boek je vakantie bij de ANWB

Het is hoogzomer en dat betekent voor veel mensen vakantie! Tijd om te kijken naar je huis en vooral de veiligheid ervan! Kun je straks de deur met een gerust hart achter je dichttrekken en genieten? Of moet je bang zijn dat je tijdens je vakantie ongewenst bezoek over de vloer krijgt? Met onderstaande tips kun je je huis veilig achterlaten als je op vakantie gaat.

 

Inhoud

Inbraakcijfers 2023

Eerst nog even dit: veel mensen denken dat een inbraak een ver-van-hun-bed-show is, maar niets is minder waar. Wist je namelijk dat er in 2023 maar liefst gemiddeld 62 inbraken gepleegd zijn? Hiervan slaagt 76,5%, wat overeenkomt met ruim Ā¾ van de inbraken. En dat terwijl het in de meeste gevallen om gelegenheidsboeven gaat. Dat wil zeggen dat er gekeken wordt en als zich een gelegenheid voordoet een poging gewaagd wordt.

Dat is nogal wat en maakt de kans dat het jou ook overkomt een stuk groter.

 

Tips om je huis veilig achterlaten als je op vakantie gaat

Moet je dan maar de hele dag thuisblijven en kun je niet meer op vakantie? Gelukkig niet! Met een paar aanpassingen in en rondom je huis kun je de kans op een inbraak in elk geval minimaliseren.

 

Voorbereidingen vooraf

1. Verlichting: installeer timers op je binnen- en buitenverlichting zodat het lijkt alsof er iemand thuis is. Je kunt natuurlijk ook slimme verlichting gebruiken die je op afstand kunt bedienen.
2. Burenhulp: vraag een buur die je vertrouwd om je huis af en toe in de gaten te houden, post op te halen en eventuele folders of kranten op te ruimen, om te voorkomen dat deze ich ophopen. Een overvolle brievenbus of stapels post in de gang is een aandachttrekker voor inbrekers..
3. Sociale media: tegenwoordig wordt alles op social media gegooid. Om je kans op een inbraak te verminderen is het echter raadzaam om zowel je vakantieplannen als tijdens je vakantie niets te posten op social media. Je weet immers nooit wie er meeleest.
4. Alarmsysteem: eventueel kun je een alarmsysteem installeren. Als dat te duur is kun je eens kijken naar de Smart Home producten van EZVIZ.

 

Beveiliging van het huis

Onder een goede voorbereiding valt natuurlijk ook de beveiliging van je huis zelf. Er zijn tegenwoordig genoeg producten op de markt gebracht om je huis optimaal te beveiligen. Is dat een garantie dat er niets gebeurd? Helaas niet, maar je maakt het potentiƫle inbrekers in elk geval een stuk lastiger.

1. Sloten: controleer alle sloten op deuren en ramen. Eventueel kun je extra veiligheidssloten of een meerpuntsvergrendeling installeren als je twijfelt aan de betrouwbaarheid van je sloten.
2. Deur- en raamsensoren: er zijn ook speciale sensoren verkrijgbaar die je waarschuwen als een deur of raam wordt geopend.
3. Beveiligingscamera’s: plaats camera’s op strategische plekken rondom je huis. Ook een videobel zorgt voor meer veiligheid in en rondom je huis. EZVIZ biedt slimme apparaten die je huis veiliger maken.

Met de EP3x Pro slimme deurbel kun je bijvoorbeeld via een stemvervormer anoniem blijven en communiceren met bezoekers.
De HB8 beveiligingscamera met bewegingsdetectie houdt je op de hoogte van verdachte activiteiten. Dankzij de 360Ā° Panoramic Coverage mis je geen enkel moment en blijft geen hoekje onbewaakt. Bovendien zijn deze apparaten weerbestendig en kunnen ze worden opgeladen met zonne-energie.

4. Ramen en deuren: controleer voordat je vertrekt of alle ramen en deuren inderdaad goed gesloten zijn. Vergeet niet de garagedeur en eventueel bijgebouwen zoals een schuur te checken.

 

Fake je aanwezigheid

Ken je de film van Home Alone nog? Daar deed Kevin het enige juiste: hij deed op een gegeven moment namelijk net alsof hij niet alleen thuis was. In zijn geval liep dat wat minder goed af, maar in principe geldt het principe ook in het echte leven. Fake dat je gewoon thuis bent. Dat kan op verschillende manieren:

1. Auto parkeren: laat je auto op de oprit staan om de indruk te wekken dat er iemand thuis is.
2. Geluid: gebruik een timer of smart home-apparaten om af en toe geluiden te maken, zoals een radio of tv die aan- en uitgaat. Vaak zijn cameraā€™s voorzien van een mogelijkheid om geluid te maken. Op die manier zorg je ervoor dat het huis bewoont lijkt.
3. Verlichting: naast geluid is het ook belangrijk om verlicht met timer of smart optie te gebruiken. Op die manier is er zowel geluid als licht in huis en dat geeft de indruk dat er mensen in huis zijn.

 

Overige maatregelen om een inbraak tijdens vakantie te voorkomen

1. Waardevolle spullen: wellicht een inkoppertje, maar berg waardevolle spullen op in een kluis of op een andere veilige plek. Laat in elk geval niets van waarde in het zicht liggen.
2. Tuin: zorg dat de tuin netjes is en dat er geen ladders of gereedschap rond ligt die inbrekers kunnen gebruiken om binnen te komen. Controleer ook de voorkant van je huis op mogelijkheden om je huis binnen te komen. Denk bijvoorbeeld aan containers die onder een raam staan.
3. Briefje: laat in elk geval geen briefje achter op de deur met de mededeling dat je weg bent, zelfs niet voor bezorgers.

 

Contactgegevens

Ondanks alle maatregelen kun je helaas nog steeds het slachtoffer worden van een inbraak. Het gaat in dat geval vaak om insiders die informatie verstrekken aan inbrekers. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je je contactgegevens achterlaat bij iemand die je kunt vertrouwen.

 

Door deze tips te volgen, maak je jouw huis minder aantrekkelijk voor inbrekers en kun je onbezorgd van je vakantie genieten.

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in