boek je vakantie bij de ANWB

Bij veiligheid denken we al snel aan alarmen, waakhonden of driedubbele sloten op de deur. Maar veiligheid heeft natuurlijk ook te maken met het veilig bewaren van je belangrijkste en meest gekoesterde items. Dat kan geld zijn, maar ook bijvoorbeeld juwelen die al lang in de familie meegaan of belangrijke waardevolle documenten. En ook de toegang tot je woning is iets waar je maar beter zorgzaam mee omspringt. Hoe pak je dat aan? Wij hebben, uiteraard, tips! 

Inhoud

Achter slot en grendel 

Er doen genoeg trucjes en handigheidjes de ronde over het bewaren van belangrijke items in huis. Om te zorgen dat dieven het niet vinden, zou je bijvoorbeeld je juwelen in een lege ijsdoos in de diepvriezer moeten leggen. Of je waardepapieren tussen de bladzijden van een nietszeggend boek in je bibliotheekkast bewaren. Dat is allemaal goedbedoelde raad, maar wij raden dit toch af. Wat als alleen jij die plek kent en er iets met jou gebeurt? Stel je voor dat dat boek dan richting containerpark gaat omdat niemand weet dat er iets belangrijks in zit? 

Neen, dan is onze tip echt wel: belangrijke dingen bewaar je in een kluis. Daar zijn kluizen uiteindelijk voor gemaakt, toch? Je kan zo’n kluis subtiel wegwerken in huis en de mensen die het moeten weten, ervan op de hoogte brengen. Je hoeft ze daarom nog geen toegang te geven tot de kluis – de code of sleutel kan je ook in bewaring brengen bij je bank of notaris en pas vrij laten geven bij overlijden bijvoorbeeld. Zorg alleen dat dat dan ook op papier vaststaat. 

Nooit meer buitengesloten

Nog zo’n vorm van veiligheid waar te veel tips de ronde over doen: een huissleutel bewaren voor als je zelf je sleutel vergeten bent of als iemand, tijdens je vakantie bijvoorbeeld, toegang nodig heeft tot je woning. De klassieke sleutel onder de mat lijkt ondertussen voorbijgestreefd, maar je zou ervan schrikken hoeveel mensen dit nog toepassen! En ja hoor: dieven weten ook wel dat ze moeten zoeken in en onder de bloempotjes op de vensterbank… 

Dan is het slimmer om te gaan voor een degelijke sleutelkluis. Daarin bewaar je één of meer sleutels veilig achter slot en grendel. Deze kluis open je met een code die je zelf instelt en uiteraard steeds kan aanpassen. Sommige van deze sleutelkluizen kan je zelf openen via vingerafdrukherkenning.

Nog een tip: hoe veilig deze kluizen ook zijn, ga ze nu niet net naast de deur hangen. Dat is echt dieven uitnodigen om te proberen deze kluis te vernietigen. Hang ze op een subtiele plaats en breng opnieuw alleen die mensen op de hoogte die echt binnen moeten kunnen. Verander ten slotte ook regelmatig de code. De poetsvrouw van vorig jaar die niet meer komt hoeft echt je code niet meer te kennen.

 

Dokteronline.com

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in