boek je vakantie bij de ANWB

Of het nu om klachten rondom je menstruatie gaat, PMS of dat je blaasproblemen hebt, onderstaande 5 theesoorten moet je als vrouw in huis hebben. Denk aan vrouwenmantel, berendruif en gemberthee.

 

Inhoud

Kies voor een natuurlijk middel

Als je ergens pijn hebt of last dan grijp je waarschijnlijk al snel naar medicatie. Dat varieert van onschuldige medicatie zoals een paracetamol tot ibuprofen of door de huisarts voorgeschreven medicijnen. In sommige gevallen kun je echter ook prima kiezen voor een natuurlijk middel om pijnen en ongemakken in je lichaam aan te pakken. Zo is gember een alleskunner en kun je deze inzetten bij spierpijn,  artrose, misselijkheid, reisziekte en meer. En niet alleen gember is breed inzetbaar, dat geldt ook voor de medicinale plant salie.

Waarschuwing: veel mensen gaan ervanuit dat ze natuurlijke middelen probleemloos mogen gebruiken. Dit is echter niet waar. Ook al gaat het om een natuurlijk product, voorzichtigheid is geboden. Vooral als je dit wil gebruiken in combinatie met medicijnen. Vraag dus altijd even na of je een bepaald kruid mag gebruiken. Gember bijvoorbeeld is bloedverdunnend en mag niet gebruikt worden in combinatie met bloedverdunnende medicatie.

Wees dus ook voorzichtig met het gebruik van onderstaande theesoorten. En overdrijf het gebruik ervan niet, maar houd het beperkt tot de voorgeschreven hoeveelheid.

 

5 Theesoorten die je als vrouw in huis moet hebben

Onderstaande theesoorten helpen bij verschillende vrouwelijke klachten:

 

1. Vrouwenmantel: menstruatiekrampen en opvliegers

De naam zegt het eigenlijk al, maar vrouwenmantel (in het Latijn Alchemilla vulgaris) is echt een theesoort die je als vrouw in je kastje moet hebben. De thee zorgt ervoor dat je minder last hebt van krampen als je ongesteld bent. Daarnaast kun je de thee ook gebruiken als je last hebt van opvliegers tijdens de overgang. Heb je niet alleen krampen, maar ook nog eens last van diarree? Dan helpt vrouwenmantel ook bij deze klachten.

 

Zo maak je vrouwenmantelthee:

Gebruik voor 250 ml gekookt water 1 theelepel gedroogde vrouwenmantel en laat de thee 10 minuten trekken voordat je deze drinkt.

Andere theesoorten als je menstruatiekrampen hebt: citroenmelisse, pepermunt, kamille en salie.

5 Theesoorten die je als vrouw in huis moet hebben vrouwenmantel

 

2. Rode klaverthee: PMS klachten en overgang

Heb jij last van stemmingswisselingen als gevolg van PMS? Merk je dat je geprikkeld bent ongeveer 4 – 10 dagen voor je menstruatie? Dan kun je deze klachten aanpakken door rode klaverthee (Trifolium pratense) te drinken. Rode klaver bevat isoflavonen die veel weg hebben van het lichaamseigen oestrogeen, waardoor er meer balans ontstaat in de hormoonhuishouding.

 

Zo maak je rode klaverthee

Neem 6 uitgebloeide bloemen van de rode klaver en giet hier 250 ml koken water over. Laat het geheel 10 minuten trekken en je thee is klaar om gedronken te worden.

Andere theesoorten die helpen bij PMS: kruisbes, hop, frambozenblad, duizendblad en brandnetel.

 

 

3. Salie thee: buikkrampen, overmatig zweten (overgang) en verkoudheid

Als er één kruid is dat je op verschillende manieren in kunt zetten voor je gezondheid dan is het wel salie. De thee helpt vooral als je last hebt van krampen tijdens je menstruatie. Daarnaast kun je de thee ook gebruiken bij ontstekingen in je mond, kriebel in je keel en algemene onrust. Maar ook als je last hebt van overmatig zweten (tijdens de overgang) of verkouden bent helpt saliethee perfect.

 

Zo maak je saliethee:

Gebruik voor een kopje thee 5 salieblaadjes en giet hier kokend heet water over. Laat de thee 10 minuten trekken voordat je deze drinkt.

Andere theesoorten die helpen bij krampen: venkel, komijn en kamille.

5 Theesoorten die je als vrouw in huis moet hebben salie

 

 

4. Gemberthee: hoofdpijn, misselijkheid en verkoudheid

Net als salie is gember een alleskunner op het gebied van gezondheid. Je kunt de thee voor verschillende klachten inzetten. Houd er wel rekening mee dat gember bloedverdunnend is. Zo kun je gember gebruiken als je last hebt van hoofdpijn, verkoudheid, misselijkheid en duizeligheid. Gember werkt ontstekingsremmend en vermindert pijn. Je kunt gember gewoon in de supermarkt kopen, kies bij voorbaat voor de biologische variant.

Leestip: Ontdek alles over het natuurlijke medicijn gember

 

Zo maak je gemberthee:

Snij een stukje van ongeveer 5 cm van de gember af en snijd deze in hele dunne plakjes. Schil deze niet, want ook in de schil zitten belangrijke stoffen. Giet op de plakjes kokend heet water en laat het geheel ongeveer 10 – 15 minuten trekken voordat je de thee drinkt. Pas op: de thee kan scherp van smaak zijn. Eventueel kun je nog wat honing en/of citroen toevoegen als je de smaak niet lekker vindt.

Leestip: Citroen gember huismiddel tegen verkoudheid

Andere theesoorten tegen hoofdpijn: hibiscus, jeneverbes en rozenblaadjes.

5 Theesoorten die je als vrouw in huis moet hebben gember

 

5. Berendruif thee: blaasontsteking

Van ons vrouwen is algemeen bekend dat we sneller een blaasontsteking oplopen. Een blaasontsteking gaat helaas gepaard met allerlei ongemakken waaronder vaak moeten plassen, brandende pijn bij het plassen en pijn in de onderbuik. Heb je last van een blaasontsteking en zoek je een natuurlijk middel om dit aan te pakken? Kijk dan eens naar berendruif thee. Berendruifbladeren werken ontstekingsremmend.

Waarschuwing: niet gebruiken als je last hebt van je nieren. Je urine kan door de thee groen/bruin worden.

 

Zo maak je berendruif thee:

Gebruik 1 theelepel blaadjes met 250 ml kokend water en laat het geheel 15 minuten trekken voordat je de thee drinkt.

Andere theesoorten die helpen bij blaasontsteking: salie, brandnetel, kamille en heermoes.

 

Dokteronline.com

2 REACTIES

  1. Dit is nou precies het lijstje met thee waar ik naar opzoek was , gemberthee en kamillethee heb ik altijd in huis en drink ik ook bijna elke dag . Nu ben ik ook heel erg benieuwd naar die vrouwenmantel, heb ook altijd heel veel last van menstruatie klachten hoop dat deze thee me wat verlichting brengt.

  2. Hoi Diana .Kijk op de site Eleoflora zij is Kruiden geneeskunde en ook alle soorten thee waaronder vrouwenmantel .Ook kan je over informatie krijgen. Succes

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in