boek je vakantie bij de ANWB

Alhoewel je het hele jaar door kunt snoeien, is de herfst voor veel planten de ideale tijd om te snoeien. Ontdek nu wanneer je moet snoeien, waarom snoeien zo belangrijk is, welk gereedschap je nodig hebt en waarop je moet letten als je planten gaat snoeien.

 

Inhoud

Wanneer moet je snoeien?

Het juiste moment om te snoeien is afhankelijk van het type plant of struik in je tuin. Over het algemeen gelden de volgende richtlijnen:

 1. Voorjaarssnoei: Veel bloeiende struiken (hieronder vallen eigenlijk alle heesters) moeten in het vroege voorjaar worden gesnoeid voordat nieuwe groei begint. Dit geldt bijvoorbeeld voor rozen, seringen en vlinderstruiken.
 2. Zomersnoei: Sommige planten, zoals hagen en fruitbomen, moeten in de zomer worden gesnoeid om hun vorm te behouden en de groei te bevorderen. Doe dit echter pas na de bloei en als de oogst geweest is. Voordeel van snoeien in de zomer is dat de planten nog genoeg tijd hebben om te herstellen voor de koude periode van het jaar.
 3. Herfstsnoei: Andere struiken en bomen kunnen het beste in de herfst worden gesnoeid, wanneer de groei vertraagt en bladeren beginnen te vallen. Dit is ideaal voor het verwijderen van dode of beschadigde takken. Als je de fruitbomen nog niet gesnoeid hebt dan kun je deze nu snoeien. Dat geldt ook voor rozenstruiken, druiven, walnoot, esdoorn en kastanjebomen.
 4. Wintersnoei: Loofverliezende bomen kunnen in de late herfst of de winter worden gesnoeid, maar vermijd snoeien tijdens de vorst. Door het snoeien ontstaan namelijk wondjes en die kunnen niet genezen als het te koud is. Hierdoor kan je boom kapot gaan.

Twijfel je of je een boom of plant mag snoeien? Zoek deze dan op en check of en wanneer de plant gesnoeid mag worden.

 

Welk gereedschap heb je nodig?

Om effectief en veilig te snoeien, is het belangrijk om het juiste gereedschap te gebruiken. EGO Power+ heeft een groot assortiment (elektrisch) gereedschap, waarmee je makkelijk en snel kan snoeien. Voordeel hiervan is dat je niet aangewezen bent op een kabel aangezien alles op een accu werkt.

 

Wat je in elk geval nodig hebt:

 1. Snoeischaar: Gebruik een scherpe snoeischaar voor het snoeien van dunne takken en bloemen.
 2. Takkenschaar: Voor dikkere takken die te groot zijn voor een snoeischaar, is een takkenschaar handig.
 3. Heggenschaar: Voor het snoeien van hagen en struiken in vorm. Een elektrische heggenschaar heeft daarbij als voordeel dat je de klus sneller klaart, ook als je minder kracht hebt.
 4. Snoeizaag: Gebruik een snoeizaag voor dikke takken en boomtakken. Ook hier geldt weer: elektrische snoeizagen vergemakkelijken het werk.
 5. Lange snoeipaal: Handig voor het bereiken van hoge takken zonder een ladder te gebruiken.
 6. Handschoenen en veiligheidsbril: Draag altijd beschermende handschoenen en een veiligheidsbril om jezelf te beschermen tegen scherpe takken en rondvliegende deeltjes.

Tips voor snoeien in de tuin heggenschaar

Waarom moet je snoeien?

Snoeien heeft verschillende belangrijke voordelen voor je tuin:

 1. Gezondheid van de plant: Snoeien helpt bij het verwijderen van zieke, dode of beschadigde takken, waardoor de plant gezonder wordt.
 2. Bloei bevorderen: Het verwijderen van oude bloemen en takken stimuleert de groei van nieuwe bloemen en vruchten.
 3. Vorm behouden: Door te snoeien blijft de gewenste vorm en grootte van struiken en bomen behouden. Dit is vooral belangrijk als je een voortuin hebt, zodat mensen geen last hebben van struiken en bomen.
 4. Veiligheid: Het verwijderen van overhangende takken en takken die in de weg zitten, vermindert het risico op ongelukken.

Waarop moet je letten bij het snoeien?

Je kunt helaas niet lukraak aan de slag gaan om bomen en planten te snoeien. Als je iets verkeerd doet kan dat niet alleen je eigenlijk veiligheid in het gedrang brengen, maar je kunt de bomen en planten die je snoeit zodanig kapot maken dat deze zich niet meer herstellen. Let daarom op de volgende punten:

 1. Snoei met schoon en scherp gereedschap: Gebruik scherp gereedschap om nette sneden te maken, zodat de planten snel kunnen genezen. Zorg er ook voor dat het gereedschap schoon is om te voorkomen dat je bijvoorbeeld ziektes overdraagt van de ene naar de andere boom.
 2. Verwijder dood hout: Dode takken moeten volledig worden verwijderd om de verspreiding van ziekten te voorkomen.
 3. Snoei niet te veel: Vermijd agressief snoeien, omdat dit de gezondheid van de plant kan schaden. Hanteer als vuistregel: niet meer dan 1/3 deel van de plant per snoeibeurt verwijderen.
 4. Kijk naar het groeipatronen: Als je begrijpt hoe een plant groeit kun je de snoei aan de natuurlijke groeipatronen aanpassen. Hierdoor wordt je plant mooi en gezond en voor vruchtbomen geldt: door de juiste snoei heb je het jaar erna kans op meer oogst.
 5. Ruim op: Verwijder alle snoeiafval en takken om de verspreiding van ziekten te voorkomen. Je kunt deze ook op een stapel gooien om er compost van te maken. Nog beter: maak gebruik van een compostvat.
Tips voor snoeien in de tuin 1
Aan de slag met de EGO Power+ heggenschaar

Eigen ervaring tuin snoeien met EGO Power+ heggenschaar

Mijn achtertuin bestaat uit een fijn gebalanceerde mix tussen moestuin, bloementuin en terras. Naast mijn achtertuin heb ik ook een voortuin, waar de vorige bewoners een vlinderstruik hebben geplant en andere planten. Deze planten zijn in een soort hegvorm geplaatst en dienen als afscheiding tussen stoep (hoekhuis) en de voortuin. Geen idee welke planten dat zijn, deze zijn echter voorzien van behoorlijk grote stekels.

Toen wij in dit huis trokken heb ik er korte metten mee gemaakt, maar inmiddels waren de struiken weer ontzettend groot geworden. Dit verhindert niet alleen het zicht (er zijn parkeerplaatsen naast en bij het achteruit rijden heb je geen zicht op het overige verkeer), maar vind ik persoonlijk ook nog eens gevaarlijk met alle kinderen die in deze wijk wonen. Tijd dus om flink te snoeien. Ook de overige struiken konden wel een snoeibeurt gebruiken.

Voor het snoeien heb ik gebruik gemaakt van de EGO POWER+ elektrische heggenschaar. Fijn gereedschap dat ervoor zorgt dat ik mezelf geen pijn doe aan alle stekels die de plant heeft. Extra fijn is het feit dat de heggenschaar elektrisch is en je dus met veel minder inspanning meer resultaat krijgt.

De accu gaat lang mee, waardoor je tussendoor niet op hoeft te laden. Bovendien hoef je niet te snoeien met uitlaatgassen of te letten op snoeren. De motor is stil en borstelloos, dus minder lawaai, trillingen en uitstoot dan een elektrisch tuingereedschap op brandstof. Verder is de heggenschaar voorzien van slimme kenmerken die bijdragen aan prettig én veilig werken, zoals een draaibare handgreep en een dubbele veiligheidsschakelaar.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Anja (@tipsvoorjou1)

 

Zoals je ziet kun je in principe het hele jaar door snoeien en is de snoeiperiode afhankelijk van je boom of plant. Zorg voor goed gereedschap en let daarbij ook op je eigen veiligheid.

 

Dokteronline.com

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in