeria monocytogenes bevatten. De aandoening veroorzaakt griepachtige symptomen en in ernstiger gevallen hersenvliesontsteking. Tijdens de zwangerschap kan listeriosis leiden tot een miskraam of aangeboren afwijkingen bij het kind.
Om dit voorkomen kan je, zeker als je zwanger bent, bepaald voedsel liever niet nuttigen.
Voedselvergiftiging symptomen en bacterie
Als je symptomen van voedselvergiftiging hebt dan moet je nagaan wanneer je iets verdachts gegeten hebt. Aan de hand daarvan kun je namelijk bepalen welke bacterie verantwoordelijk is voor de voedselvergiftiging. Als je koorts krijgt of als de symptomen langer dan twee dagen aanhouden, raadpleeg dan de huisarts. Ga in geen geval zelf dokteren!
Wat te doen bij voedselvergiftiging
De tijdsduur tussen het eten van bedorven voedsel en de symptomen van voedselvergiftiging varieert van een paar minuten tot enkele dagen. De belangrijkste symptomen zijn misselijkheid, maagpijn, braken, diarree en soms koorts. In de meeste gevallen zijn die symptomen wel onaangenaam maar niet gevaarlijk.
Een uitzondering vormt botulisme, een zeldzame vorm van voedselvergiftiging die direct moet worden behandeld. Botulisme wordt veroorzaakt door het gif van clostridium botulinum. Dit is een bacterie die in vlees of vleeswaren voor kan komen. De aandoening begint met algemene ziekteverschijnselen waarna er snel spierzwakte en verlammingen optreden.
Braken is een natuurlijke manier om bedorven voedsel kwijt te raken en in het geval van voedselvergiftiging kun je braken liever stimuleren dan voorkomen. Hoe sneller het gif het lichaam verlaat, hoe beter.
Het grootste gevaar echter is uitdroging en een tekort aan mineralen, vooral bij kleine kinderen en zieken. Het is van groot belang het verloren vocht zo snel mogelijk aan te vullen (vocht, suiker en zout). Maak hiervoor een oplossing van suiker, glucose of honing in gekookt water en voeg er wat zout aan toe. Drink dit met kleine slokjes. Kamillethee heeft een verzachtend effect op de maag en is kalmerend. ORS is een kant-en-klaar oplosmiddel dat de balans in het lichaam hersteld.
Waarschijnlijk is de trek na een opgelopen voedselvergiftiging volledig weg. Zodra je je weer beter voelt kun je het beste een banaan eten om overtollig maagzuur tegen te gaan. Een beetje verse yoghurt helpt om de darmflora te stimuleren. Eet een dag of drie milde, licht verteerbare voedingsmiddelen zoals bananen (boordevol energie), rijst, appels en geroosterd brood. Vervang gewone suiker door licht verteerbare druivensuiker.
Natuurlijke behandeling van voedselvergiftiging
Na de zoveelste voedselvergiftiging (dit keer was het beginnend en een milde vorm) was ik het spuugzat. Ik ben op zoek gegaan naar een natuurlijk middel om sneller van voedselvergiftiging af te komen. Op het net vond ik enkele opties en ben daarmee aan de slag gegaan. Wil je snel af van voedselvergiftiging? Gebruik dan 1 druppel oregano etherische olie. Let op: koop altijd biologische olie en meng dit goed, aangezien het zeer sterk spul is.
Overigens ben ik dol op het gebruik van etherische olie. Ik heb een artikel website geschreven over het gebruik van etherische olie. Een aanrader!
Voorkomen van voedselvergiftiging
Er zijn een aantal zaken waarop je kunt letten om de kans op voedselvergiftiging te verkleinen. De volgende tips kunnen je daarbij helpen:
– Bedenk dat alle voedingsmiddelen bacteriën bevatten. Dit betekend dat alle voedingsmiddelen besmet kunnen raken met slechte bacteriën
– Was de handen voor het koken en tijdens het koken. Ben je bezig met rauw vlees of ga je aan een ander gerecht beginnen: dan eerst handen wassen
– Plak snij – en schaafwonden af
– Gebruik voor rauw vlees, kip en vis een aparte snijplank of reinig de plank goed met kokend heet water of met verse citroen
– Bewaar rauwe en bereide producten gescheiden
– Controleer of vlees goed gaar is
– Warm gerechten goed op, maar niet meer dan 1 keer
– Houd gerechten niet te lang warm, omdat bacteriën zich dan snel kunnen vermenigvuldigen
– Verwissel dagelijks het keukentextiel, vooral het doekje op het aanrecht
– Ontdooid voedsel niet opnieuw invriezen
– Let vooral in de zomer op met vliegen: zij kunnen voedsel met salmonella besmetten
– In warme landen is het extra opletten geblazen met voedsel
Voorkomen is beter dan genezen!
Hopelijk weet je nu (bijna) alles over voedselvergiftiging. Heb jij wel eens voedselvergiftiging gehad? Wat was de veroorzaker en wat heb je er zelf aan gedaan? Laat het me weten in de comments.
[…] te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch sprake zijn van slechte hygiëne dan kan dat resulteren in voedselvergiftiging. Onze manier van bereiden en bewaren bepaalt uiteindelijk ook hoeveel waardevolle voedingsstoffen […]
[…] te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch sprake zijn van slechte hygiëne dan kan dat resulteren in voedselvergiftiging. Onze manier van bereiden en bewaren bepaalt uiteindelijk ook hoeveel waardevolle voedingsstoffen […]
[…] te voorkomen. Mocht er onverhoopt toch sprake zijn van slechte hygiëne dan kan dat resulteren in voedselvergiftiging. Onze manier van bereiden en bewaren bepaalt uiteindelijk ook hoeveel waardevolle voedingsstoffen […]
[…] al eerder een heel artikel aan gewijd dat je zeker nog eens na moet lezen. In dit artikel vind je alles over voedselvergiftiging. Van hoe je het oploopt tot wat je er tegen kunt doen als je het eenmaal […]
[…] Normaal gesproken gebruik je voor het maken van chocomousse rauw ei of beter gezegd eiwit. Dit zorgt ervoor dat de mousse een luchtige structuur heeft, waardoor het lekker wegeet. Juist omdat er in het originele recept gebruik wordt gemaakt van rauw eiwit brengt dit gevaar met zich mee. De kans is niet zo groot, maar je zou hierdoor besmet kunnen raken met de salmonellabacterie. De symptomen en verloop hiervan hebben veel weg van een voedselvergiftiging. […]
Goedemiddag, ik ben ook heel gevoelig voor voedselvergiftiging en heb net weer eentje achter de rug. Ik lees nu jouw artikel, heel interessant. Hoe neem ik de oregano-olie in? 1 druppel in een glas water? Ben heel benieuwd, want dan ga ik dat toch ook maar eens proberen.
Oregano olie is hele scherpe en sterke olie. Zelfs een druppel kan al bijna te veel zijn. Om het toch in te nemen kun je een klein beetje op een houten tandenstoker doen en dan op een klein stukje brood smeren. Of je doet hooguit 1 druppel op een lepeltje kokosolie en mengt dit goed dan neem je dit in (olie zorgt ervoor dat je slokdarm beschermd is tegen de scherpe olie). Je kunt bij Kruidvat ook oregano capsules kopen, daarmee omzeil je het probleem dat je last kunt krijgen van de scherpe olie en kun je geen overdosis nemen.
[…] Nog een kleine, maar belangrijke tip: honing kan de Clostridium botulinum bacterie bevatten. Deze bacterie maakt de giftige stof botuline aan. Alhoewel deze bacterie in Nederland nagenoeg niet voorkomt is het van groot belang om hier rekening mee te houden. De bacterie veroorzaakt namelijk ernstige voedselvergiftiging. […]